Uutiskirje, syyskuu 2022
[Lyhyöh karjalakse alemba]
Syksy on hyvällä alulla, ja myös karjalan kielen elvytyshankkeessa tapahtuu. Uutta materiaalia ja tietoa toiminnasta jaetaan jatkossakin säännöllisesti elvytyshankkeen blogialustalle, mutta lisäksi otamme käyttöön uutiskirjeet, jotka kokoavat yhteen paikkaan tärkeimmät tiedot ja ajankohtaisimmat tapahtumat.
Uusi koordinaattori
1.9.-31.12.2022 karjalan kielen elvytyshankkeen koordinaattorina työskentelee Niko Tynnyrinen. Niko on opiskellut Itä-Suomen yliopistossa englannin ja karjalan kieliä, vaikuttanut vuodesta 2019 alkaen Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen hallituksessa ja työskennellyt karjalan kielen parissa muun muassa Kotimaisten kielten keskuksessa ja Itä-Suomen yliopistossa.
Nikon sähköpostiosoite on niko.tynnyrinen@uef.fi. Edellinen koordinaattori Natalia Giloeva jatkaa työskentelyä elvytyshankkeessa kieliasiantuntijana ja sanastojoukon vetäjänä, minkä lisäksi hän työskentelee yliopisto-opettajana. Myös Katerina Paalamo ja Olga Karlova jatkavat kieliasiantuntijoina.
Elvytyhankkeen Instagram-tili
Tähän saakka elvytyshankkeen tiedottaminen on keskittynyt blogialustalle ja Facebookin, mutta jatkossa tietoa elvytyshankkeen uusimmista kuulumisista saa myös Instagramista. Instagram-tili ei korvaa elvytyshankkeen blogia tai Karjalan kieli eläy -ryhmää Facebookissa vaan tiedottamista jatketaan myös tuttujen kanavien kautta.
Elvytyshankkeen Instagram-tili on @karjalan_elvytys. Tilin kautta tahdotaan tavoittaa etenkin nuorempien polvien karjalaisia ja muita karjalan kielestä kiinnostuneita nuoria.
Kiännösseminuaran čuppu
Itä-Suomen yliopistossa opetetaan syyslukukaudella 2022 karjalan kielen käännösseminaaria. Opiskelijat tulevat kurssin aikana tuottamaan erilaisia käännöksiä, joista suurin osa on tarkoitus tavalla tai toisella julkaista. Tämän vuoksi elvytyshankkeen blogiin on avattu uusi Kiännösseminuaran čuppu -sivu, jolle kurssin osallistujien käännökset ja kuulumiset kootaan. Ensimmäiset suomenkieliset tekstit karjalankielisine käännöksineen on jo julkaistu. Tekstit käsittelevät monenlaisia aiheita, ja rinnakkaiset kieliversiot tekevät niistä saavutettavia ja kiinnostavia sellaisellekin lukijalle, jolle karjalan kieli on vieras.
Linkki kiännösseminuaran čuppuun.
Tapaamiset karjalan kielen opisto-opettajille
Karjalan kielen elvytyshankkeen toimesta on aiemmin järjestetty kokouksia ja tapaamisia esimerkiksi kansalais- ja työväenopistojen karjalan opettajille. Tätä toimintaa tahdotaan nyt jatkaa. Levitimme syyskuun alussa kyselyä karjalaa opistoissa ja muun vapaan sivistystyön piirissä opettaville tahoille. Kyselyssä kartoitettiin tarvetta yhteisille tapaamisille ja selvitettiin, millaisia teemoja olisi hyvä käsitellä.
Kyselyn perusteella on päätetty, että syksyn ensimmäinen tapaaminen pidetään lokakuussa ja siinä keskitytään oppimateriaaleihin. Tapaamisen tavoitteena on, että osallistujat esittelevät vuorotelleen hyviksi havaitsemiaan oppimateriaaleja, tehtävätyyppejä tai harjoituksia, joita myös muut opettajat voisivat hyödyntää opetuksessaan. Lisäksi elvytyshankkeen työntekijät esittelevät tapaamisessa opetusta ja ryhmätyöskentelyä tukevia sähköisiä oppivälineitä ja -ympäristöjä (esim. Kahoot! ja Padlet).
Tapaamisen tarkka ajankohta ilmoitetaan vielä tämän kuun aikana. Asiasta tiedotetaan opisto-opettajille suunnatulla sähköpostilistalla. Jos kuulet tästä nyt ensimmäistä kertaa, opetat karjalaa jonkinlaisella kurssilla ja tahtoisit osallistua opettajille järjestettyihin tapaamisiin, ota yhteyttä osoitteseen karjalanelvytys@uef.fi.
Milan perehen päivä -verkko-oppimateriaalit julkaistu Karjalan Sivistysseuran sivuilla
Elvytyshankkeessa kieliasiantuntijana työskentelevä Olga Karlova on kääntänyt vienankarjalaksi Maria Kähärin livvinkarjalaisen Milan perehen päivy -kirjan, joka on nyt julkaistu Karjalan Sivistysseuran verkkosivuilla. Kirjan ohella on julkaistu dialogeista ja kieli- ja sanastoharjoituksista koostuva oppimateriaalipaketti. Paketin kaikki materiaalit ovat käytettävissä sekä tekstimuodossa että äänitteinä tai videoina.
Lisää tietoa sähköisestä oppimateriaalista löydät elvytyshankkeen blogista. Linkki elvytyshankkeen blogiin.
