Itä-Suomen lääketiedepäivät. Mitä muuta saimme kuin karkkeja ja kyniä?
KYSin tieteellisen kirjaston henkilökunnalle kolahtaa muutaman vuoden välein osallistuminen Itä-Suomen lääketiedepäiville, tänä vuonna vuorossa olimme me. Päivät on suunnattu ensisijaisesti lääkäreille ja alan opiskelijoille. Kaksipäiväistä tapahtumaa vietettiin 24.–25.9. perinteiseen tapaan Kuopion Musiikkikeskuksella. 24.9.2014 ohjelmassa oli koko päivä sote-uudistusta: Aamupäivän teemana oli Hoidon saatavuus – lisää määrää, laatua vai valinnanvapautta? Iltapäivällä jatkettiin otsikolla Uusi uljas sote. Sote on lyhennys sosiaali- ja terveys-sanoista.
Miltei joka puheenvuorossa tuli esille, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne-uudistuksella pyritään turvaamaan nimenomaan kaikkialla Suomessa asuvien kansalaisten keskeiset hyvinvointipalvelut. Uudistus tarjoaa myös työkaluja palvelujen priorisointiin.
Asiantuntijoiden mielestä sote-uudistus on selkeä tai kuten yleislääketieteen professori Olli-Pekka Ryynänen kiteytti: ”kirkas kuin pieni timantti. Hiomaton, mutta hiottavissa”. Myönnettäköön, että asiantuntijat, kuten STM:n erityisasiantuntijat Sari Koskinen ja Reima Palonen, kansanedustaja Erkki Virtanen ja emeritusprofessori Martti Kekomäki, jäsensivät sotea selkeästi. Keskivertokansalaisena vertaamme sote-uudistusta silti pikemminkin tuhannen palan palapeliin. Palat ovat jo kasassa, mutta peliä ei kasaa tunnissa eikä kahdessa. Olennaisia paloja ovat EU:n potilasdirektiivi, valtakunnallinen terveydenhuollon palveluvalikoima, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämis- ja tuottamisvastuu, sote-alueet, palvelurakenne, kunnat ja kuntayhtymät, tuotanto-organisaatiot, integraatio, peruspalvelut ja lähipalvelut.
Lääketiedepäivillä selvisi se, mikä muuttuu. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaa nykyisellään laskutavasta riippuen 160–180 kuntaa tai yhteistoimintatahoa. Sairaanhoitopiirejä on 20 ja niiden tehtävänä on järjestää alueensa erikoissairaanhoito. Uudistuksen myötä viisi sote-aluetta järjestävät kaikki julkiset sote-palvelut Suomessa. Lisää paloja peliin tuo se, että järjestämisvastuu erotetaan tuottamisvastuusta. Mielenkiintoinen uudistus kaikkinensa. Sotesta voi lukea lisää Sosiaali- ja terveysministeriön nettisivuilta.
Konkreettisena hyötynä päiviltä voisi nostaa Kelan edustaja Noora Heinosen mainitseman eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Sen voivat tilata maksutta Kelasta kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt. Ko. kortti oikeuttaa lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon tilapäisen oleskelun aikana EU- ja ETA-maissa, Sveitsissä ja Australiassa. Suomen valtio vastaa annetun sairaanhoidon todellisista kustannuksista. Tähän ei pelkkä matkavakuutus aina pysty.
Itä-Suomen lääketiedepäivien sivuilta löytyy tarkempi ohjelma, josta näkyvät päivien muutkin aiheet.
Kirsi Salmi ja Tuulikki Airaksinen,
KYSin tieteellinen kirjasto