Mitä olisin halunnut tietää yliopistossa opiskelusta ennen opintojen aloittamista?

Täällä kirjoittelee Saara, 2. vuoden biologian opiskelija. Jaan tässä tekstissä sellaisia asioita, joita olisin itse halunnut tietää ennen opintojeni aloittamista yliopistossa.

Yliopisto-opinnot ovat taas lähteneet käyntiin kesäloman jälkeen ja monelle yliopisto onkin täysin uusi juttu. Haluaisinkin kertoa nyt hieman siitä, mitä itse olisin halunnut tietää yliopistosta kun aloitin omat opintoni syksyllä 2021.

Kuvassa minä vuoden 2023 vappuna!

Opintopolkuni alkoi, kun kirjoitin ylioppilaaksi kesällä 2021. Hain yhteishaussa opiskelemaan biologiaa, mutta en päässyt ensimmäisellä hakuyrityksellä mihinkään yliopistoon. Huomasin kuitenkin, että Itä-Suomen yliopistolla oli alkamassa lisähaku, jossa on mahdollisuus hakea sellaisiin koulutuksiin, joiden kiintiöt eivät olleet täyttyneet yhteishaussa. Huomasin siellä ruotsin kielen koulutuksen, ja pääsinkin todistusvalinnalla sisään.

Opiskelin siis ruotsin kieltä ensimmäisen lukuvuoden, mutta huomasin pian, ettei se ollutkaan se oma juttuni. Otinkin biologian heti sivuaineeksi. Hain seuraavassa yhteishaussa opiskelemaan biologiaa Joensuuhun, jossa muutenkin jo asuin, ja pääsin valintakokeen kautta sisään. Nyt opiskelen toista vuotta biologiaa. Olenkin oppinut paljon opinnoista ja yliopistoelämästä näiden vuosien varrella, ja haluan jakaa omia vinkkejäni nyt muille, joille opinnot eivät ole vielä yhtä tuttuja tai asiat tuntuvat hankalilta.

1. Kalenteri on paras ystäväsi

Tätä ei voi liikaa painottaa. Yliopistossa on ehdottoman tärkeää pitää itse huoli omista deadlineista ja tehtävistä. Suosittelenkin lämpimästi paperisen kalenterin hankkimista, jotta pystyt kirjoittamaan sinne kaikki tärkeät päivämäärät ja palautettavat tehtävät heti, kun saat tiedon niistä. Näin pystyt myös suunnittelemaan omia aikataulujasi useamman viikon päähän, ja deadlinet eivät välttämättä tule yllätyksenä, kun kaikki on kirjoitettu ylös. Yleisesti suosittelen aikataulujen tekemistä esimerkiksi viikoksi kerrallaan.

2. Älä stressaa yksin jäämisestä

Kun yliopisto-opinnot alkavat, moni tuntee olevansa täysin yksin. Erityisesti, jos sattuu muuttamaan kauempaa tai suoraan vanhempien luota, yksin asuminen uudessa kaupungissa tuntuu alkuun kolkolta ja saattaa tuntua siltä, että jää kokonaan yksin. On hyvä muistaa, että moni muu opiskelija on täysin samassa tilanteessa; hekin tuntevat olevansa yksin ja ilman kavereita. Usein muilla samaan aikaan opintonsa aloittavilla onkin kova motivaatio verkostoitua ja saada uusia kavereita. Suosittelenkin tutustumaan rohkeasti muihin opiskelijoihin esimerkiksi ainejärjestön sisällä tai luennoilla tai ryhmätöiden parissa. Saatat löytää sieltä tuttuja, joiden kanssa juttu lähtee luistamaan.

Jos tuntuu siltä, ettet löydä edelleenkään samantyylisiä ihmisiä ympärillesi, kannattaa kokeilla myös uusia harrastuksia ja hakeutua rohkeasti erilaisiin tilanteisiin ja tapahtumiin. Sieltä saatat löytää ihmisiä, joiden kanssa klikkaa. Aina samalta vuosikurssilta ei löydy heti niitä parhaimpia ystäviä, joten saattaa olla, että löydät sen oman porukkasi vasta ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen.