Itse oppimateriaali on julkaistu Karjalan Sivistysseuran nettisivuilla. Linkki Milan perehen päivä -materiaaliin.
ša opassetah suvikarjalua -videot
Katerina da MiElvytyshankkeen blogissa on julkaistu viisi Katerina da Miša opassetah suvikarjalua -videota. Videot ovat osa suurempaa eteläkarjalan video-oppimateriaalisarjaa, ja sarjan loput videot julkaistaan blogissa tämän syksyn aikana.
Videoilla esitellään helposti lähestettyvällä tavalla suvikarjalan perusteita ja ne sopivat kaikille suvikarjalasta kiinnostuneille. Videoissa on tekstitys.
Karjalan kielen viikko
Karjalan kielen viikkoa vietetään tänäkin vuonna 21.–27.11. Lisää tietoa viikon ohjelmasta jaetaan lähempänä, mutta sen teema on jo päätetty: tänä vuonna viikolla muistetaan karjalan kielen rakkaimpia sanoja. Kirjoitusten lisäksi tapahtumaan voi osallistua lyhyellä videolla.
Karjalan kielen viikolla pidettävistä sähköisistä tai kasvokkaisista tapahtumista voi välittää tietoa elvytyshankkeelle sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi). Viikon tapahtumien tiedot kerätään myöhemmin yhteen paikkaan elvytyshankkeen blogissa.
Paginpertin toiminta jatkuu
Paginperti jatkaa toimintaansa entiseen tapaan kerran kuukaudessa. Tapaamisissa kulkevat rinnatusten vierailijoiden puheenvuorot ja vapaa keskustelu, ja mukaan ovat tervetulleita kaikkien murteiden puhujat taitotasoon katsomatta. Paginperttiä pidetään hybridinä, eli tapaamisiin voi osallistua joko Jomonin tiloissa Joensuussa (Rantakatu 23A, kellarikerros) tai etänä Zoomin välityksellä.
Lisää tietoa, ohjeet Zoom-kutsun saamiseen ja ajankohtaisimmat ilmoitukset löydät Paginpertin Facebook-sivulta.
Linkki Paginpertin Facebook-sivulle.
Kačo ympärihis ta šanele mitä niät tahi ruat -videopakinat
Elvytyshankkeen sivuilla on julkaistu arkivideoita vienankarjalaksi. Videot kuvastavat tavallista arkea ja niissä käytetään luonnollista ja käytännöllistä karjalaa. Videot on tekstitetty, ja niiden yhteydessä annetaan pienet sanalistat kielenymmärtämisen ja -oppimisen tueksi.
Videoita on tällä hetkellä yhdeksän, mutta lisää tulee aina ajoittain.
Lyhyöh karjalakse:
Tämä viestikirjaine on kirjutettu suomekse, sendäh gu elvytändyprojektan blogan materjualat jo ollah karjalakse. Nenga tämä kirjaine avuau blogan syväindyö paremba niilöile ristikanzoile, ket ei ylen hyvin malteta lugie karjalakse.
Täs yhtelläh lyhendetty versii kirjazen syväindös karjalakse.
Uuttu elvytändyprogrammas:
- Projektan koordinuattorannu ruadau 1.9.2022-31.12.2022 Niko Tynnyrinen. Aijemba koordinuatorannu ruadanuh Natalia Giloeva jatkau elvytändyprojektan kielispecialistannu da yliopisto-opastajannu.
- Elvytändyprojektan lövvät nygöi Facebookan da blogan ližäkse Instagramas (@karjalan_elvytys).
- Elvytändyprojektan blogah on avattu kiännösseminuaran čuppu, kuduas jullatah Päivännouzu-Suomen yliopiston karjalan kiännösseminuaran opastujien kiännöksii. Linku kiännösseminuaran čuppuh.
- Sygyzyl pietäh vastavundua karjalan opastajile da toizile kieliruadajile. Enzimäine kerähmö pietäh ligakuul da sen tiemu on opastusmaterjualat. Tarkembat tiijot da tapahtuman piendypäivy kerrotah myöhembä.
- Karjalan kielen elvytändyprojektan blogas on jullattu enzimäzet vuitit Katerina da Miša opassetah suvikarjalua -sarjas. Videot päitäh kaikile, ket tahtotah opastua suvikarjalah, da niilöi on sygyzyn aigua tulemas ližiä. Linku videoloih.
- Karjalan Sivistysseura da karjalan kielen elvytändyprojektu ollah ruattu yhtes da jullattu Karjalan Sivistysseuran saital Milan perehen päivä -kirjan da sih liittyjiä opastundumaterjualua vienankarjalakse. Linku opastusmaterjualua koskijah ližätiedoh. Linku opastusmaterjualah.
- Karjalan kielen nedäli pietäh 21.–27.11. da sen tiemakse on vallittu karjalan armas sana. Ližiä tieduo tulou myöhembä!
- Jovensuun Paginpertin ruandu jatkuu. Tapahtumih voit vahnah tabah tulla keräle Jovensuuh libo liittyö kerähmyh loitoči Zooman kauti. Ližiä tieduo suat Paginpertin Facebook-saital.
- Elvytändyprojektan blogas on jullattu Kačo ympärihis ta šanele mitä niät tahi ruat -videodu. Videodu tekstityksenke on 9 da ližiä on tulemas. Linku videoloih.