2.1. Googlesta

Googlen hakukone on maailman suosituin ja tunnetuin. Googlessa tehdään yksistään Suomessa päivittäin miljoonia hakuja (lähde: Turun sanomat, viitattu 22.7.2020. Linkki avautuu uuteen ikkunaan)). Millainen järjestelmä kykenee tuomaan jokaiselle tiedonhakijalle kymmeniä tuhansia hakutuloksia puolessa sekunnissa? Katso lyhyt esittelyvideo (kesto 1:45) Googlen datakeskuksesta:

Google on helppo, nopea ja toimiva – ehkäpä siinä piilee sen salaisuus? Yllä mainitussa Turun Sanomien uutisessa todetaan, että yhä useammin Googleen kirjoitettu haku on kokonainen kysymys. Mitä haut kertovat suomalaisista ja suomalaisesta yhteiskunnasta? Näkyykö joukossa tieteellisen tiedon metsästystä? Google tekee joka vuosi koosteen kuluneesta vuodesta sekä maan- että maailmanlaajuisesti. Kooste Suomessa tehdyistä hauista löytyy Google Trendseistä (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Näiden tietojen valossa on helppo päätellä, että iso osa Googlen kautta tehdyistä hauista keskittyy arkitiedon etsimiseen ja elämän ilmioiden selittämiseen.

Tutustuttuasi yllä oleviin materiaaleihin, käy pohtimassa asioita Moodlessa ennakkotehtävän muodossa (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

(7/2020)