Uutiskirje, kesäkuu 2024
Elvytyshanke toivottaa kaikille hyvää ja rentouttavaa kesää! Vielä joitakin viikkoja olemme työn tuoksinassa, mutta heinäkuuksi elvytyshankkeen blogi hiljenee.
Elvytyshankkeen kesä
Juhannusta lukuun ottamatta elvytyshankkeen toiminta jatkuu kesäkuun ajan normaalisti. Heinäkuuksi blogi hiljenee, eikä myöskään uutiskirjettä tai karjalankielistä sanaine karjalakse -sananostoa julkaista heinä- tai elokuussa. Elvytyshankkeen yhteistä sähköpostia ei lueta välillä 11.7.–15.8.
Elvytyshankkeen työntekijät palailevat lomilta elokuun aikana. Kuulemisiin syksyllä (ja vielä hetki ennen kesää)!
Elvytyshankkeen blogissa on julkaistu Hannu Lappalaisen kesäinen Pyhäpiän huondeksel -laulukäännös. Tässä vielä ote siitä:
Čomasti kukitah pellot
da vuarat vihandoijah
da hil’l’ah huondeskellot
vai rauhua soitetah.
Linkki koko käännökseen elvytyshankkeen blogissa.
Kysely karjalan kielen käytöstä on suljettu – kiitos kaikista vastauksista!
Karjalan kielen käyttöä kartoitettiin keväällä 2024 verkkokyselyllä. Kysely sulkeutui 12.5., ja siihen vastasi lähes 500 henkilöä. Elvytyshankkeen työntekijät tahtovat vilpittömästi kiittää jokaista vastaajaa. Vastaukset ovat kullanarvoisia, ja niiden avulla saadaan uutta tietoa esimerkiksi karjalan kielen käyttömahdollisuuksista ja -yhteyksistä.
Kyselyn vastauksia analysoidaan vuoden 2024 aikana, mutta jo nyt on mahdollista nostaa esille joitakin asioita. Huomionarvoista on esimerkiksi se, että kysely tavoitti karjalan käyttäjiä kaikissa ikäryhmissä. Lisäksi vaikuttaa siltä, että vastaajat suhtautuvat karjalan kielen tulevaisuuteen positiivisesti ja osoittavat sitoutumista ja motivaatiota kielen elvyttämiseen ja kehittämiseen.
Lisää tietoa alustavista tuloksista voi lukea Kotimaisten kielten keskuksen ja Itä-Suomen yliopiston sivuilla julkaistuista artikkeleista.
Linkki Itä-Suomen yliopiston artikkeliin.
Olemma, elämmä, pakajamma – Kieli matkuau miän keralla -verkkotaitonäyttely vienankarjalaksi
Elvytyshankkeen blogissa on julkaistu Sirpa Männyn ja Olga Karlovan Olemma, elämmä, pakajamma – Kieli matkuau miän keralla -taidenäyttelyn verkkoversio. Taidenäyttely koostuu Sirpa Männyn pienoisveistoksista ja maalauksista ja niitä täydentävistä teksteistä, jotka ovat kirjoittaneet Itä-Suomen yliopiston vienankarjalan opettaja Olga Karlova ja hänen opiskelijansa. Verkkotaidenäyttelyssä tekstit on mahdollista sekä lukea että kuunnella.
Omah kieleh -tekstikokoelma
Elvytyshankkeen blogissa on julkaistu Helsingin Suojärvi-seuran Kielikerahmo-kerhon koostama Omah kieleh -tekstikokoelma varsinaiskarjalan etelämurteella. Kokoelman jokaisen tekstin yhteydessä on pieni sanasto. Tekstit koskevat muun muassa karjalaisia tapoja ja perinteitä ja ajankohtaisia asioita.
Kokoelman on toimittanut Eila Jahn yhdessä työryhmän muiden jäsenten kanssa. Kirjoittajina ovat olleet Eila Anttila, Eila Hämäläinen, Eila Jahn, Kari Hakanen, Niilo Home, Matti Koukkunen, Anna-Liisa Lehtipuu, Hilkka Salonen ja Onni Turhanen. Tekstejä on kielentarkastanut Matti Jeskanen. Kokoelmassa on myös tarkistamattomia tekstejä ja piirteitä, jotka eivät vastaa normitettua kieltä: osa teksteistä on kirjoitettu esimerkiksi Suojärven ja Suistamon murteilla.
Kokoelma on ladattu sivulle pdf-muodossa. Pdf-muotoisten tiedostojen lataaminen omalle tietokoneelle ja tulostaminen on helppoa.
Linkki kokoelman sivulle elvytyshankkeen blogissa.
Kesäsanasto ja Suomeen ja suomen kieleen liittyvä sanasto
Elvytyshankkeen blogissa on kesän kunniaksi julkaistu Katerina Paalamon eteläkarjalaksi laatima kesäsanasto. Sanastosta löytyvät niin kesäsäähän ja luontoon kuin kesäisiin puuhiinkin liittyvät sanat. Sanastossa on myös esimerkkivirkkeitä.
Blogissa on julkaistu myös niin ikään Katerina Paalamon koostama suomen kieleen ja suomalaisuuteen liittyvä sanasto. Sanasto esittelee, kuinka puhua Suomesta, suomen kielestä ja suomalaisuudesta karjalan eri murteilla. Sanaston esimerkkivirkkeet ovat eteläkarjalaksi.
Linkki suomea ja suomalaisuutta koskevaan sanastoon.
