Uutiskirje, syyskuu 2024

Elvytyshankkeessa on palailtu kesälomilta ja valmistaudutaan työntäyteiseen syksyyn. Kielikurssit ja keskustelukerhot käynnistyvät jälleen, ja alkusyksystä onkin ilo tiedottaa niin elvytyshankkeen kuin kieliyhteisön jäsentenkin järjestämistä tapahtumista.

Syksyn karjalan kielen kurssit

Syksyllä käynnistyy jälleen koko joukko karjalan kielen ja kulttuurin kursseja sekä Itä-Suomen yliopistossa että Suomen eri paikkakunnilla ja verkossa toimivissa kansalais- ja työväenopistoissa.

Opiskelumahdollisuuksista on tänäkin vuonna tiedotettu elvytyshankkeen blogissa. Blogissa on julkaistu kaksi kirjoitusta, joista toinen käsittelee Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen opintoja avoimessa yliopistossa ja toinen kansalais- ja työväenopistojen kursseja. Yliopiston kielitaitokurssit tarjotaan tänä vuonna vienankarjalaksi. Opistoissa on mahdollista opiskella kaikkia karjalan päämurteita.

Linkki avoimen yliopiston opintoja koskevaan kirjoitukseen.

Linkki kansalais- ja työväenopistojen karjalan kursseja koskevaan kirjoitukseen.

Syksyn Paginpertit

Karjalankieliset Paginperti-keskustelukerhot jatkavat toimintaansa kesätauon jälkeen. Kerhot kokoontuvat tuttuun tapaan useilla eri paikkakunnilla, ja kesän aikana on perustettu kokonaan uusia keskustelukerhoja. Muistutamme, että elvytyshankkeeseen voi olla yhteydessä sähköpostitse kaikissa uuden Paginpertin perustamista koskevissa kysymyksissä. Lisäksi elvytyshankkeen blogissa on julkaistu ohjeita ja neuvoja Paginpertin perustamisesta kiinnostuneille.

Linkki Paginpertin perustamisohjeisiin suomeksi.

Linkki Paginpertin perustamisohjeisiin livvinkarjalaksi.

Syyskuussa kokoontuvat seuraavat Paginpertit:

  • Joensuun Nuorten Paginperti (8.9. kello 15 uudessa osoitteessa Torikatu 9 A 7, 3 krs.)
  • Tampereen Paginperti (3.9. kello 17 osoitteessa Koulukatu 12)
  • Helsingin Paginperti (23.9. kello 17 osoitteessa Luotsikatu 9 D)
  • Kuopion Paginperti (14.9. kello 10 Kompassi-tilassa osoitteessa Kauppakatu 40–42)
  • Jyväskylän uusi Paginperti (15.9. kello 15 osoitteessa Vapaudenkatu 48–50)
  • Nurmeksen uusi Paginperti (18.9. kello 18 osoitteessa Salmenkatu 5)
  • Oulun Paginperti (15.9. kello 14 osoitteessa Torikatu 74)

Joensuun Kaikkien Paginperti kokoontuu ensimmäisen kerran lokakuussa. Kaikkien Paginpertin kävijät tapaavat kuitenkin syyskuussa Viinijärvellä Timoi Munnen luona, jossa lämmitetään savusauna. Mustu kyly -paginperti järjestetään perjantaina 13.9. kello 16 alkaen osoitteessa Viinijärventie 51, Viinijärvi.

Joensuun Paginpertien uusimmat kuulumiset löydät jatkossakin elvytyshankkeen blogin Paginapertti-sivulta.

Linkki Paginapertti-sivulle.

Karjalankieliset lorukortit

Elvytyshankkeen blogissa julkaistiin ennen kesälomia Jussi Sinkkosen, Olga Karlovan ja Sirpa Männyn toteuttama karjalankielinen lorukorttipakka. Lorukotvani karjalakši -korttipakassa on 22 lorua karjalan eri murteilla. Pakassa on niin kansanrunoutta kuin uudempaa käännösrunouttakin, ja runot sopivat moniin eri tilanteisiin ja eri-ikäisille lapsille.

