Tutkain-hanke avaa kahdeksan miljoonaa uutta sivua UEFilaisille
(Scroll down to read a short summary in English.)
Ja lisää tulee koko ajan!
Ovatko Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot tuttuja? Jos vastaus on ei, niin nyt tarkkana.
Digi.kansalliskirjasto.fi -palvelun pääpaino on Kansalliskirjaston digitoimissa historiallisissa sanoma- ja aikakauslehdissä, jotka ovat avoimessa verkkokäytössä ajalta 1771-1929. UEFin väkihän on päässyt käsiksi tuoreempiinkin lehtiin kampuskirjastoissa sijaitsevien vapaakappaletyöasemien kautta, mutta nyt henkilökunnalle ja opiskelijoille tarjotaan käsittämättömän hieno mahdollisuus hyödyntää tutkimuskäytössä myös vuosina 1930-2018 julkaistuja vuosikertoja – missä vain!
Kopiosto ja Kansalliskirjasto sopivat näiden lehtiaineistojen välittämisestä tutkimuskäyttöön osana Tutkain-hanketta. Tutkimuskäytöllä tarkoitetaan käyttäjäorganisaation opiskelijan, tutkijan ja opetus- ja tutkimushenkilökunnan tekemää tieteellistä tai taiteellista ei-kaupallista tutkimusta, opinnäytetyötä, selvitystä tai lopputyötä. Tutkimusta ei katsota kaupalliseksi yksinomaan ulkopuolisen rahoituksen perusteella. Tutkimusmenetelmänä voidaan käyttää myös tiedonlouhintaa.
Kirjautumalla Haka-tunnuksilla digi.kansalliskirjasto.fi –palveluun saat käsiisi Kansalliskirjaston kokoelmien suomalaisten lehtien vanhat vuosikerrat vaikkapa Petosen bussissa, haalaribileissä taikka kotikonnuilla äiskän soffalla selällään, jos tutkimukselliset tarpeet niin vaativat.
Toimi siis seuraavasti:
Tutustu ensin Tutkain-hankkeeseen, sen ehtoihin, aineistojen käytön rajoituksiin ja käyttölupalomakkeen taustoihin Kansalliskirjaston hankesivustolla.
Mene palveluun osoitteessa digi.kansalliskirjasto.fi, klikkaa oikean yläkulman Kirjaudu-nappia, valitse annetuista vaihtoehdoista Haka-kirjautuminen ja sieltä Itä-Suomen yliopisto.
Aloita käyttölupalomakkeen täyttö painamalla Aloita-nappia.
Anna vaadittavat tiedot roolistasi, käyttötarkoituksistasi sekä tutkimusalastasi ja hyväksy lomake.
Ja presto, eteesi avautuu 4796 nimekkeen kokoelma lehtiä, joukossa mm. Tekniikan maailma (tällä hetkellä digitoituna vuodet 1974-1998, 2014-2018), Lakimies (1903-1999), Historiallinen Aikakauskirja (1903-1999), Suomen Kuvalehti (1916-2001, 2015-2018) ja Helsingin Sanomat (1918-1940, 2017-2018).
Tämän lisäksi palvelusta löytyy ammatti-, paikallis-, harraste-, maanpuolustus- sekä uskonnollisia ja hengellisiä lehtiä pienpainatteita unohtamatta. Voit suorittaa hakuja julkaisutyypin, aikavälin, julkaisupaikan ja kielen mukaan sekä kohdistaa sanahakuja suoraan tekstimassaan.
Kannattaa huomata, että lehtien suorat ja hieman epäsuoremmat edeltäjät ja seuraajat löytyvät omien nimekkeidensä alta. Esimerkiksi Nosteen (digitoitu tällä hetkellä vuoteen 2015) edeltäjät löytyvät seuraavasti: Köyhäinhoitolehti 1912-1918, Huoltaja 1919-1976, Sosiaaliturva 1977-2009 ja Sosiaalitieto 2010-2012.
Datasettien luomisen ja tiedonlouhinnan ohjeet
Pohjiksi kannattaa lukaista vielä Jussi-Pekka Hakkaraisen artikkeli Tutkaimesta. Siinä avataan muun muassa Kopioston ja Kansalliskirjaston neuvotteluita sekä aineistojen käytön rahoitusta.
Briefly in English
The National Library of Finland and Kopiosto have agreed on the right to provide the digital newspapers and magazines included in the collections of the National Library of Finland for research use through the digi.kansalliskirjasto.fi service.
The students and staff of UEF will be able to use Finnish newspapers and magazines from 1930–2018 digitised by the National Library. The access is provided through Haka authentication system. One must fill out the authorization form before use.
Go to digi.kansalliskirjasto.fi and start the process by logging in to the service from the top right of the page.
Read more about the digi.kansalliskirjasto.fi service and Tutkain Project.
Harri Parviainen, tietoasiantuntija | Information specialist
Tietoaineistopalvelut | Collection Services