Vinkkejä itsenäisten opintojen aikatauluttamiseen

Yliopistokursseilla itsenäinen opiskelu on yleisempää kuin opettajajohtoinen, ja jotkin kurssit ovat joissain oppiaineissa täysin itsenäisiä. On tavallista, ettei opettajat huhuile tekemättömien tehtävien perään, jolloin itsenäisten esseiden sun muiden tehtävien tekeminen on täysin omalla vastuulla. Tehtävien itsenäinen tekeminen vaatii kuitenkin aikataulutusta, etenkin jos kursseja on käynnissä useampi kuin yksi. Mikäpä siis avuksi, jos motivaatiota ei löydy, alas istuminen vaatii suurta ponnistelua ja tehtävien tekeminen tuntuu jäävän viimetippaan? Tunne on ainakin itselle tuttu, joten aion tässä postauksessa antaa muutamia vinkkejä, jotka ovat auttaneet ainakin minua tarttumaan tehtävien pariin helpommin, ja saamaan ne valmiiksi palautuspäivämäärään mennessä.

1. Kalenterin käyttö

Ensimmäisenä ja itselleni tärkeimpänä neuvona – kalenterin käyttö!

Sekä paperi- että digikalenterit ovat käteviä, ja jokaisella on omat mieltymyksensä jommankumman puolesta. Vaikka koenkin olevani yksi suurimmista paperikalenterien puolustajista, olen vihdoin ottanut sen ohelle käyttöön opintojen ja työn yhdistämiseen myös digikalenterin. Käytän Googlen kalenteria, mutta yliopiston Office paketin mukana tuleva Outlookin kalenteri vaikuttaa toimivan samalla periaatteella yhtä hyvin.

Sekä digikalenteriin että paperiseen kalenteriin merkkaan yleensä luennot ja työvuorot, mutta näiden lisäksi myös harrastukset kuten keramiikkatunnit. Merkkaan kalenteriin aina myös esimerkiksi illanvietot kavereiden kanssa, jotta nekään ei unohtuisi ja en vahingossa sopisi samalle illalle kahta eri asiaa. Tällöin nään kalenteriin vapaiksi jääneistä kohdista ne ajat, jotka voin pyhittää itsenäisille opinnoille.

On kahta eri koulukuntaa – niitä, jotka merkitsee kalenteriin myös itsenäisten opintojen ajankohdat (esimerkiksi ”itseopiskelua klo 12-16” tyylillä), ja niitä jotka ei erikseen merkitse niitä, mutta käyttää ajan silti hyödykseen. En itse ole saanut itsenäisen opiskelun merkitsemistä vielä tavaksi, mutta olen kuitenkin huomannut, että itsenäisiä opintoja tulee tehtyä varmemmin silloin, kun ne on merkitty kalenteriin. Parannettavaa löytyy siis minultakin…

Alla esimerkki tavallisesta viikosta, josta toki tehdyt tehtävät on jo yliviivattuna pois, mutta niistä näkee ideaa siitä, miten päivän aikana suoritettavia tehtäviä voi merkitä digikalenteriin.

2. Opiskelutekniikat

Itsenäisen opiskelun aikatauluttamisen tukena voi käyttää myös erilaisia opiskelutekniikoita sekä sovelluksia. Tekniikoista Pomodoro lienee suosituin, ja siihen löytyy käteviä videoita YouTubesta, mihin on ajastettu opiskeluajat sekä taukojen ajat. Videoissa on taustalla usein myös erilaista rauhoittavaa musiikkia tai vaikkapa luontoääniä, jos niistä tykkää. Olen itse huomannut keskittyväni paremmin, kun taustalla kuuluu instrumentaalista musiikkia, vaikkapa pelisoundtrackeja taikka rentoa jazzia.

Samaan kategoriaan voisin laittaa erilaiset ”study with me”-videot. Sellaisen kun pistää taustalle, niin tuntuu että opiskelisi kaverin kanssa, ja on olemassa myös ”study with me”-videoita Pomodoro-tekniikalla, joissa videolla oleva henkilö opiskelee reaaliajassa tekniikan avulla. Se voi motivoida opiskelemaan, kun näkee että muutkin ahkeroivat!

