Karjalaisen Dorogu – Karjalan mystisillä poluilla -elokuvatrilogian esitykset Helsingissä ja Joensuussa

Karjalaista Dorogu – Karjalan mystisillä poluilla -lyhytelokuvatrilogiaa esitetään alkuvuodesta Helsingissä ja Joensuussa. Elokuvat kuvaavat karjalaisia siirtymäriittejä ja itkujen ja loitsujen merkitystä osana niiden juhlintaa ja kunnioittamista. Trilogia käsittelee myös juuri naisten keskeistä roolia siirtymäriiteissä. Ensimmäinen elokuva Veneh (2016) käsittelee karjalaisia itkuhäitä, toinen osa Lindu (2021) kuolemaan liittyvää mytologiaa ja ritualismia ja viimeinen osa Ilmu (2023) syntymää. Elokuvissa puhutaan livvinkarjalaa.

Helsingissä elokuvatrilogia esitetään Teatteri Avoimissa Ovissa 25.1. kello 18.00. Lippuja voi ostaa lippu.fi-palvelusta, ja tilaisuus järjestetään yhteistyössä Karjalan Sivistysseuran kanssa. Elokuvan jälkeen ohjaaja Jyrki Haapala kertoo elokuvaprojektista, ja tapahtuman päättää karjalainen lauluesitys.

Linkki lippuihin ja lisätietoihin lippu.fi-palvelussa.

Joensuussa elokuvatrilogia esitetään Kino Sihiksen tiloissa osoitteessa Koskikatu 8. Näytös on 11.2. kello 15 ja se on pääsymaksuton. Lippuja ei tarvitse ostaa etukäteen. Tapahtumassa ovat paikalla ohjaaja Jyrki Haapala, apulaisohjaaja Robert Tobin ja karjalan kielen elvytyshankkeen koordinaattori Milla Tynnyrinen.

Linkki lisätietoihin Joensuun kaupungin tapahtumasivuilla.

Kuva: Dorogu-elokuvien työryhmä