Vinkkejä valintakokeisiin

Yhteishaku lähestyy ja moni varmasti stressaa valintakokeisiin valmistautumista. Jos et ole ensikertalainen tai todistusvalinta ei välttämättä avaa tietä opintoihin, on valintakoe hyvä, vaikkakin monelle jännittävä vaihtoehto. Itselleni valintakokeet olivat selkeä reitti yliopistoon, koska todistusvalintaan pisteeni eivät olisi riittäneet. Pääsinkin opiskelemaan unelma-alaani vasta toisen valintakokeen jälkeen, joten sekään ei ole itsestäänselvyys. Tässä tekstissä haluaisinkin antaa vinkkejä valintakokeisiin ja siihen, miten niihin voi valmistautua.

Ennen valintakoetta:

1. Ota selvää!

Valintakokeet eivät ole joka alalla tai edes joka yliopistossa samanlaisia, joten ennen valmistautumisprosessia on tärkeää ottaa selvää siitä, millaiset valintakokeet juuri sinua kiinnostavalla alalla ovat. Joissain valintakokeissa jaetaan ennakkomateriaali, jonka pohjalta koe tehdään. Jotkut valintakokeet tehdään vain tietyssä kaupungissa, eivätkä ne ole osa valtakunnallisia valintakokeita. Joissain valintakokeissa painotetaan lukion tiettyjä aineita, joissain loogista päättelyä. Siksi en tässä tekstissä pysty erittelemään kaikkien alojen valintakokeita.

Kun itse hain opiskelemaan biologiaa, minulle tuli suurena yllätyksenä se, että Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden valintakoe on erillinen muista Suomen biologiaa tarjoavien yliopistojen valintakokeista. Kävin siis tekemässä valintakokeen sekä Helsingissä että Kuopiossa, mahdollistaakseni pääsyn myös Itä-Suomen yliopistoon. Lisäksi valintakokeiden ennakkomateriaalit tai muut tärkeät tiedot oli selvitettävä huolellisesti jo hyvissä ajoin ennen valintakoetta.

2. Valmistaudu opiskelemalla!

Valintakokeiden suola on siinä, että niihin on usein opiskeltava, jotta tulisi valituksi opiskelemaan. Ainakin itselleni tämä oli rankkaa aikaa, kun aloin opiskelemaan heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen valintakokeisiin. Biologian valintakokeissa kysymykset pohjautuvat lukion biologian (ja Itä-Suomen yliopistossa fysiikan ja kemian) sisältöihin. Joissain valintakokeissa materiaali on jaettu ennakkoon esimerkiksi kuukausi ennen valintakoepäivää, joten opiskelu on myös tässä tapauksessa tiukkaa, koska materiaaliin on tutustuttava todella huolellisesti.

Kaikissa valintakokeissa ennakkomateriaalia ei jaeta laisinkaan, vaan kokeen aineisto jaetaan vasta koetilanteessa. Tässä on lisänä aikapaine, kun aineistoon on perehdyttävä mahdollisimman tarkasti ennen koeajan päättymistä. Valintakokeeseen voi myös valmistautua edellisten vuosien valintakokeiden ja esimerkiksi alan tieteellisten artikkelien ja ajankohtaisten aiheiden avulla. Toki soveltuvuuskokeisiin on hankalampi valmistautua, mutta hyvin moneen valintakokeeseen voi valmistautua etukäteen jollain tavalla.

3. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi!

Erityisesti, jos valmistaudut valintakokeisiin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen, on ehdottoman tärkeää huolehtia myös hyvinvoinnistasi. Ylioppilaskirjoitukset, yhteishaku, valintakokeet ja valmistuminen ovat stressaavia tapahtumia elämässä, joten on myös tärkeää muistaa levätä, rentoutua ja huolehtia niin mielestä kuin kehostakin. Vapaapäivät opiskelusta, ystävien kanssa oleminen, harrastukset, liikunta, riittävä lepo ja monipuolinen ruokavalio ovat vähintään yhtä tärkeässä roolissa valintakokeisiin valmistautuessa kuin itse lukeminen. Itsensä etusijalle asettamisesta on suuri hyöty, eikä sitä pidä ajatella huonona asiana. Ihminen tarvitsee ahkeran aivotyöskentelyn vierelle myös lepoa ja mielekkäiden asioiden tekemistä, jotta mieli ja keho voivat hyvin.

Koetilanteessa:

4. Varaa tarpeeksi aikaa!

Pahinta, mitä valintakokeessa voi käydä on, että tulet myöhässä valintakokeeseen etkä siksi pääse tekemään koetta. Suosittelenkin siksi lämpimästi varaamaan riittävästi aikaa valintakokeeseen saapumiseen ja koevalmisteluihin. Kokeessa kannattaa olla mielummin tunti ajoissa kuin viisi minuuttia myöhässä, koska käytännöt myöhästelijöitä kohtaan ovat tiukat. Lisäksi on hyvä tarkistaa, että kielletyt tavarat ovat poissa, tietokoneesi toimii ja siinä on akkua ja että olet ylipäätään oikeassa paikassa! Mikäli joku asia on sinulle epäselvää, kysy siitä heti valvojalta. Varaa myös aikaa omien hermojesi rauhoitteluun, koska ne voivat olla melko kireällä koetilanteessa.