On myös olemassa erilaisia sovelluksia, joihin voi aikatauluttaa aikaa jolloin opiskelee, ja samalla kasvattaa vaikkapa söpöjä virtuaalilemmikkejä taikka metsää. Tällaisia sovelluksia ovat esimerkiksi Forest ja Focus plant (josta löytyy myös Pomodoro-ajastin).

3. Opiskelupaikan vaihtelu

Maiseman vaihtelu on myös yksi keinoista, minkä avulla saan itse parhaiten motivaatiota hommien tekemiseen. Esimerkiksi kahviloissa opiskelu on mukavaa, kun voit samalla palkita itsesi hyvällä erikoiskahvilla taikka muulla herkulla. Kahvilaan kannattaa vaan muistaa ottaa kuulokkeet mukaan, jotta kuppien kolina ja ihmisten jutustelu ei vie huomiota liikaa toisaalle.

Jos kahviloiden häly ei tunnu rentouttavan, vain päinvastaisesti häiritsevän, niin kirjastossa opiskelussa hyvänä puolena on se, että ympäristö on usein hiljaista. Etenkin yliopiston kirjaston tiloissa on usein muitakin ihmisiä edistämässä omia kouluprojektejaan, joten näppäimistöjen näpytyksen ääni voi olla motivoiva tekijä myös omalle ahkeroinnille!

Vinkkaisin itse opiskelupaikan vaihtelua etenkin, jos tuntuu että kotona opiskelussa huomio tuntuu suuntaavan aina toisaalle, ja jos et millään tunnu pysyvän paikallasi. Kotona opiskelu saattaa salakavalasti muuttua usein siivoamiseksi tai rentoutumiseksi, joten kirjastossa tai kahvilassa tähän ei varmasti ole vaaraa.

4. Kavereiden kanssa opiskelu

Kavereiden kanssa opiskelun parhain puoli on se, että saat helposti syyn tehtävän aloittamiselle, mikä on usein vaikein asia tehtävän tekemiseen liittyen. Kun porukalla, tai kahdestaan, päätätte yhdessä ottaa toisianne niskasta kiinni ja tarttua tehtävien pariin vaikkapa yliopiston kirjastossa, on alkuun pääseminen helpompaa ja voit myös saada arvokasta palautetta kaverilta omaan työhön liittyen.

Joskus parhaimman kaverin kanssa opiskelu tahtoo mennä juoruiluksi/jutusteluksi, joten kannattaa näissäkin tilanteissa yrittää pitää selkeitä esim. 10min taukoja, jolloin saa vapaasti jutustella keskenään, jotta voisitte kummatkin keskittyä tehtäviin esim. seuraavan 20min ajan.

5. Muista lepo!

Lepoa ei myöskään pidä unohtaa. Kukaan ei jaksa keskittyä yhteen tehtävään liian pitkää aikaa, ja sekä silmät että aivot väsyvät helposti omalle tekstille/koodille/mille vaan tuotokselle yllättävän nopeasti. Tällöin myös tuotosten laatu heikkenee, kun et löydä niistä enää virheitä. Kun tuntuu, että väsymys iskee ja tehtävä ei tunnu etenevän millään tapaa, on enemmänkin kuin OK pitää taukoa, ja jatkaa työskentelyä virkeämpänä sen jälkeen! Tauolla voi esimerkiksi verrytellä, käväistä ulkona, pitää syömistauon, sometauon… Keinoja on monia, ja kannattaa seurata omaa fiilistä sen suhteen, minkä tyylistä lepoa missäkin tilanteessa tarvii.

Usein on hyvä varata myös levolle aikaa kalenterista, samalla tavalla miten varaa aikaa itsenäiselle opiskelulle ja luennoille.

Jospa sait neuvoista ideaa ja inspiraatiota opintoihin! Tsemppiä kevääseen <3

– UEF-lähettiläs Julia