‘Onks teillä e-kirjoja?’

Onhan meillä! Kaikkiaan niitä löytyy 389 000 jos ennen 1900-lukua julkaistu
englanninkielinen kirjallisuus lasketaan mukaan. On käsikirjoja, hakuteoksia, tutkimusmenetelmäkirjoja sekä kotimaistakin kirjallisuutta.  Jonkin verran on hankittu myös kurssikirjoja  elektronisina. Miksei kaikkia? No koska kaikkia kurssikirjoina olevia kirjoja ei harmiksemme ole saatavilla sähköisenä. Tätä kurssikirjojen e-versio-ongelmatiikkaa on käsitelty perusteellisemmin aiemmin tässä blogissa.

Painettu vai sähköinen?

Kutakuinkin kaikki käyttöömme hankitut e-kirjat sekä linkit kirjoihin löytyvät nimekkeittäin kirjaston Josku-tietokannasta.  Ja ihan kaikki e-kirjat on e-kirjapalveluittan e-aineistoportaalissa nimeltään Nelli.

E-kirjat ovat käytettävissä yliopiston verkossa ilman erillistä kirjautumista. Kirjojen lukeminen onnistuu myös kotoa käsin etäkäyttönä (sallittu yliopiston opiskelijoille ja henkilö-kunnalle). Etäkäytössä e-kirjojen avaaminen Joskussa tapahtuu yliopiston käyttäjätunnuksilla. Myös Nellin käyttö yliopiston verkon ulkopuolelta edellyttää kirjautumista etäkäyttöön samoilla tunnuksilla.

Suurin osa kirjoista on luettavissa selaimella ilman erillisiä lukuohjelmia. Kirjoja voi pääsääntöisesti ladata myös lukuohjelmaan luettavaksi ilman verkkoyhteyttä. e-kirja

Kirjaston kotisivuille on koottu lisätietoa e-kirjoista. Apua e-kirjojen käyttöön saat sekä kirjallisesti käyttöohjetaulukosta että videoklippeinä kirjaston YouTube-kanavalta. Voit lähettää myös postia osoitteeseen nelli@uef.fi – ja tietenkin autamme sinua paikan päällä kirjastoissa!

Kaarina Meriläinen
tietoasiantuntija
Verkkoresurssipalvelut