Joensuu tarjoaa parastaan kesällä eri aktiviteettien ja tekemisen muodossa. Voit käydä uimassa lukuisilla uimarannoilla tai esimerkiksi nauttimassa Ilosaarirockista tai urheilutapahtumista. tässä artikkelissa kerron, mitä olen itse tehnyt menneinä kesinä Joensuussa ja kerron mielestäni parhaat tärpit Joensuun kesään!

Mitä tehdä kesällä Joensuussa?

Kesä lähenee ja vaikka monet palaavat kotiseuduilleen kesän ajaksi, on Joensuu myös oivallinen kesäkaupunki, jossa voi viettää rentouttavan tai aktiivisen kesän – kummin vain!

Kesä lähenee ja monilla alkaa opinnot lähestymään loppuaan. Saatat olla Itä-Suomen yliopistossa jo opiskelija tai vasta meille hakenut ja pohtia, mitä Joensuussa asuva voi tehdä kesällä. Minäkin pohdin samaa, kun vietin ensimmäistä opiskelijakesääni täällä. Nyt minulla on alkamassa neljäs kesä Joensuussa, joten ajattelin kertoa Joensuun tarjonnasta kesällä ja avartaa muille erilaisista mahdollisuuksista, joita Joensuu tarjoaa.

Suvenavaus

Ihan ensimmäiseksi, Joensuun kesä alkaa Suven avauksesta! Aivan ihana perinne, jossa noin 6000 joensuulaista ja lähiseudun oppilasta laulavat suurkuorossa Linnunlahdella. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 31.5. klo 18 ja tiesitkö, että tapahtuma pääsi vuonna 2017 Unescon Elävän perinnön listalle? Tapahtumaa on ihanaa seurata yleisön keskellä ja laulaa mukana tuttuja lauluja, esim. Karjalaisten laulu ja Suvivirsi.

Suvenavaus vuonna 2023.

Rentoutumiseen

Monet opiskelijat tekevät kesällä kesätöitä, jolloin työpäivien jälkeen saattaa haluta vain rentoutua ja nollata ajatuksia. Itselläni on kesätöiden ohessa tällaisia päiviä ja minusta Joensuu tarjoaa ihania mahdollisuuksia juuri siihen.

Järven äärellä rentoutuminen ja uiminen

Nauttimassa lämmöstä Linnunlahden uimarannalla.

Joensuu on Pielisjärven ja Pielisjoen vieressä oleva kaupunki, joten mahdollisuuksia olla veden ääressä riittää. Itselleni vesi on erittäin rauhoittava elementti, joten lähden mieluusti ihan vain istuskelemaan veden läheisyyteen ja nauttimaan luonnon äänistä. Uiminen on myös mukava tapa vilvoitella kuumana kesäpäivänä ja siihen löytyy Joensuusta mukavia paikkoja laitureineen ja uimarantoineen. Jo keskustan läheisyydessä on yhdeksän kaupungin ylläpitämää uimarantaa, eli uimista varten ei tarvitse kauas lähteä! Tässä lempparipaikkani:

  1. Honkaniemen uimaranta
  2. Linnunlahden uimaranta
  3. Vehkalahden uimaranta
Rentouttava auringonlasku Honkalammella.

Lisäksi jos löytyy auto, ovat Hietajärven uimaranta Kiihtelysvaarassa, Kuoringan uimaranta ja Aittolammen uimaranta (Kontiolahti) Kulhossa ovat mukavia paikkoja, joissa kannattaa käydä, jos on mahdollisuus!

Kesäinen sää uimarannalla.

Ravintolat ja kahvilat

Saariston Puodin pizzaa.

Joensuun ravintola- ja kahvilatarjonta herää kunnolla eloon kesällä. Voit käydä esimerkiksi nappaamassa Kauppatorin torikahviloista kahvia, Vesikioskilta maistuvaa (ja kuuluisaa) pullavohvelia tai nauttimassa Jokiasemalla järven rannalta virkistävää juomista! Nämä kaikki löytyvät keskustan alueelta muiden ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi. Toisaalta myös pidemmältä löytyy hyvää tarjontaa. Esimerkiksi Liperistä löytyvä Saariston Puoti on ainutlaatuinen ravintola-kahvila, jonne pääsee esimerkiksi autolla tai veneellä! Veden äärellä laiturin vieressä oleva ravintola tarjoaa ihanat puitteet kesäpäivän ruokailulle, nam!

