Kiitos e-kirjakommenteista ja -kysymyksistä

Vietimme kampuskirjastoissa viikolla 12 e-kirjakampanjaviikkoa ja saimme mukavasti kommenttejanne post it -lapuilla ja e-lomakkeella.
”Voisiko e-kirjalle kehitellä jonkun muun, järkevämmän nimen?”, kysyi yksi kommentoija. Onkohan “verkkokirja” sen parempi? Kaikki ideat ovat tervetulleita.

Painettuja ja e-kirjoja käytetään usein rinnakkain ja molemmilla on puolensa.

”Teoriassa pidän kovasti: helppo saatavuus, jee! Ei palautusaikaa, jee! – Käytännössä selaaminen hankalaa ja lukeminen väsyttää silmiä. Lukuasento ei usein mukava.”

“Suuret hakuteokset — mieluiten sähköisinä, mtta keskittymistä vaativat tutkimukset/oppikirjat fyysisinä”

Monelle e-kirjat ovat vielä uusi asia, ja niiden löytymisessä, käytössä ja mahdollisessa lataamisessa on epäselvyyksiä. Ohjeita toivottiin.

”En lue e-kirjoja, koska ne ovat vieraampi vaihtoehto. Tarvittaisiin enemmän mainostusta ja hehkutusta, jotta ihmiset kiinnostuisivat enemmän.”

Ohjeita ja vastauksia kysymyksiin on kerätty kirjaston sivuille:

Innostusta ja varautuneisuutta

Kommenteista huomasi, että toiset ovat innostuneempia e-kirjoista ja jo tottuneempia niiden käyttöön kuin toiset. Varsinkin kurssikirjojen parantuneesta saatavuudesta elektronisina iloittiin. Varautuneemmista kommenteista suuri osa koski tietokoneruudulta lukemista, silmien väsymistä ja lukuasentoa, toki myös kankeita käyttöliittymiä ja laiteongelmia.
E-kurssikirjoista on kirjoitettu aikaisemmin kirjaston blogissa: Miksei tästä kurssikirjasta ole verkkoversiota Joskussa?

 “E-kirjojen etuna on rajaton monistettavuus! Vrt. kaikki saavat omat kurssikirjansa!”

“Kaikki pakolliset kurssikirjat olisi kätevää saada e-versioina”

“Loistavaa! Taattu saatavuus, eikä kaikkien tarvitse jonotella paria kurssikirjaa. E-kirja ei ole sidottu myöskään aikaan tai paikkaan, mistä plussaa. LISÄÄ VALIKOIMAA!!!”

“Ehdottoman hyviä varsinkin esim. tabletilla lukiessa! Ja hankintaan tosiaan noita aina lainassa olevia tenttikirjoja.”

”E-kirjat ovat parhautta! Mahdollistavat pääsyn materiaaliin, jota muuten ei löytäisi mistään.”

”Se on niin helppoo! Oispa kaikki maailman kirjat sähköisenä.”

“sähköinen haku helppo (teksti, lainaukset)”

Toimii mistä vain. Ei kirjastokäyntejä niiden vuoksi.”

E-Kirjat antavat mahdollisuuden lukea kirjaa milloin vain ilman kirjan etsimistä, varaamista ja hakemista”

”Monitorin edessä istuminen rasittaa silmiä ja jumiuttaa paikat. Lisäksi Ebraryn käyttöliittymä on aika kankea”

“silmät eivät jaksa lukea tekstiä screeniltä. Selaus tuntuu hankalammalta. Etäisyys ”kirjaan” huonommin kontrolloitavissa”

“paperisessa kirjassa on huomattavasti parempi käyttöliittymä”

“Näyttöpäätteeltä lukemalla saavutetaan todistetusti huonompia oppimistuloksia kuin tavallisesta kirjasta tai padilta luettaessa. -> VAATII PADIN, johon kaikilla ei ole varaa.”

”E-kirjat vaikeuttavat lukihäiriöisen oppimista huomattavasti. Sitä ei ”normaali” lukija välttämättä ymmärrä, mutta sähköiset materiaalit voivat olla kynnyskysymys lukihäiriöiselle.”


