Joensuun kampuskirjaston remonttisuunnittelu etenee

Kiitos kirjaston asiakkaat, kun olette osallistuneet Joensuun kampuskirjaston ensimmäisen kerroksen suunnitteluun lokakuun työpajapäivässä ja viimeisimmäksi tammikuussa antamalla palautetta esillä olleesta luonnospiirustuksesta. Nyt väliaikatietoa ja muutamia vastauksia palautteisiin.

Älkää vähentäkö tietokoneita.

Huoli ilmeisesti heräsi, kun piirustuksessa mainittiin, että tietokonepaikkoja olisi jatkossa 88, kun nyt on 92. Viimeksi mainitussa luvussa olivat mukana ns. ”kirjaston koneet”, joita käytetään mm. pelkästään tiedonhakuihin. Opiskelijoiden käytössä olevat koneet eivät siis vähene, voivat jopa lisääntyä kahdella, koska tällä hetkellä tietokonepaikkoja on 86. Tätä enempää tietokoneita ei kirjaston alakertaan mahdu, sillä tilaa pitää varata myös paljon toivotuille, mukaville lukupaikoille.

Toimiva netti koko kirjastoon ja riittävästi pistokkeita/latauspaikkoja.

Tähän toiveeseen yritämme nyt vastata: pistorasioita on tulossa lisää ja toimiva langaton verkko on huomioitu suunnittelussa.

Silence is basic in the library.

Hiljaisten tilojen tarve tuli kommenteissa vahvasti esille. Kirjaston alakerran tila on suunniteltu äänimaailman mukaan niin, että lukusalissa ollaan hiljaa: puhua ei saa. Hiljainen konesali on myös tarkoitettu rauhalliseen työskentelyyn, mutta täysin äänettömäksi sitä ei saa. Jo itse koneiden käytöstä syntyy ääniä, kuten näppäimistön naputtelua yms., mutta keskustelutila se ei ole. Seuraava sermiseinän toisella puolella oleva tila on jo sellainen, jossa toiset huomioiva keskustelu on sallittu samoin kuin muutaman hengen ryhmätyöt. Toki lähtökohta on tässäkin se, että kirjaston tiloissa otetaan aina huomioon muut siellä työskentelevät ja työrauha annetaan kaikille. Kirjaston muissa kerroksissa on erilaisia hiljaisia työskentelytiloja, ja osa niistä on sisustettu uudelleen viihtyisyyttä ajatellen. Ololassa saa puhua ja seurustella, se on sitä varten jo nyt.

Miten suunniteltu tilojen käyttö tulee onnistumaan, sen näemme käytännössä syksyllä. Tarkoituksenamme on avata tilojen käyttötarkoitusta asiakkaille alusta alkaen.

Huoli sisäilmasta ja kokolattiamatosta.

Esillä olleessa versiossa ei valitettavasti näkynyt, mille alueelle kokolattiamattoja oli suunniteltu. Niiden oli ajateltu kattavan lattian isojen ikkunoiden edessä olevien lukupaikkojen kohdalla. Ajatuksena ei ollut koko kirjastosalin lattian päällystäminen kokolattiamatolla. Mattoa haluttiin siksi, että se olisi hiljentänyt äänimaailmaa ja toisaalta rajannut tiloja. Tällä hetkellä näyttää siltä, että myös ikkuna-alueella luovutaan kiinteistä lattiamatoista.

Ryhmätyötiloista ja ryhmätyöskentelystä.

Piirustuksessa olleet 2-4 hengen ryhmätyöloosit ovat ääntä eristäviä, mutta tuskin äänettömiä, joten käyttäjätkin ovat näissä työskennellessään vastuussa työrauhasta. Uusia isoja suljettuja ryhmätyöhuoneita ei tässä remontissa ole kirjastoon mahdollisuutta tehdä.

Muita ideoita

Keittiö tai eväiden syömispaikka eivät valitettavasti onnistu. Toivottiin neuvonta/ohjauspistettä. Edelleenkin kirjasto, Oppari ja Tipa palvelevat neuvomalla ja ohjaamalla kampuskirjastotilan normaaleina aukioloaikoina. Tavoitteenahan on, että kampuskirjaston ensimmäinen kerros olisi käytössä 24/7, ja käynti tilaan muina kuin palveluaikoina kulkuluvalla.

Arja Juntunen, palvelupäällikkö