Karjalankielisen Ilmu-elokuvan ensi-illat Helsingissä ja Outokummussa

Jyrki Haapalan ohjaama taide-elokuva Ilmu saa ensi-iltansa ensi viikolla. Ensi-iltatapahtumia järjestetään kaksi, Helsingissä ja Outokummussa. Molemmat tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ilmun lisäksi tapahtumissa esitetään elokuvatrilogian aiemmat osat Veneh ja Lindu. Elokuvien työryhmä on molemmissa tapahtumissa paikalla kertomassa elokuvista ja vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Helsingin ensi-ilta järjestetään lauantaina 18.11.2023 kello 15 Maunula-talon Metsäpurosalissa. Outokummun ensi-ilta pidetään perjantaina 1.12.2023 kello 18 Kino Maritassa.

Kukin elokuva kestää noin puoli tuntia, ja niitä kuvaillaan elokuvaprojektin sivuilla näin:

”Elokuvamme kuvaavat siirtymäriittejä karjalaisen kulttuurin ja perinteiden valossa sekä runojen, itkujen ja loitsujen merkitystä osana siirtymään liittyviä rituaaleja. Keskeisenä teemana on myös naisten merkitys ja rooli karjalaisissa siirtymäriiteissä. Vuonna 2016 valmistunut Veneh keskittyy karjalaisiin itkuhäihin. Se on etnografinen kuvaus morsiamen viimeisestä päivästä kotonaan, ennen muuttoa sulhasen kotiin, jossa puolestaan pidettiin niin kutsutut ilohäät. Loppuvuonna 2021 valmistunut Lindu puolestaan kuvaa kuolemaan liittyvää karjalaista mytologiaa ja ritualismia. Elokuvassa seurataan kuolleen miehen sielun matkaa kotiseudulle, jossa hän saa oppaakseen sielulinnun. Vuonna 2023 ensi-iltansa saava Ilmu kertoo syntymästä ja siihen liittyvästä karjalaisesta ja kalevalaisesta mytologiasta ja ritualismista. Elokuvissa puhutaan karjalan kieltä, erityisesti livvinkarjalan kielimuotoa ja ne on tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi.”

Myös elvytyshankkeen kieliasiantuntijat ovat osallistuneet elokuvaprojektiin auttamalla karjalankielisten osuuksien kirjoittamisessa ja lausumisessa.

Lisää tietoa elokuvista ja kattavammat luettelot työryhmän jäsenistä ja yhteistyökumppaneista löydät elokuvaprojektin verkkosivuilta.

Linkki elokuvaprojektin verkkosivuille.