EAHIL2014 Roomassa, osa 3

Ensimmäinen varsinainen konferenssipäivä siirsi tapahtumien polttopisteen ISS:n tiloista kansalliskirjastoon (Biblioteca nazionale centrale di Roma), jonka tiloissa kolmen konferenssipäivän esitelmät pidetään ja posterit esitellään ja jossa sponsoreilla on osastonsa.

Alkuseremonioiden jälkeen päivän pääpuhuja Maria Cassella (Torinon yliopisto) puhui avoimuuden paradigmasta (open paradigm) eli avoimen julkaisemisen, avoimen tiedon, avoimen opetuksen (esim. MOOCit) sekä avoimen vertaisarvioinnin ja atlmetriikan tarjoamista mahdollisuuksista ja kirjastoille asettamista osaamis- ja kompetenssihaasteista. Valtavasti asiaa ja ideoita mietittäviksi: Millaisia osaajia kirjastoissa jatkossa tarvitaan? Millaista julkaisemisen ja tutkimuksen tukea meidän on pystyttävä tarjoamaan? Miten hankimme tarvittavat tiedot ja taidot?

20140611-220709-79629498.jpg

Maria Cassella oli päivän pääpuhuja aiheenaan avoimuuden aikakausi.

Cassellan innostuneen ja haastavan esitelmän jälkeen alkoivat rinnakkaissessiot, joista yhdessä pidin oman blogi-aiheisen esitykseni, jota (pääosin) vastaava artikkeli on pian luettavissa suomeksi kirjaston vuoden 2013 toimintakertomuksesta ja englanniksi konferenssin sivuilta.

Samassa sessiossa Guus van den Brekel vertaili neljää eri sovellusta (app) , joilla voi lukea tieteellisiä lehtiä mobiililaitteilla siten, että organisaation rekisteröidyttyä niihin ovat myös maksullisten lehtien artikkelit saatavilla VPN:n avulla. Samoin tässä sessiossa Francesca Gualtieri kertoi Mendeleyn monista mahdollisuuksista kirjaston eri toiminnoissa, ei pelkästään viitteidenhallinnassa; ja neljäntenä Derek Halling esitteli erilaisia keinoja hallita kirjastotoimintaa etäyhteydellä.

Iltapäivää vietettiin ensin eri työryhmien (special interest group) kokouksissa ja sitten “minuuttiesitelmien” parissa, jolloin posterintekijöillä oli mahdollisuus ennen perinteistä posterinäyttelyä kertoa posteristaan ajan suuressa salissa.

Esittele posterisi minuutissa ja saa yleisö tulemaan juuri sen luo posterinäyttelyssä.

Esittele posterisi minuutissa ja saa yleisö tulemaan juuri sen luo posterinäyttelyssä.

 

Päivä päättyi vapaamuotoiseen tervetulotilaisuuteen ISS:n puutarhassa.
Tuulevi Ovaska, palvelupäällikkö