3. Saatat joutua muuttamaan opiskelumenetelmiäsi

Lukiossa kurssit ovat usein paljon suppeampia kuin yliopistossa. Yhdellä kurssilla saatetaan käydä hyvin laajoja asioita, ja hieman alasta riippuen tenttikirjallisuutena voi olla jopa tuhatsivuinen kirja. Ne opiskelumenetelmät, jotka lukiossa ovat toimineet, eivät välttämättä toimi enää yliopistossa. Älä siis lannistu, mikäli ensimmäiset kurssiarvosanat tuntuvat huonoilta verrattuna aikaisempaan koulumenestykseesi. Tieteenalat ovat sisällöltään hyvin erilaisia, ja kurssien suoritustavat vaihtelevat. Kannattaa myös kysellä vinkkejä vanhemmilta alan opiskelijoilta.

Itse olen kokenut hyväksi menetelmäksi käsin kirjoittamisen. Se saattaa tuntua vanhanaikaiselta, mutta käsin kirjoittaminen on tutkitusti oppimisen kannalta tehokkaampaa kuin tietokoneelle muistiinpanojen kirjaaminen. Kaikkea luentokalvoilla käsiteltyä ei myöskään tarvitse kirjata ylös, vaan usein tärkeimmät asiat riittävät. Minun opinnoissani kaikilla kursseilla ei ole tenttejä, vaan suoritustapana voi olla esimerkiksi tietty määrä palautettavia tehtäviä, oppimispäiväkirja tai ryhmätyö. Kannattaa perehtyä oman alan kurssien suoritustapoihin, sillä ne vaihtelevat hyvinkin paljon. Vanhempien opiskelijoiden tuki on tässäkin kullanarvoista.

Opin parhaiten kirjoittamalla paperille. Myös värien käyttäminen helpottaa tärkeimpien asioiden muistamista.

4. Muista vapaa-ajan tärkeys

Opiskelijoilla tekemistä riittää, ja ainakin alkuun opiskelun määrä voi tuntua hukuttavansa alleen. Jos stressaa kovasti, saattaa opintoihin uppoutua ja huomata yhtäkkiä tekevänsä opiskeluhommia vielä myöhään illalla. Onkin tärkeää muistaa myös rentoutua ja ottaa aikaa itselleen. Myös aivot tarvitsevat palautumista ja mielekästä tekemistä opintojen ohella. Valitse itsellesi joku tietty kellonaika, jolloin viimeistään lopetat opiskelun. Tällöin aikaa jää myös muihin vapaa-ajan aktiviteetteihin.

Opiskelijatapahtumien ja haalaribileiden lisäksi palautumista voi olla ruoanlaitto, lukeminen tai muu luova tekeminen, ulkoilu tai liikuntaharrastus, läheisten kanssa jutteleminen, kavereiden kanssa oleminen tai yksinkertaisesti kotona makoilu. Mikä tahansa, mikä juuri sinua virkistää ja tuottaa hyvää mieltä, on sinulle se oikea tapa viettää vapaa-aikaa ja palautua opinnoista.

Palaudun parhaiten luonnossa liikkumalla ja kuntosalilla. Myös lukeminen ja läheisten kanssa oleminen on mielekästä tekemistä. Kuvassa muisto kesältä 2023, kun olin patikoimassa Isojärven kansallispuistossa.

5. Älä pelkää pyytää apua

Yliopiston henkilöstö voi tuntua kaukaiselta ja vaikeasti tavoitettavalta. Neuvojen löytäminen nettisivuilta voi olla hankalaa ja uuteen instituutioon totuttelu ottaa oman aikansa. Muista, että apua on tarjolla ja yliopiston henkilökunta on töissä sinua varten. Kukaan ei halua sinun epäonnistuvan tai ole vastahakoinen auttamaan. Pidä huolta siitä, että pyydät apua, kun sitä tarvitset. Yliopiston palvelut tulevat myös ajan kanssa tutuiksi, eivätkä ne aiheuta enää harmaita hiuksia. Kannattaa myös kysyä vanhemmilta opiskelijoilta tukea, koska hekin haluavat auttaa sinua pärjäämään ja saamaan hyviä kokemuksia opiskeluelämästä.

Nämä vinkit eivät tosiaan ole jokaiselle ajankohtaisia, mutta toivon ainakin jonkun niistä olevan hyödyllinen. Kommentoi ihmeessä mietteitä tekstistä tai jos toivot lisää samanlaisia vinkkejä opiskeluun!

♡ Saara / Biologia