5. Älä luovuta!

Kun valintakoe alkaa, keskity sen tekemiseen täysillä. Älä anna vierustoverien tai valvojien häiritä suoritustasi. Jos se on sallittua, korvatulpat ovat hyvä keino taustahälyn vähentämiseen. Älä luovuta, vaikka kysymykset tuntuisivat vaikeilta tai et muistaisi ennakkomateriaalissa käsiteltyjä asioita kirkkaasti. Hyödynnä kaikki se aika, joka kokeessa on, äläkä lähde ensimmäisten joukossa. Yritä myös vastata jokaiseen kysymykseen, jos vääristä vastauksista ei saa miinuspisteitä. Siinä tapauksessa kannattaa ehkä hieman taktikoida. Luota itseesi ja osaamiseesi äläkä säikähdä vaikeita kysymyksiä tai ajan kulumista, vaan yritä pysyä mahdollisimman rentona.

Valintakokeen jälkeen:

6. Tehty mikä tehty

Kun kokeesi on palautettu, et voi enää muuttaa vastauksiasi. Siksi onkin hyvä yrittää olla stressaamatta esimerkiksi oikeista vastauksista tai siitä, vastasitko väärin johonkin kysymykseen. Oikeiden vastausten etsimisestä ei välttämättä ole mitään hyötyä, koska valintakokeeseen ei voi enää koetilanteen jälkeen vaikuttamaan. Älä siis soimaa itseäsi mahdollisista virheistä tai jää murehtimaan sitä, mitä olisit voinut tehdä toisin. Se, mikä on tehty, on tehty eikä siihen voi enää vaikuttaa. Ainoa, mitä voit tehdä, on odottaa kokeen tuloksia ja se riittää. Ennen sitä on tärkeää levätä ja yrittää pysyä mahdollisimman rentona ja antaa asioiden mennä omalla painollaan.

Mitä jos opiskelupaikka ei aukea ensimmäisellä kerralla?

Pettymys siitä, että opiskelupaikka jää saamatta, on karvas. Olen itse ollut samassa tilanteessa, eikä sitä ole helppo niellä. Jos ala tuntuu oikealta, ei kannata luovuttaa vaan pitää välivuosi opiskellen esimerkiksi avoimessa yliopistossa sekä tehden itselle mieluisia asioita, ja kokeilla seuraavana vuonna uudestaan. Voit välivuoden aikana myös käydä esimerkiksi korottamassa arvosanojasi ylioppilaskirjoituksissa, jos olet edelleen ensikertalainen ja jos tämä väylä tuntuu sopivalta. Välivuoden pitäminen ei ole millään tavalla huono asia, vaan se opettaa paljon. Seuraavana vuonna sinulla on taas uusi mahdollisuus päästä opiskelemaan. Jos olet epävarma siitä, onko ala sinulle sopiva, kannattaa myös tutkailla muita vaihtoehtoja ja selvittää, mikä ala olisi sinulle paras.

Moni hakee opiskelemaan unelma-alaansa vuosia, joten ei kannata myöskään murehtia, että olisit ainoa maailmassa, joka ei pääse opiskelemaan ensimmäisellä kerralla. Asioilla on tapana järjestyä, ja ensimmäisen valintakokeesi jälkeen olet taas vähän paremmin valmistautunut seuraavaan vuoteen. Kannattaa siis suunnata katse kohti tulevaisuutta ja olla luovuttamatta!

Muut väylät yliopistoon

Itse opiskelin ensiksi vuoden ruotsin kieltä ja sivuaineenani biologiaa. Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen hain siirtohaun kautta opiskelemaan biologiaa pääaineenani, ja tälläkin väylällä olisin saanut tahtomani opiskelupaikan. Päätin kuitenkin ottaa opiskelupaikan vastaan yhteishaun kautta, vaikka tällä ei ole käytännössä mitään merkitystä opintojen tai integroitumisen kannalta.

Yhteishaku ei ole se ainoa väylä yliopistoon, vaan monelle alalle voi hakea esimerkiksi siirtohaun eli pääaineen vaihtamisen tai aikaisempien opintojen, kuten avoimen yliopiston opintojen kautta. Valintaväyliä on siis monia, ja näihin kannattaa tutustua. Muista kuitenkin ottaa selvää siitä, pystyykö haluamallesi alalle ylipäätään päästä esimerkiksi avoimen väylän tai siirtohaun kautta!

♡ Saara / biologia