Näissä maisemissa voi nauttia Saariston Puodilla ruokaa ja juomista!

Aktiiviseen tekemiseen

Joensuussa on myös paljon tarjontaa niille, jotka haluavat tehdä ja kokea kesällä paljon! Olen listannut tähän muutaman vaihtoehdon, joita olen itse kokeillut ja todennut hyviksi.

Ilosaarirock

Ilosaarirock on kenties Joensuun tunnetuimpia kesätapahtumia – eikä suotta! Ilosaarirockissa on ainutlaatuinen tunnelma ja kuvailisin kyseistä festivaalia yhteisölliseksi ja rennoksi tapahtumaksi! Ilosaarirock on minun kesän ehdoton kohokohta ja siitä onkin muodostunut monen muun joensuulaisen tapaan perinne. Siellä takuuvarmasti törmää tuttuihin, mutta toisaalta festivaalialue on ihanan laaja, joten rauhoittumaankin pääsee, mikäli sille on tarvetta. Ilosaarirockin, tuttavallisemmin ”rokin”, parhaimmat puolet ovatkin Linnunlahden tarjoama laaja festivaalialue, ihana meininki ja Linnunlahden uimaranta festivaalialueella, jossa saa käydä uimassa kesken juhlinnan. Ehdottomasti kokemisen arvoinen tapahtuma!

Sinkkolan kotieläinpiha

Sinkkolan kotieläinpiha on ihana paikka, jossa voi käydä tervehtimässä useita eri eläimiä Noljakassa, lähellä keskustaa. Sieltä löytyy muun muassa lehmiä, lampaita, possuja, kanoja ja kaneja. Alueelle on vapaa pääsy kaikille. Sieltä löytyy myös kahvila, jos kahvi- tai jäätelöhammasta alkaa kesken seikkailun kolottamaan!

Kodat ja muut retkikohteet

Joensuusta löytyy monia ulkoilu- ja retkikohteita, joista useista löytyy kota ja polttopuita. Omia lempparipaikkoja ovat Kalliojärven kierros Niittylahdessa (3,5 km) ja sekä lähempää keskustaa löytyvät Lykynlammen reitit (1,4 km – 60km), Kuhasalo ja Utran saaret.

Useiden kotien läheisyydessä onkin hyvä marjapaikkoja, mutta näistä en paljasta enempää ;). Voin kuitenkin kertoa, että kodassa paistetut letut ja niiden päällä olevat itse kerätyt mustikat ovat erittäin toimiva kombo!

Itse paistetut letut ja itse kerätyt mustikat – toimii!

Muuta aktiviteettia

Joensuussa on myös tarjontaa niin urheilijoille kuin penkkiurheilijoille! Esimerkiksi Linnunlahdella voi wakeboardata, Pilkossa ja Kontionemessä golfata, ympäri Joensuuta frisbeegolfata tai vaikka pelata rantalentistä, Vehkalahdella saunoa ja Mehtimäellä seurata eri urheilutapahtumia, kuten JoMan pesisotteluita.

JoMan kotipeleissä paistaa usein aurinko!

Joensuun tapahtumien seuranta

Tekemisenjanoisille Joensuun kaupunki ylläpitää tapahtumakalenteria, josta voi käydä kurkkimassa ajankohtaisia tapahtumia. Näistä löytyy ilmaisia sekä maksullisia, matalan kynnyksen tapahtumia, joihin voi rohkeasti lähteä mukaan! Lisäksi aktiviteetteja on listattu tänne.

Joensuusta löytyy siis todistetusti kaikenlaista tekemistä ja mielestäni Joensuussa viihtyy erittäin hyvin kesäisin!

Kesäisin terveisin,

Anni, luokanopettajaopiskelija