2.1. Googlesta ja Google-hauista

Googlen hakukone on maailman suosituin ja tunnetuin – sitä ei juurikaan tarvitse esitellä. Googlessa tehdään yksistään Suomessa päivittäin miljoonia hakuja. Millainen järjestelmä kykenee tuomaan jokaiselle tiedonhakijalle kymmeniä tuhansia hakutuloksia puolessa sekunnissa? Katso lyhyt esittelyvideo (kesto 1:45) Googlen datakeskuksesta:

Google on helppo, nopea ja toimiva – ehkäpä siinä piilee sen salaisuus? Ylen 9.12.2020 julkaistusta uutisesta (avautuu uuteen ikkunaan) käy ilmi, että yhä useammin Googleen kirjoitettu haku on kokonainen kysymys. Mitä haut kertovat suomalaisista ja suomalaisesta yhteiskunnasta? Näkyykö joukossa tieteellisen tiedon metsästystä?

Näiden tietojen valossa on helppo päätellä, että iso osa Googlen kautta tehdyistä hauista keskittyy arkitiedon etsimiseen ja elämän ilmioiden selittämiseen. Koska Google ei pääse suljettujen ja maksullisten tietokantojen sisälle, joutuu tieteellistä tietoa etsimään yhä erilaisista tietokannoista. Nykyään onneksi myös Google Scholar (avautuu uuteen ikkunaan) löytää osan suljetuista tieteellisistä julkaisuista. Sitä voi siis hyvin käyttää muiden tietokantojen rinnalla. Googlea, Google Scholaria ja muita avoimen verkon hakukoneita ei siis kannata hyljätä tiedonhaussa – ne täydentävät suljettuja, tieteellisiä tietokantoja.

Tutustuttuasi yllä oleviin materiaaleihin, käy pohtimassa asioita uudessa Moodlessa ennakkotehtävän muodossa (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

(8/2022)