Muutama toivoi kirjastoon lainattavia lukulaitteita tai tablettitietokoneita. Kirjaston ensisijainen tehtävä on hankkia yliopistoyhteisön käyttöön tietoaineistoja. Koska niidenkin hankkimisessa joudumme nykyisessä taloustilanteessa karsimaan, ei tablettien hankkiminen tällä hetkellä ole mahdollista.
Myöskään Kindle-tukea ei ole tulossa, sillä kirjasto ei lisensoi Kindle-aineistoja.

Muutamaan kysymykseenne vastaamme tämän jutun kommenteissa. Kysy lisää, ellet löydä vastauksia sieltä tai yllä olevien linkkien takaa – tai jos tarvitset muuten apua e-kirjojen kanssa.

 • Teknisissä ongelmissa: nelli[at]uef.fi
 • Sisällöllisissä ja tiedonhakuun liittyvissä ongelmissa: tietopalvelu[at]uef.fi

Ja vielä muutama kommentti:

“— tosin pidän perinteisten teoksien lukemisesta enemmän, E-kirjojen lukemiseen tulisi todennäköisesti harjaantua”

“Lukulaitteeseen tottuu. Tärkeintä on sisältö!”

Yhteenvedon koosti Maarit Putous
maarit.putous[at]uef.fi
Tietoasiantuntija

 

Share

5 Replies to “Kiitos e-kirjakommenteista ja -kysymyksistä”

 1. Kysymys: Miksi rajaus kirjojen lainamäärässä? Ei se bittitila ole niin rajoittunutta kuin fyysiset kopiot.

  Vastaus:
  Jos tarkoitetaan sitä, kuinka monta e-kirjaa/palvelu saa asiakkaalla olla yhtä aikaa lainassa (=ladattuna lukuohjelmaan), sen määrittää palveluntarjoaja, ei kirjasto. Esimerkiksi Ebraryssä voi olla max 10 e-kirjaa ladattuna asiakkaalle kerrallaan.

  Jos tarkoitetaan sitä, kuinka monta yhtäaikaista lukijaa kirjalla voi olla, niin rajoitteisiin on useita syitä. Kustantaja ja tai välittäjä voi myydä lisenssejä vain rajatulle yhtäaikaiselle käyttäjämäärälle / kirja. Tiukimmillaan e-kirjasta on ostettavissa vain yhden yhtäaikaisen käyttäjän e-kirjoja. Joissain tapauksissa on sitten ostettu monta yhden yhtäaikaisen käyttäjän e-kirjaa ihan kuin painettujakin ostetaan useita kappaleita. Muiden kuin kurssikirjojen osalta tilastot osoittavat, että useimmiten e-kirjoista riittää lisenssi vain yhdelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Siksi joissain tapauksessa on päädytty ostovaiheessa tarkoituksella pienempään lisenssiin, koska isompi lisenssi olisi sitten huomattavasti kalliimpi. Vastaavasti sitten yhden yhtäaikaisen käyttäjän lisenssien kirjoilla on joko lyhyehkö laina-aika (Ellibsillä 3 h tai 4 vrk) tai kirja ei sallita ladattavan lukuohjelmaan lainkaan, jotta se on heti seuraavan lukijan käytössä kun edellinen lukija lopettaa lukemisen (Ebrary).
  (Kaarina Meriläinen[at]uef.fi)

 2. Kysymys/kommentti:
  E-kirjat ovat loistava asia, jos niiden käyttö on aidosti 1) laiteriippumatonta 2) riippumattomia Internet-yhteyden saatavuudesta lukulaitteella. Ts. mielivaltainen DRM pilaa koko homman.

