Uutiskirje, kesäkuu 2023

Elvytyshankkeen kevät on kulunut opetuksen, sanastotyön ja yhteistyökuvioiden valmistelun parissa. Heinäkuuhun tultaessa elvytyshankkeen väki vetäytyy hetkeksi lomille, jolloin elvytyshankkeen sähköpostia ei lueta. Paljon on kuitenkin tiedossa ennen sitä.


Yhteistyöprojektihaku

Elvytyshanke keräsi 26.4.–19.5. Webropol-lomakkeella ehdotuksia Suomessa toteutettaviksi karjalan kieleen liittyviksi yhteistyöprojekteiksi. Lomakkeelle jätettiin lähes 40 projektiehdotusta. Tahdomme vilpittömästi kiittää kaikista ehdotuksista – ne ovat olleet todella monipuolisia ja innostavia!

Seuraavaksi käymme huolella läpi kaikki ehdotukset ja päätämme yhteistyössä yliopiston humanistisen osaston johdon kanssa, mihin projekteihin vuosien 2023–2024 elvytyshankkeen on mahdollista osallistua. Päätöksentekoon vaikuttavat monet asiat: eri kielimuotojen tai kohderyhmien tarpeet, kohderyhmän laajuus (kuinka suurta joukkoa projektin tulokset hyödyttävät) ja suunnitelman toteutuskelpoisuus sovitussa määräajassa. Otamme huomioon myös sen työmäärän, jota projektissa toivotaan elvytyshankkeen työntekijöiltä. Valittujen projektien suunnittelijoiden tai työryhmien kanssa neuvotellaan kustannuksista, tehdään tarkennettu kustannusarvio ja kirjallinen sopimus. Kaikki rahaliikenne hoidetaan Itä-Suomen yliopiston kautta, jolloin sen kanssa noudatetaan yliopiston talousasioiden ohjeita. Rahoituksen käytössä noudatetaan valtionavustuspäätöksen mukaisesti myös yliopistolakia.

Tarkkaa aikataulua on mahdotonta antaa, mutta edellisellä rahoituskaudella päätöksistä päästiin ilmoittamaan elokuussa. Valittujen projektien ehdottajiin ja työryhmien yhteishenkilöihin tullaan olemaan yhteydessä sähköpostitse.

 

Uusia sanastoja elvytyshankkeen blogissa

Elvytyshankkeen blogissa on julkaistu uusia sanastoja etelä- ja livvinkarjalaksi. Livvinkarjalaksi on julkaistu Sanna Myllärin ja Timoi Munnen kokoama ja Natalia Giloevan tarkistama musiikkisanasto. Sanastossa on yli 400 sanaa, jotka mahdollistavat muun muassa soittimia, musiikkilajeja ja musiikkitapahtumien järjestämistä koskevan keskustelun.

Eteläkarjalaksi blogissa on julkaistu Katerina Paalamon laatima laaja kirjallisuussanasto. Katerina työstää parhaillaan muitakin sanastoja eteläkarjalaksi, joten sanastoista kiinnostuneiden kannattaa seurailla elvytyshankkeen blogia myös jatkossa.

Linkki musiikkisanastoon.

Linkki kirjallisuussanastoon.

 

Ohjeita kielenopetuksen saavutettavuuden tueksi

Elvytyshankkeen blogin Opastajan čuppu -sivulla on julkaistu ohjeita kielenopetuksen saavutettavuuteen huonokuuloisten näkökulmasta.

Ohjeet on koonnut Humanistisessa ammattikorkeakoulussa viittomakielen tulkkausta opiskeleva Marika Kauppinen, joka on tehnyt opinnäytetyön karjalan kielen saavutettavuudesta huonokuuloisille. Opinnäytetyön tarkoituksena on ollut selvittää, kokevatko huonokuuloiset pääsevänsä osaksi karjalankielistä yhteisöä, ja kartoittaa karjalan kielen opiskelua hankaloittavia seikkoja. Opinnäytetyössä on selvitetty myös, millaisilla keinoilla opiskelusta voisi tehdä huonokuuloisille aiempaa saavutettavampaa. Karjalan kielen elvytyshanke on toiminut opinnäytetyön tilaajana, ja työn tuloksia voidaan hyödyntää elvytyshankkeen toiminnassa.

Muistilistan muotoon suunnatut ohjeet on suunnattu ennen kaikkea karjalaa esimerkiksi kansan- tai työväenopistoissa opettaville henkilöille, minkä lisäksi listassa on vinkkejä myös kurssien muille opiskelijoille. Muistilistan voi ladata blogista PDF/A-muodossa.

Linkki ohjeisiin Opastajan čupussa.

Linkki Kauppisen opinnäytetyöhön.

 

Sirpa Männyn ja Olga Karlovan Olemma, elämmä, pakajamma – Kieli matkuau miän keralla -taidenäyttely Kuhmossa 

Kuhmossa avataan 26.6.2023 Sirpa Männyn ja Olga Karlovan taidenäyttely, jossa kuvalliset ja sanalliset tarinat kertovat, kuinka karjalan kieli palaa kieliyhteisön jäsenten jokapäiväiseen elämään. Näyttelyssä on esillä Sirpa Männyn pienoisveistoksia ja maalauksia ja Olga Karlovan kokoamia vienankarjalaksi kirjoitettuja tekstejä, jotka ovat peräisin vienankarjalan kielikurssien ja keskustelukerhon osallistujien kynistä.

