Kansallisesti ketteriin kokoelmiin
Tieteellisten kirjastojen kokoelmapolitiikka on muutosten kourissa. Tilakustannukset kohoavat, eikä lisäresursseja ole luvassa. Kirjastoyksiköitä lakkautetaan ja yhdistetään toisiinsa. Varastoista luovutaan. Painetut kokoelmat eivät voi enää laajentua. Päinvastoin kirjoja ja lehtiä joudutaan poistamaan hyllykilometreittäin.
E-aineistot helpottavat tilannetta. Niitä on tarjolla yhä enemmän, niiden käyttö kasvaa jatkuvasti, eivätkä ne kysy fyysistä tilaa. Moni painetuista kokoelmista karsittu julkaisu löytyy luettavaksi sähköisessä muodossa.
On kuitenkin viisasta tallettaa yksi tai useampi kappale painettua teosta johonkin paikkaan pysyvästi saataville. Suomessa tätä tehtävää hoitavat kotimaisten painotuotteiden arkistoijina ns. vapaakappalekirjastot (joihin Itä-Suomen yliopiston kirjasto kuuluu) ja kaiken maalaisten julkaisujen lainaamona Kuopiossa vuodesta 1989 toiminut Varastokirjasto.
Tällaisten kokoelmapoliittisten teemojen äärellä oltiin Suomen Tieteellisen Kirjastoseuran seminaarissa “Ketterät kokoelmat – kokoelmien kehittäminen nyt ja tulevaisuudessa”, joka järjestettiin Helsingin Tieteiden talolla 17. maaliskuuta 2015.
Seminaarissa kuultiin ajankohtaisia esimerkkejä kokoelmapolitiikan uudistamisesta. Helsingin yliopiston kirjastossa mietitään muun muassa kurssikirjojen tulevaisuutta. Lääketieteellinen tiedekunta jakaa kurssimateriaalit opiskelijoille jo iPadeissa. Turun yliopiston kirjastossa tilaratkaisut pakottivat tekemään laajoja poistoja kesken kokoelmapoliittisen ohjelman laatimisen.
Myös Varastokirjaston kokoelmalinjaukset ovat muuttumassa, kuten seminaarissa tuli esille. Tässäkin tapauksessa taustalla vaikuttaa tilojen ja työvoiman eli resurssien puute ja toisaalta julkaisutekniikan murros – kaikkea vähän käytettyä aineistoa ei enää voi eikä kannata siirtää Varastokirjastoon.
Mutta milloin julkaisu on niin merkittävä, että se kannattaa lähettää Varastokirjastoon? Milloin riittää se, että julkaisu on saatavissa ylipäänsä jostakin suomalaisesta kirjastosta? Voidaanko luottaa siihen, että ulkomainen kustanne on lainattavissa julkaisumaastaan, jos ei lähempää?
Varastokirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen kirjasto, jonka harjoittama kokoelmapolitiikka koskettaa maamme kaikkia tieteellisiä ja yleisiä kirjastoja. Niinpä edellä esitettyjä kysymyksiä pohtimaan on perustettu Varastokirjaston kokoelmapoliittinen työryhmä, jossa on edustajia kaikilta kirjastosektoreilta. Ryhmän tavoitteena on jättää kesäkuussa luonnos Varastokirjaston kokoelmalinjauksiksi.
Nähtäväksi jää, millaisia linjauksia työryhmän hahmottelema kansallinen kokoelmapolitiikka tuottaa. Selvää on, että ne osaltaan vaikuttavat myös Itä-Suomen yliopiston kirjastossa tehtävään kokoelmatyöhön.
Mikko Meriläinen, tietoasiantuntija
Kokoelmapalvelut, Joensuun kampuskirjasto