Asiaa kartoista

Maanmittauslaitoksesta kuului joulukuussa mukavia uutisia. Ajantasaisten peruskarttojen lisäksi nyt myös vanhoja peruskarttoja vuosilta 1949-92 voi katsella vapaasti verkosta. Peruskartat eivät kata Ylä-Lapin aluetta, joten sieltä on tarjolla vanhoja topografikarttoja. Palvelun osoite on http://vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi/

Ajantasaiset peruskartat ovat osoitteessa kansalaisen.karttapaikka.fi. Näistä kartoista puuttuvat mm. tilarajat ja kiinteistötunnukset, jotka puolestaan saa Maanmittauslaitoksen toisesta verkkopalvelusta www.paikkatietoikkuna.fi.

Näistä palveluista voi myös tulostaa karttoja omaan käyttöönsä.

Maanmittauslaitoksen logo

Parhaiten karttoja löytääkin nykyisin verkosta. Jos kuitenkin painettua karttaa kaipaat, on kirjaston vapaakappalekokoelmassa edelleen peruskarttoja saatavilla nähtäväksi, sekä mitä moninaisimpia teemakarttoja, mm. seutukaava-, tienumero-, kiskokaavio-, ralli- ja puhelinaluekarttoja. Hyödyllisimpiä lienevät merikartat, joita ei toistaiseksi ole vapaasti verkosta saatavilla. Kokoelma ei ole täydellinen. Kysyä kuitenkin aina voi. Huomaa, että vapaakappalekarttoja ei anneta kotilainaksi.

Joensuun ja Savonlinnan kampuskirjastoissa on omat kartta- ja kartastokokoelmansa. Joensuun kampuskirjastossa on lainattavia karttoja hyllyssä P 912 sekä lukusalikarttoja P L 912 (mm. historialliset kartat). Vastaavasti Savonlinnassa hyllyt ovat S 912 ja S L 912. Satunnaisesti muissakin hyllyissä on karttoja, mm. Suomen geologisia karttoja (kallioperä ja maaperä) selityksineen.

Nellissä ei varsinaisia e-karttakokelmia ole, mutta moni ei ehkä ole huomannut, että esimerkiksi Ebraryn e-kirjapaketti sisältää tuhatkunta teemakarttaa.

Luovutetun Karjalan kartat kiinnostavat monia. Maanmittauslaitoksen www.karjalankartat.fi –sivusto on palvellut jo vuosia. Joensuun kampuskirjastossa on painettujen Karjalan karttojen kokoelma, valitettavasti osa kartoista on tallentamatta Joskus-tietokantaan.

Lisätietoja Laura.Parikka [at] uef.fi