Uusi aineisto saksan kielen taitoisille: Brockhaus Wissensservice
Kaikki tiennevät legendaarisen Encyclopaedia Britannica –tietosanakirjan, joka nykyisin ilmestyy ainoastaan verkkoversiona. Saksankielisessä maailmassa vastaavaa mainetta nauttiva tietosanakirja on Brockhaus Enzyklopädie, jota alettiin julkaista samoihin aikoihin kuin Encyclopaedia Britannicaa eli 1700-luvun lopulla. Encyclopaedia Britannican online-versio on ollut Itä-Suomen yliopiston kirjaston asiakkaiden käytössä jo aiemmin, mutta nyt on mahdollista käyttää myös tämän laajimman saksankielisen tietosanakirjan verkkoversiota.
Kuva: Brockhaus Enzyklopädie -tietosanakirja (1986-1996) Joensuun kampuskirjastossa
Itä-Suomen yliopiston kirjasto on vuoden 2015 alusta hankkinut käyttöön saksalaisen Brockhaus Wissensservice -sivuston, joka on suurin saksankielinen toimitettu yleishakuteos. Sen ytimenä on Brockhaus Enzyklopädie Online –tietosanakirja, joka sisältää yli 300 000 hakusanaa. Sen lisäksi palvelusta löytyy runsaasti audiovisuaalista aineistoa.
Tietosanakirjaosion artikkeleita voi selata tai hakea hakusanoilla. Esimerkiksi hakusanalla Schwaben löytyy 162 artikkelia, jotka on valmiiksi lajiteltu aihepiirien mukaan (historia, politiikka, koulutus, maantiede jne.). Tarkempaan tiedonhakuun on käytettävissä Profi-haku, jossa pääsee pelaamaan vanhoilla tutuilla Boolen operaattoreilla und, oder ja nicht. Myös viittaaminen artikkeleihin käy kätevästi siteeraustyökalulla.
Der Mensch im 3D on ihmisen anatominen malli, jossa voi tarkastella ihmisen luustoa, lihaksistoa, hermojärjestelmää ja verenkiertoa. Kolmiulotteista mallia voi käännellä, tarkentaa ja loitontaa sekä paikantaa elimistön osia hakutoiminnon avulla. Palvelu vaatii saksan ja/tai latinan taitoa, koska elimet on nimetty vain näillä kielillä.
Mediensuche-toiminnolla voi etsiä aineistosta kuvia, äänitteitä, videoita ja muuta materiaalia. Esimerkiksi hakusanalla SPD löytyy äänitteitä saksalaisten sosiaalidemokraattipoliitikkojen puheista 20-luvulta alkaen, valokuvia ja tilastoja.
Lisäksi taiteesta kiinnostuneille on tarjolla tunnettuja taideteoksia esittelevä 100 Meisterwerke. Kuvia voi zoomailla ja samalla lueskella tietoiskuja, jotka avautuvat taideteosten yksityiskohtiin näkymää tarkennettaessa.
Palvelu löytyy parhaiten Nellin tietokantahausta. Se toimii kaikilla yliopiston koneilla sekä etäkäyttönä UEF-tunnuksilla.
Suora linkki: https://uef.brockhaus-wissensservice.com/startseite
Jussi Hyvärinen
Tietoasiantuntija, Joensuun kampuskirjasto