Lisäksi blogissa jo aiemmin julkaistua karjalaan liittyvää sanastoa on päivitetty. Sanastoon on toukokuussa lisätty elvytyshankkeelta usein kysytyt karjalan murteiden nimet.
Linkki karjalaisuutta koskevaan sanastoon.
Kesäkuun Paginperti Joensuussa ja Paginperti-kerhojen kesätauko
Kaikkien ja Nuorten Paginpertit jäävät kesätauolle ja kokoontuvat seuraavan kerran syyskuussa. Kiitos kaikille keskustelukerhoihin osallistuneille – syksy 2023 ja kevät 2024 ovat olleet antoisia, ja on ollut hienoa seurata paginpertiläisten kehittymistä ja sitä, kuinka karjalankielinen keskustelu tulee joka kerta luontevammaksi.
Kesäkuussa pidetään vielä yksi kaikille yhteinen Paginperti Utransaaressa. Yhteinen Paginperti pidetään tiistaina 11.6. kello 17–20 ja sen tarkka paikka on Utransaaren kotamaja. Omia tarjottavia saa ottaa mukaan, mutta myös elvytyshanke tarjoaa pientä purtavaa. Toivomme paikalle kaikkien murteiden puhujia, lapsia ja aikuisia. Keskusteluun voi osallistua oman taitotason mukaisesti.
Syksyn 2023 ja kevään 2024 keskustelukerhojen toimintaan voit tutustua takautuvasti elvytyshankkeen blogissa. Paginperteillä on blogissa oma sivu, jolla on julkaistu kaikkien Joensuun Paginpertien kutsut ja kuulumisia lähes joka tapaamisen jälkeen. Syksyllä 2023 toimintansa aloittaneesta Nuorien Paginperti -keskustelukerhosta on julkaistu elvytyshankkeen blogissa myös erillinen kirjoitus, jossa kerrotaan ensimmäisestä ”kaudesta” kokonaisuutena.
Linkki Nuorien Paginperti -keskustelukerhoa käsittelevään tekstiin.
Linkki Paginpertin sivulle elvytyshankkeen blogissa.
Eteläkarjalan opiskelijoiden kirjoitukset
Elvytyshankkeen blogin Suvikarjalan opastujat kirjutetah -sivua on jälleen päivitetty. Sivulla on julkaistu lisää syksyn 2023 perus- ja jatkokurssien ja kevään 2024 keskustelukurssin opiskelijoiden kirjoituksia. Uusien kirjoitusten joukossa on erityisen paljon luontevaa karjalankielistä keskustelua esitteleviä vuoropuheluita.
Linkki opiskelijoiden kirjoituksiin elvytyshankkeen blogissa.
Karjalaisia kesätapahtumia
Elvytyshankkeen sähköpostilistalla voidaan jakaa tietoa kaikille avoimista ja ilmaisista karjalan kieleen ja karjalaisuuteen liittyvistä tapahtumista. Jos sinulla on tiedossasi kuvaukseen sopiva tapahtuma, voit lähettää sen tiedot elvytyshankkeelle sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi). Otathan kuitenkin huomioon uutiskirjeen alussa kertomamme loma-aikataulut.
Tähän saakka olemme saaneet tietoa esimerkiksi kesän 2024 karjalankielisestä konserttitarjonnasta. Loimolan Voima esiintyy pääsymaksutta Bomballa Nurmeksessa 19.6., Iljan pruasniekassa Ilomantsissa 20.7., Suojärven pitäjäjuhlilla Nurmeksessa 27.7. ja vielä kerran Bomballa 29.8. Lisäksi Pajojoukko Bratanat esiintyy 8.7. Kesä-Kasanskajassa Järvenpäässä ja Tulenlendo 9.8. Tuusulan taiteiden yössä. Lisätietoja musiikkitapahtumista antaa Mika Saatsi (mika@karjalahipsteri.com).
Myös karjalaisille nuorille järjestetään tapahtumaa. Suomen Asutusmuseolla pidetään lauantaina 29.6. karjalainen kezäbriegu-kesätapahtuma, jonka järjestävät Lapinlahden Karjalaiset, Suomen Asutusmuseosäätiö ja Karjalazet Nuoret Suomes. Tapahtuma on osallistujille maksuton, ja siihen voi ilmoittautua 9.6.2024 saakka. Tapahtuman ohjelman ja ilmoittautumislomakkeen löydät Karjalazet Nuoret Suomes -yhdistyksen Facebook- ja Instagram-profiileista, ja lisätietoa voit kysyä Risto Salmelalta (risto.salmela@gmail.com).
Jyväskylässä on kesän aikana nähtävissä Anne Kalliolan karjalaisia nuoria käsittelevä Ilo ja unohdus -taidenäyttely. Näyttely on esillä Galleria Beckerissä 29.6.–17.7. ja sen avajaisia vietetään 28.6. kello 18–20. Näyttely koostuu valokuvavedoksista, Päivi Röppäsen runoista ja nuorten karjalaisten haastatteluista suomeksi ja livvinkarjalaksi.
Linkki lisätietoihin Galleria Beckerin sivuilla.
Turussa esitetään Henna Hyvärisen kolmiosaista, tekijän ortodoksikarjalaista kulttuuritaustaa käsittelevää videosarjaa (Misukeitto, Zuaharivetty, Minuška). Videosarjassa käytetään suomea ja livvinkarjalaa, ja teoksissa käsitellään muun muassa kielenelvytystä, ylisukupolvista traumaa ja feminismiä. Videosarja on nähtävissä Titanik-galleriassa 7.6.–7.7. Avaisia pidetään 6.6. kello 17–19.