Vinkkejä ravitsemustieteen valintakokeeseen valmistautumiseen 

Heippa vaan! Ravitsemustieteen valintakokeen ennakkomateriaalien julkaisu ja valintakoepäivä lähestyvät kovaa vauhtia, joten tässä tulisi muutamia vinkkejä kokeeseen valmistautumiseen. Vaikka tässä kirjoituksessa keskitytään ravitsemustieteen kokeeseen, samat vinkit soveltuvat toki moniin muihinkin kokeisiin.

Ravitsemustieteen valintakoe pidetään tyypillisesti toukokuun lopussa, ja se perustuu tänäkin keväänä ennakkomateriaaleihin, jotka julkaistaan Opintopolussa 26.4.2024 klo 12.00 eli noin kuukautta ennen koetta. Kokeessa on kuusi osiota, joista kaikista pitää saada vähintään puolet osa-alueen keskiarvosta. Kysymykset ovat aiempina vuosina olleet monivalintakysymyksiä sekä oikein–väärinväittämiä, ja koe tehdään sähköisesti omalla läppärillä Kuopiossa. 

  1. Varaa aikaa opiskelulle ja rauhoita toukokuu. Materiaalia on paljon ja sen sisäistäminen vaatii aikaa, joten jos vain mahdollista, yritä rauhoittaa toukokuu opiskelulle. Muista kuitenkin myös vastapaino ja lepo, jotta opiskellut asiat myös jäävät mieleen. 
  1. Kiinnitä huomiota myös yksityiskohtiin. Aiempien vuosien perusteella kokeessa voidaan kysyä yksityiskohtaisiakin kysymyksiä ja väittämät voivat olla ovelasti muotoiltuja, joten materiaalit kannattaa käydä myös yksityiskohtia myöten läpi. Muista tässä toki järkevä ajankäyttö: aikaa on vähän, joten mieti, mitkä aiheet ja kokonaisuudet on tärkeintä hallita hyvin. Vanhoja valintakokeita silmäilemällä voi saada kuvaa siitä, millaisia tehtäviä kokeessa voi olla.
  1. Kertaa, kertaa, kertaa. Erityisesti aktiivinen mieleen palautus on monille tehokas tapa oppia, joten älä vain lue materiaalia uudelleen ja uudelleen muistiinpanoja tehden, vaan laita välillä kirja kiinni ja yritä palauttaa mieleesi asiat, jotka juuri opiskelit. Uuden opiskelupäivän voi myös aloittaa sillä, että palauttaa mieleensä edellisenä päivänä opiskellut asiat. Itselleen voi tehdä testikysymyksiä tai käsitetehtäviä, joita läpi käydessä pitää ensin itse yrittää miettiä ja muistella vastausta. Samalla omaa osaamista tulee testattua. 
  1. Keskity niihin asioihin, jotka ovat sinulle vaikeita. Se on ikävää, mutta tarpeellista. Helpolta tuntuvat aiheet ovat jo hallinnassa! 
  1. Vaikka valintakoe perustuu tällä hetkellä ennakkomateriaaleihin, siihen voi valmistautua myös ennen materiaalien julkaisua. Esimerkiksi eri väestöryhmille suunnatut ravitsemussuositukset on hyvä hallita, ravitsemusfysiologia on ehdottoman tärkeä aihe alalla, ja biostatistiikan käsitteet ovat toistuneet useana vuonna materiaaleissa. Etsi siis käsiisi ravitsemussuositukset, ravitsemusfysiologian oppikirja ja biostatistiikan perusteos, sillä vaikka niitä ei tulisi valintakoemateriaaleihin, niiden osaamisesta on aivan varmasti hyötyä monien materiaalien sisäistämisessä ja viimeistään sitten kun pääsee opiskelemaan. Myös alan tutkimusta voi olla hyvä seurata, jotta tietää mitä ravitsemustieteen kentällä tutkitaan ja tutkimusartikkelien rakenne tulee tutuksi. Myös kaikki muu alan materiaali, kuten asiantuntijapodcastit tai Itä-Suomen avoimessa yliopistossa käytävät opintojaksot, ovat aina tavalla tai toisella hyödyksi! 
  1. Kun koetilanne koittaa, pidä pää kylmänä ja lue tehtävänannot tarkasti. Pyydetäänkö tehtävässä valitsemaan oikea vai väärä vaihtoehto ja luithan väittämän ja vastausvaihtoehdot varmasti huolella? Koeaikaa on rajallisesti, joten etene rauhassa ja keskittyen, jolloin pääset näyttämään todellisen osaamisesi. 

Tänä keväänä ravitsemustieteen valintakoe järjestetään 28.5.2024 klo 10–11:30. Hurjasti tsemppiä kaikille valmistautumiseen!