Onko yliopisto pelkkää opiskelua?

Tenttejä, luentoja, harjoituksia, ryhmätöitä, deadlineja.... lista tuntuu loputtomalta. Yliopistossa opiskelu on hyvin erilaista kuin lukiossa. Mutta onko yliopisto pelkkää raadollista opiskelua ja deadlineja, vai löytyykö opintojen keskeltä aikaa muuhunkin?

Yliopistossa opiskelu on monelle opintoja aloittavalle aina shokki. Aikaisemmin on totuttu siihen, että opettajat huolehtivat ja muistuttavat palautuksista ja koealueet ovat sopivan kokoisia. Yliopistossa ei katsotakaan perääsi eikä huolehdita siitä, että olet tehnyt kaiken tarvittavan. Opiskelun määrä voi jopa tuplaantua lukioon verrattuna. Tämä voi tuntua todella stressaavalta ja ahdistavalta. Tulevatko seuraavat vuodet olemaan pelkkää opiskelua ja opiskelua? Vai löytyykö yliopiston maailmasta myös muuta tekemistä? No tottahan toki löytyy! Tässä tekstissä kerron hieman ideoita vapaa-aikaan ja käyn läpi yliopiston muuta toimintaa, johon voi liittyä opintoja tasapainottamaan.

  • Urheilu ja liikunta

Itselleni urheilu ja liikunta on aina ollut todella tärkeä tapa tuulettaa ajatuksia ja rentoutua opintojen välissä. Liikunnan ei tarvitse olla tunnin pituista rehkimisurakkaa: pelkkä lyhyt kävelylenkkikin auttaa virkistymään ja ajattelemaan muita asioita. Liikunnalla on myös hyötyjä oppimisen kannalta, ja liikunta esimerkiksi saattaa ehkäistä koulu-uupumusta.

Joensuussa asuessani olen ollut todella tyytyväinen ulkoilureittien ja lenkkipolkujen määrään. Kotioveltani ei tarvitse kävellä kuin 500 metriä ennen ensimmäiselle ulkoilureitille pääsyä. Mikäli ulkoilureitit eivät nappaa, pääsee Joensuussa kävelemään esimerkiksi joen vartta pitkin ja nauttimaan kauniista luonnosta keskustan ytimessä.

Korkeakouluopiskelijana on myös oikeutettu edulliseen SYKETTÄ-korkeakoulujen liikuntapalveluun, jonka kautta pääsee esimerkiksi kuntosalille ja erilaisiin ryhmäliikuntoihin. Tämä on erittäin hyvä tapa olla aktiivinen ja kokeilla erilaisia lajeja hyvin opiskelijabudjetille ystävälliseen hintaan.

Urheilu ja liikunta ovat aina olleet minulle tärkeitä tapoja tuulettua opintojen ohella. Joensuussa pääsee harrastamaan monipuolisesti eri liikuntalajeja, ja myös laskettelu on mahdollista. Kuva Kolin laskettelukeskuksesta, jossa kävimme päiväreissulla. Joensuusta ajaa keskukselle noin tunnin, ja myös bussikyytejä järjestetään laskettelukaudella.

  • Ainejärjestötoiminta

Yliopistossa samaa alaa opiskelevien yhdistävänä tekijänä toimii ainejärjestö, joka valvoo opiskelijoidensa etua, järjestää tapahtumia ja toimii yhdyskanavana laitoksen ja opiskelijoiden välillä. Ainejärjestötoiminta onkin erittäin hyvä tapa vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin ja olla mukana erilaisissa tapahtumissa ja hankkeissa. Esimerkiksi hallituksessa mukana olemisessa on merkittävä rooli ainejärjestön toiminnan kannalta, ja hallituksen jäsenet ovatkin elintärkeitä ainejärjestölle. Mikäli hallituksessa toimiminen ei ole itselle mieluisaa, ainejärjestön erilaisiin tapahtumiin voi osallistua esimerkiksi järjestäjän roolissa, ja olla täten mukana luomassa opiskelijaviihtyvyyttä.

Itse olin esimerkiksi viime vappuna mukana järjestämässä suurempaa opiskelijatapahtumaa, 8-approa. Approt ovat poikkitieteellinen tapahtuma, jossa tarkoituksena on kierrellä eri anniskeluravintoloita ja kerätä leimoja passiinsa. Tietty määrä leimoja vastaan saadaan haalarimerkki, ja suuremmissa approissa voi edetä suuremmalle tasolle vuosittain keräämällä enemmän leimoja. Tapahtuman järjestäminen oli todella hauskaa, ja vaikka se olikin pitkä prosessi, oli järjestäjätiimi aivan mahtava ja saimme järjestettyä erittäin onnistuneen tapahtuman. Lisäksi olen ollut mukana esimerkiksi ainejärjestömme vuosijuhlien järjestämisessä.