Lorukorteista on blogissa kaksi eri versiota. Korttien näyttöversio on tarkoitettu katseltavaksi tietokoneella tai älypuhelimella. Tulostettava versio on suurempi ja avautuu hitaammin, mutta sen tulostamalla lorukortit saa korkealaatuisina käyttöön. Kortteja saa käyttää vapaasti esimerkiksi perheen kesken, opetuksessa, kerhotoiminnassa ja erilaisissa tapahtumissa. Ainoastaan kaupallinen käyttö on kielletty.

Lorukortit ja projektin tarkemmat tiedot löydät elvytyshankkeen blogin Loruhetket karjalaksi -sivulta.

Linkki Loruhetket karjalaksi -sivulle.

Lorukorttien ymmärtämisen tueksi on laadittu pieni sanasto. Sanastoon on kerätty lorukorttien keskeisimmät sanat ja niiden suomennokset.

Linkki sanastoon.

Uusia sanastoja eteläkarjalaksi

Elvytyshankkeen blogissa julkaistiin ennen kesälomia Katerina Paalamon laatima kalasanasto eteläkarjalaksi. Sanastosta löytyvät Suomen ja Karjalan alueella elävien ja muiden tunnettujen kalojen nimet. Lisäksi sanastossa on kalojen biologiaan liittyvää sanastoa.

Linkki kalasanastoon.

Elokuun lopussa julkaistiin myöskin Katerina Paalamon laatima viljasanasto. Sanastoon on kerätty yleisimpien viljakasvien nimiä ja viljan käsittelyyn liittyvää sanastoa.

Linkki viljasanastoon.

Lapsille suunnattu kerho Helsingissä

Välitämme tietoa Helsingissä toiminnan aloittavasta karjalankielisestä Kägözet-lastenkerhosta. Kerhoa järjestävät Meira Pappi ja Venla Lääperi Karjalan Sivistysseuran tuella yhteistyössä Helsingin Suojärvi-Seuran ja karjalan kielen elvytyshankkeen kanssa.

Toiminta käynnistyy tutustumiskerralla lauantaina 21.9. kello 11–12. Kerho kokoontuu Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja siihen osallistuminen on ilmaista. Osaaminen ei vaadi aiempaa karjalan kielen osaamista. Kerhossa leikitään, lauletaan ja lorutellaan eteläkarjalaksi kielikummien seurassa. Lisätietoja antavat Meira ja Venla (karjalaisetkerhot@gmail.com).

Tutustumiskerralle voi ilmoittautua Google Forms -lomakkeella. Lomakkeella voi myös liittyä kerhon sähköpostilistalle tai tarjoutua kielikummiksi.

Linkki ilmoittautumislomakkeelle.

Elvytyshankkeen lapsiperhetapahtuma 22.8.

Karjalan kielen elvytyshanke järjesti elokuussa Zoom-tapahtuman kaikille, jotka ovat kiinnostuneita karjalan puhumisesta lasten kanssa. Kokoontumiseen tuli yli 30 henkilöä. Tapaamisen aloitti Olga Karlovan luento, jossa hän kertoi omista kokemuksistaan karjalan käyttämisestä kotikielenä ja pienen lapsen kanssa. Luento herätti keskustelua muun muassa siitä, kuinka puhua lapselle karjalaa, kun koko muu kasvuympäristö on suomenkielinen tai kun lapsi vastaa karjalankielisiin puheenvuoroihin suomeksi. Monella kävijällä oli kuitenkin myös positiivisia kokemuksia siitä, että yllättävän vähäkin karjalankielinen puhe on jäänyt lapsen mieleen ja innostanut tätä opiskelemaan karjalaa myöhemmällä iällä. Tahdomme kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita hyvästä keskustelusta ja oivaltavista havainnoista! Tapahtuman lopuksi kuulimme vielä Helsingissä ja Siilinjärvellä toimivien karjalankielisten lastenkerhojen kuulumiset.

Yli 30 henkilöä ilmoitti tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä olevansa kiinnostunut vastaavista tilaisuuksista myös tulevaisuudessa. Kieliyhteisön toiveet ovat meille tärkeitä, joten pyrimme järjestämään avoimia Zoom-tilaisuuksia ja tukemaan karjalankielisiä lapsiperheitä jatkossakin. Mahdollisista tapahtumista ja materiaaleista tiedotetaan elvytyshankkeen blogissa ja uutiskirjeissä.

