Kurssiohje 2023

Englannin kielen tiedonhaun kurssi (1 op) on osa Itä-Suomen yliopiston opintoja. Kurssi suoritetaan kandidaatinseminaarin yhteydessä.

Kurssi koostuu videoista ja niihin liittyvistä ennakkotehtävistä, sekä lähiopetuskerrasta, jossa harjoittelemme oman alan tietokantojen käyttöä. Kurssin lopuksi tehdään itsenäinen lopputehtävä eli tiedonhakua omasta kandiseminaariaiheesta.

Suorita kurssi näin:

Ohje kurssin suorittamiseen: katso ensin videot ja tee ennakkotehtävät, osallistu sen jälkeen tietokantaharjoituksiin ja tee lopuksi lopputehtävä.

1. Katso videoluennot ja lue tekstimateriaalit ENNEN tietokantaharjoituskertaa. Tee videoiden yhteydessä olevat ennakkotehtävät Moodlessa. Aloita tämä työ hyvissä ajoin ennen tapaamista – katso vaikka yksi video ja tee yksi ennakkotehtävä päivässä. ENNAKKOTEHTÄVÄT PALAUTETAAN MOODLEEN VIIMEISTÄÄN 27.9.2023.

2. Tule tietokantaharjoituksiin Pepissä ilmoittautumaasi ryhmään hyvin valmistautuneena, ennakkotehtävät ajoissa palauttaneena. Tietokantaharjoituksissa emme palaa enää videoluentojen teoriaan, vaan sovellamme opittua käytäntöön. Tietokantaharjoituksiin ei voi tulla, ellei ennakkotehtäviä ole tehty. Ellet pääse tietokantaharjoituksiin, ota yhteyttä kurssin opettajaan korvaavaa, kirjallista tehtävää varten.

3. Kurssin lopputehtävä on tiedonhaku omasta kandiseminaariaiheestasi. Lopputehtävä palautetaan opettajalle sähköpostitse 5.11.2023 mennessä. Myöhempikin ajankohta käy – ota siinä tapauksessa yhteyttä kurssin opettajaan.

OHJE LOPPUTEHTÄVÄN SUORITTAMISEEN:

1. Kerro kandiseminaarityösi aihe. Avaa aihetta niin, että ulkopuolinenkin ymmärtää, mitä aiot tutkia.

2. Kerro, mitkä ovat työsi keskeisimmät käsitteet: millä sanoilla aiot aiheestasi hakea? Voit käyttää apuna Yleistä Suomalaista Ontologiaa YSOa  (linkki avautuu uuteen ikkunaan) tai eri tietokantojen asiasanastoja. Mieti hakusanoja sekä suomeksi että englanniksi.

3. Valitse aiheeseesi sopiva tietokanta – joko kotimainen tai kansainvälinen. Tietokanta ei saa tässä tehtävässä olla Google tai Google Scholar – näitä sinä jo osaat käyttää sujuvasti, nyt harjoitellaan jotain muuta! Tietokantoja löydät esim. UEF-Primon tietokantahaulla (esim. Linguistics and Languages Behavior Abstracts, MLA International Bibliography, Translation Studies Bibliography… jne.). Voit käyttää halutessasi myös UEF-Primon hakua kansainvälisistä artikkeleista, joka etsii useammasta kansainvälisestä tietokannasta yhtäaikaa, tai UEF-Primon hakua kirjaston kokoelmista. Myös hakuryhmä ”kaikki” on laaja ja käyttökelpoinen. Kotimainen, kansallinen Finna osoitteessa finna.fi on myös kokeilemisen arvoinen! Apua tietokannan valitsemiseen saat oppimateriaalin kappaleesta ”Oman alan tietokannat” (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Kerro, miksi valitsit kyseisen tietokannan?

4. Kopioi tekemiesi hakujen HAKUHISTORIA esim. snipping toolin tai ruutukaappauksen avulla. Lähes jokaisesta tietokannasta löytyy hakuhistoria, jonka takana tekemäsi haut ovat tallessa. Jos hakuhistoria on pitkä, voit poimia tehtävään olennaisimmat osiot. Kerro myös omin sanoin, miten muokkasit hakuja?

5. Liitä muutama, hyvä löytynyt viite lopputyöhösi. Älä linkitä viitteitä, vaan käytä valitsemaasi viitetyyliä (esim. APA, MLA jne.) Tässä voit käyttää apuna tietokantojen viittaus- / cite-painikkeita.

6. Kommentoi hakujasi ja löytämiäsi tuloksia. Mikä onnistui? Mikä mahdollisesti meni pieleen? Oletko tyytyväinen hakuihisi? Tässä osioissa siis reflektoit omaa tiedonhakuasi. Voit halutessasi myös kertoa, opitko tai oivalsitko jotain uutta.

7. Lähetä lopputehtävä word-, txt-, PDF-muotoisena tai vaikka videolinkkinä osoitteeseen riitta.s.holopainen(lisää-tähän-@-merkki)uef.fi 5.11.2023 mennessä. Jos aikataulu tuottaa ongelmia, ota yhteyttä, niin mietitään sopivampi. Saat henkilökohtaista palautetta ja tarkastetun tehtävän sähköpostiisi kolmen viikon kuluessa. Hyväksytysti suoritettuun lopputehtävään vaaditaan kaikkiin kysymyksiin vastaamista ja oman tiedonhaun prosessin pohdintaa ja huomioita.

MUISTA TÄMÄ: Jos käytät lopputehtävässä apunasi jotain tekoälyyn pohjautuvaa kielimallia, esim. ChatGPTa, tulee se mainita tehtävässä. Kerro, miten ja missä kohtaa käytit tekoälyä apuna. Muista myös, ettei tekoälyä ole tehty tiedon hakemiseen, vaan asioiden koostamiseen. Sillä ei siis kannata etsiä tutkimuskirjallisuutta, sillä tekoälyn löytämät viitteet voivat olla epätarkkoja tai täysin keksittyjä. Tekoälyä voit kuitenkin käyttää apuna esim. hakusanojen ideoinnissa tai tutkimuskysymysten hahmottelussa.

(8/2023)