Kuva ainejärjestömme vuosijuhlilta. Olin järjestämässä vuosijuhlia ja toimin juontajan roolissa.

  • Opiskelijatapahtumat

Tärkeä osa opiskelijatapahtumia ovat tietenkin erilaiset tapahtumat. Joensuu on hyvin vilkas kaupunki, jossa opiskelijoita on noin kolmasosa väestöstä, ja se näkyy myös yöelämässä. Erilaisia tapahtumia on joka viikko, osa on oman ainejärjestön sisäisiä, rauhallisempia tapahtumia, kuten liikuntavuoroja, saunailtoja tai hengailuiltoja, ja osa taas poikkitieteellisiä, suurempia tapahtumia, kuten sitsit eli akateemiset pöytäjuhlat, approt, rastitapahtumat, haalaribileet ja monet muut uniikit tapahtumat, joita järjestetään ympäri vuoden.

Tapahtumat ovat tärkeä osa opiskelijakulttuuria, ja mikäpä olisikaan hauskempaa kuin viettää iltaa haalarit jalassa kavereiden kanssa, muihin opiskelijoihin tutustuen. Kaikki tapahtumat eivät myöskään ole pelkkää alkoholin juomista ja myöhään yöhön bilettämistä, vaan tapahtumia löytyy joka lähtöön, osa on rauhallisempia kuin toiset. Se onkin mielestäni Joensuussa hienoa, että tapahtumia on paljon erilaisia, joten valinnanvaraa löytyy.

Kuvassa minä ystävieni kanssa sitseillä eli akateemisissa pöytäjuhlissa. Sitseillä juodaan, syödään ja lauletaan erilaisia lauluja. Myös ohjelma ja erinäiset rangaistukset kuuluvat sitsiperinteisiin. Teemana näillä sitseillä oli intti.

  • Kerho- ja yhdistystoiminta

Ainejärjestöjen lisäksi yliopistoissa toimii erilaisia kerhoja ja yhdistyksiä, joiden tarkoituksena on järjestää toimintaa ja yhdistää samoista asioista kiinnostuneita opiskelijoita. Kerhoissa ja järjestöissä on esimerkiksi eri kielien ja kulttuurien kerhoja, poliittiseen päätöksentekoon tähtääviä järjestöjä, kuoro ja eri alojen opiskelijoita yhdistäviä järjestöjä, esimerkiksi luonnontieteiden, kasvatustieteiden ja oikeustieteiden opiskelijoiden järjestöt, jotka toimivat poikkitieteellisesti kampuskaupungissa.

Lisäksi Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY järjestää erilaisia tapahtumia vuosittain. Tapahtumiin lukeutuu mukaan esimerkiksi hyvinvointiviikko, ekskursio Savo-Karjalan alueella vapun tietämillä, Tour de Itä-Suomi- pyöräilytapahtuma ja itsenäisyyspäivän soihtukulkue. Tarkoituksena on erityisesti edistää opiskelijoiden hyvinvointia, tarjota vastapainoa opiskelijoille ja yhdistää opiskelijoita.

Tärkeintä on rentoutuminen ja hauskanpito

Opiskelu on todella elämän parasta aikaa, ja vaikka voikin tuntua siltä, että opiskelu vie paljon aikaa ja koko ajan on jotain, mitä voisi tehdä opintojen edistämiseksi, on myös erittäin tärkeää muistaa rentoutua ja koettaa pitää hauskaa myös opiskelukiireiden ohella. Tämä voi tuntua hankalalta, varsinkin jos opintojen ohella harrastaa jotain tavoitteellisesti tai sattuu käymään töissä. Omasta palautumisesta on kuitenkin todella tärkeää pitää huolta, koska opinnot voivat muuten viedä liikaakin omasta ajasta, eikä tärkeälle vapaa-ajalle ja rentoutumiselle jää aikaa. Se voi johtaa lopulta jopa burnoutiin tai erilaisiin mielenterveyden ongelmiin.

Myös hauskanpito ja erilaiset tapahtumat ovat ainakin omasta mielestäni todella hauskoja ja erilaisiin tapahtumiin osallistuminen onkin hyvä tapa päästä sisälle opiskelijakulttuuriin ja tutustua muihin opiskelijoihin. Tietenkään kaikki eivät pidä menevistä tapahtumista, ja haluankin korostaa, että tapahtumia on moneen lähtöön, joten sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotain. Tärkeintä on, että itse tuntee olonsa hyväksi ja nauttii opiskelijaelämästä, koska se on mahtavaa ja unohtumatonta aikaa, jonka kokee vain kerran. Ota siis kaikki irti opiskelusta ja lähde rohkeasti mukaan tapahtumiin – saat sieltä varmasti unohtumattomia muistoja.

♡ Saara / Biologia