  Vastaus:
  Totta!
  E-kirjamaailma on ainakin toistaiseksi täysin standardoimaton niin hankinta- kuin käyttömallienkin suhteen. Tällä hetkellä emme voi muuta kuin sopeutua tilanteeseen, mikäli haluamme e-kirjoja hankkia kokoelmiimme. Suojauksen syynä lienee kustantajien pelko e-kirjojen leviämisestä luvattomaan käyttöön ja sitä myötä kyse on kustantajille rahasta. Onneksi kaikki tiedekustantajat eivät käytä DRM-suojausta, vaan suoraan niiltä ostetut e-kirjat ovat tavallisia pdf-tiedostoja (esim. Elsevier, Springer, Sage).
  (kaarina.merilainen[at]uef.fi)

  * DRM = Digital Rights Management / Digital Restrictions Management

 3. Kysymys: Eikö iPadissa Bluefirellä pysty tekemään omia merkintöjä tai copy-pastea?

  Vastaus: “Täppäämällä” näyttöä, voi tulla esiin hieman erilaisia valintoja, esim.
  – määritä, korosta, huomautus, jaa, kopioi
  – korosta, huomautus
  Kopiointioikeudet riippuvat yleensä kirjan lisenssistä.
  Ainakin sähköpostiisi pystyt huomautuksesi yleensä lähettämään.
  (maarit.putous[at]uef.fi)

 4. Kysymys/kommentti: Valtiosääntöoikeuden e-kirja ei toimi!!? Murrr…

  Vastaus: Liekö kyse tästä teoksesta?
  Valtiosääntöoikeus / Antero Jyränki, Jaakko Husa. CC Lakimiesliiton kustannus, 2012
  Saantitapa: Itä-Suomen yliopiston kokoteksti Ellibs-palvelussa | University of Eastern Finland Full Text in Ellibs
  Käyttöoikeus: Itä-Suomen yliopiston kirjaston asiakkaat; Access limited to University of Eastern Finland customers
  Järjestelmävaatimukset: Internet-yhteys, WWW-selain ; Adobe Digital Editions
  https://josku.linneanet.fi/vwebv/holdingsInfo?searchId=1745&recPointer=1&recCount=25&bibId=792009 (suora linkki joskusta)

  – Kirja on käytettävissä Ellibs-palvelun kautta, jolloin tarvitset Itä-Suomen yliopiston kirjaston kirjastokortin numeron päästäksesi eteenpäin.
  – Kaikki 7 käytettävissämme olevaa kappaletta saattavat kyseisellä hetkellä olla “lainassa”.
  – Kirja pitää ladata Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan. Ongelmia sen kanssa?
  -> Linkit näihin ohjeisiin löydät kirjaston sivulta: http://www.uef.fi/fi/kirjasto/e-kirjat
  Adobe Digital Editions -lukuohjelman lataaminen ja työaseman auktorisointi
  Adobe-käyttäjätilin luominen (Adobe ID -tili)
  E-kirjan lukeminen Adobe Digital Editions -lukuohjelmassa

  Ellei näistä ole apua, ota yhteyttä: nelli[at]uef.fi

  maarit.putous[at]uef.fi

 5. Kysymys 1: Ja tuo E-reader… MINKÄ kanssa sen on tarkoitus olla yhteensopiva?! Aina kun yrittää sillä tehdä, alkaa vinkua yhteensopivuusongelmasta.

  Kysymys / kommentti 2: EbraryReader (tms) ei toimi ainakaan kirjaston koneilla

  Vastaus: Molemmissa vastauksissa tarkoitettaneen Ebrary-palvelun tarjoamaa Unity Reader -lukuohjelmaa, joka avautuu palvelusta löytyvästä ebrary Reader -painikkeesta. Ohjelma tarjoaa hieman paremmat tulostusominaisuudet kuin QuickView -ohjelma, jossa Ebraryn e-kirjat oletusarvoisesti avautuvat luettaviksi. Unity Reader on Java-pohjainen ohjelma, ja se vaatii erillisen asennuksen. Ensimmäisellä käyttökerralla Unity Reader pyytää vahvistamaan asennuksen. Apua asennuksen aikana mahdollisesti esiintyviin ongelmiin löytyy Ebraryn tukisivuilta: http://support.ebrary.com/kb/unity-readerissues/.

  Ebrary suosittelee käyttämään e-kirjojen lukemisessa Unity Readerin sijasta Quick View -ohjelmaa. Unity Reader -lukuohjelmaa ei ole myöskään asennettu eikä sitä saa asennettua yliopiston yleisessä käytössä oleviin tietokoneisiin.

  kaarina.merilainen[at]uef.fi

Comments are closed.