Näyttelyn avajaisia pidetään 26.6. kello 17.30, ja siihen voi tutustua Sommelo-musiikkifestivaaliviikon ajan.

Linkki näyttelyä koskevaan kirjoitukseen Sommelon verkkosivuilla.

 

Oodi Karjalalle -tapahtuma Helsingissä 10.6.2023

Karjalainen Nuorisoliitto, Karjalan Liitto, Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitto ja Suomalaisen Kansantanssin Ystävät järjestävät lauantaina 10.6.2023 kello 11–15.15 Helsingin keskustakirjasto Oodissa Oodi Karjalalle -tapahtuman. Tapahtuma tutkii ja esittelee karjalaista perinne- ja nykykulttuuria monipuolisesti, ja ohjelmaan sisältyy muun muassa pitäjäesittelyjä, paneelikeskustelu, piirakkatyöpaja ja musiikkiesityksiä.

Karjalan kielen elvytyshanke osallistuu tapahtumaan järjestämällä kolme 20–60 minuutin mittaista karjalankielistä satutuokiota, joilla ääneen pääsevät karjalaiset nuoret. Lisäksi elvytyshankkeella on tapahtumassa ständipaikka, jolla hankkeen edustaja on tavattavissa koko tapahtuman ajan.

Linkki lisätietoihin tapahtumasta Karjalaisen Nuorisoliiton sivuilla.

 

Mustu loukko -musiikkinäytelmä karjalankielisten historiasta

Markus Leikola on käsikirjoittanut ja ohjannut erityisesti Suomessa elävien karjalankielisten historiasta kertovan musiikkinäytelmän. Elvytyshanke on tukenut näytelmän karjalankielisten osuuksien kirjoittamisessa.

Näytelmää esitetään musiikkiteatteri Kapsäkissa kolme kertaa – 30.8., 2.9. ja 5.9.

Linkki lisätietoihin näytelmästä ja lipunmyyntiin Kapsäkin verkkosivuilla.

 

Karjalan sanakirja- ja sanastotyökurssin kuulumisia

Karjalan kielen elvytyshanke ja karjalan kielen ja kulttuurin oppiaine toimivat Itä-Suomen yliopistossa tiiviissä yhteistyössä. Tavoitteena on, että opetus edistäisi aina myös kielenelvytystä.

Tänä keväänä pidetty sanakirja- ja sanastotyön kurssi on hyvä esimerkki hedelmällisestä yhteistyöstä. Kurssilla on perehdytty monipuolisesti sanojen, sanastojen ja sanakirjojen luomiseen, minkä lisäksi kurssin opiskelijat ovat toteuttaneet kevään aikana omia sanastoprojektejaan.

Yliopiston verkkosivuilla on julkaistu kurssia ja sen opiskelijoita ja opettajia käsittelevä artikkeli. Artikkelissa mainitaan myös, että sanakirja- ja sanastotyön kurssille on voinut osallistua Avoimen yliopiston kautta. Suurin osa karjalan kielen ja kulttuurin kursseista on tulevanakin vuonna Avoimen yliopiston valikoimassa eli opiskelemaan ovat tervetulleita Itä-Suomen yliopiston tutkinto-opiskelijoiden lisäksi kaikki karjalan kielestä ja kulttuurista kiinnostuneet. Syksyn kursseista tullaan tiedottamaan elvytyshankkeen blogissa ja sähköpostilistalla tarkemmin loppukesästä.

Linkki sanakirja- ja sanastotyön kurssia käsittelevään kirjoitukseen.

 

Äidinkielenä monikielisyys -kansalaisaloite

Familia ry on tehnyt kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on mahdollistaa useamman kuin yhden äidinkielen ilmoittaminen väestötietojärjestelmään. Toteutuessaan kansalaisaloite toisi myös karjalankielisiä näkyvämmiksi yhteiskunnassa, sillä käytännössä kaikki karjalankieliset puhuvat toisena äidinkielenään joko suomea tai venäjää. Koska väestötietojärjestelmään voi ilmoittaa vain yhden äidinkielen, valikoituu viralliseksi äidinkieleksi usein elinvoimaisempi ja suurempi kieli, jolloin Suomessa elävien karjalankielisten määrä ei näy tilastoissa.

Karjalan Sivistysseura on julkaissut verkkosivuillaan kansalaisaloitetta ja sen vaikutuksia karjalankieliseen yhteisöön yksityiskohtaisemmin käsittelevän kirjoituksen.

Linkki kansalaisaloitteeseen.

Linkki kansalaisaloitetta käsittelevään kirjoitukseen Karjalan Sivistysseuran sivuilla.

 

Paginpertin kuulumiset

28. toukokuuta pidettiin Joensuussa ja Zoomissa Paginpertiä. Tällä kertaa Paginpertissä vierailivat Eila Markkinen ja hänen karjalan kurssinsa opiskelijat, jotka esittivät Paginpertin osallistujille karjalankielisen Kui Vas’ka oli tigrannu -näytelmän. Paikalla oli paljon kaikenikäistä väkeä, ja etenkin lapset pitivät näytelmästä kovasti.

Nyt Paginperti jää hetkeksi kesätauolle. Seuraavan kerran Paginperti kokoontuu syyskuussa. Tarkemmasta aikataulusta ja ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin elvytyshankkeen blogissa, sähköpostilistalla ja Karjalan kieli eläy -ryhmässä.