Karjalan kielen viikko 2024

Karjalan kielen viikkoa vietetään tänä vuonna 25.11.–1.12. Lisää tietoa viikon ohjelmasta jaetaan lähempänä, mutta sen teema on jo päätetty: tänä vuonna viikolla pohditaan karjalan kieltä omassa elämässä ja mietitään, miten sen roolia voisi korostaa. Lähempänä karjalan kielen viikkoa elvytyshanke ottaa vastaan aihetta käsitteleviä kuvia, videoita, lyhyitä kirjoituksia ja muita materiaaleja. Tarkemmat ohjeet julkaistaan myöhemmin, mutta voit jo alkaa miettimään, mistä kulmasta tahdot teemaa lähestyä.

Karjalan kielen viikolla pidettävistä sähköisistä tai kasvokkaisista tapahtumista voi välittää tietoa elvytyshankkeelle sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi). Viikon tapahtumien tiedot kerätään myöhemmin yhteen paikkaan elvytyshankkeen blogissa.

Sanaine karjalakse -sananostot

Elvytyshankkeen Sanaine karjalakse -sananostot ovat palanneet kesätauolta. Elvytyshankkeen blogin Sanaine karjalakse -sivulla julkaistaan kerran kuussa ajankohtaista sanastoa kaikilla karjalan murteilla. Sanat valitsevat ja esimerkkivirkkeet laativat hankkeen kieliasiantuntijat Olga Karlova, Katerina Paalamo ja Natalia Giloeva.

Linkki Sanaine karjalakse -sivulle.

Oleksein Markan suakkunat Spotifyssa

Mika Saatsi ja Markku Ylönen ovat toteuttaneet yhteistyössä elvytyshankkeen kanssa Oleksein Markan suakkunat -kertomuskokonaisuuden, joka on julkaistu Spotifyssa. Kokonaisuuden muodostavat epilogi, prologi ja kolme karjalankielistä kertomusta. Kertomukset voi kuunnella veloituksetta.

Mika ja Markku kuvaavat karjalaista tarinaperinnettä näin: ”Karjalazes elos suakkunat ollah kullettu matkas. Niidä ollah hörgisteldy. Niil ollah nagrettu dai čottualdu. Niil ollah opastettu eloh.”

Linkki materiaaliin Spotifyssa.

Hannu Lappalaisen käännökset elvytyshankkeen blogissa

Elvytyshankkeen uutiskirjeissä on aina silloin tällöin kerrottu Hannu Lappalaisen laulukäännöksistä livvinkarjalaksi. Nyt elvytyshankkeen blogiin on tehty Hannun laulukäännöksille oma päivitettävä sivunsa. Käännöksiä julkaistaan aika ajoin, ja uusin käännös on sivulla aina ylimpänä. Käännösten kieliasun on tarkistanut Natalia Giloeva.

Linkki laulukäännöksiin.

Jos tahdot, että tekemäsi teksti tai video julkaistaan elvytyshankkeen blogissa, lähetä se meille sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi). Hankkeen kieliasiantuntijat tarkistavat tekstiaineistot, koska niitä voidaan käyttää myös karjalan opetuksessa, mutta videot julkaistaan useimmiten sellaisinaan. Elvytyshankkeelle tarjotun materiaalin julkaisusta päätetään aina tapauskohtaisesti.

Karjalahipsterin soivat luennot syksyllä 2024

Välitämme tietoa Karjalahipsterin eli Mika Saatsin Soivista luennoista syksyllä 2024. Soivalla luennolla karjalaista tarinankerrontaa rytmittävät karjalankieliset laulut. Kaikille luennoille on vapaa pääsy. Luentoja pidetään seuraavasti:

  • 27.9. kello 14 Iisalmessa (Karjalaisen kulttuurin jatkumossa)
  • 28.9. kello 14 Varkaudessa (Karjalaisen kulttuurin jatkumossa)
  • 26.11. kello 17.30 Hämeenlinnan pääkirjastossa (Karjalaisen kulttuurin jatkumossa)
  • 27.11. kello 18 Jokelan kirjastossa (Paginua da pajatusta – karjalan kielen päivän konsertti)
  • 30.11. Karjalasta kolttien maille -hankkeen etäluento (Vanhan karjalaisen suvun mužikka)

Lisätietoja luennoista antaa Mika Saatsi (mika@karjalahipsteri.com).