Karjalan kielen netäli (2023)

Tälle sivulle on kerätty tietoa karjalan kielen viikolla 27.11.–3.12.2023 järjestettävistä tapahtumista. Jos tiedät jostakin tapahtumasta tai tempauksesta, jota tällä sivulla ei vielä ole mainittu, lähetä sen tiedot meille sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi). Sivua päivitetään.

Myöhemmin tällä sivulla tullaan julkaisemaan myös meille viikkoa varten lähetettyjä kuvia, videoita ja kirjoituksia sekä linkkejä karjalan kielen viikkoa käsitteleviin artikkeleihin.

Karjalan kielen viikon tekstit: linkki viikon aikana julkaistuihin teksteihin.

Tapahtumat

Satutunnit Joensuun kirjastoissa

Karjalan kielen elvytyshankkeen työntekijät käyvät karjalan kielen viikolla lukemassa karjalankielisiä satuja Joensuun pääkirjastossa ja Rantakylän kirjastossa. Pääkirjaston satutunti pidetään lauantaina 2.12. kello 10.30 ja Rantakylän satutunti torstaina 30.11. kello 13. Vaikka sadut luetaan karjalaksi, sopivat satutunnit myös suomen- tai muunkielisille ja kaikille monikielisyydestä kiinnostuneille ikään katsomatta.

Olga Karlovan ja Sirpa Männyn Olemma, elämmä, pakajamma – Kieli matkuau miän keralla –taidenäyttely

Olga Karlovan ja Sirpa Männyn karjalankielinen ja karjalaista kulttuuria esittelevä taidenäyttely on nähtävänä Itä-Suomen yliopiston Agora-rakennuksen aulassa koko karjalan kielen viikon ajan. Näyttelyyn voi käydä tutustumassa Agoran aukioloaikoina (7–18.15, perjantaina 7–16.15).

Paginperti-keskustelukerhot

Osa Paginperti-keskustelukerhoista kokoontuu myös karjalan kielen viikolla. Joensuun kaikille avointa Paginpertiä pidetään juuri ennen karjalan kielen viikkoa eli 26.11. kello 1618. Joensuun Paginpertistä voi lukea lisää Paginpertin omilta sivuilta.

Linkki Paginpertin sivulle elvytyshankkeen blogissa.

Paginpertit kokoontuvat viikon aikana myös Oulussa ja Helsingissä. Oulun Paginpertiä vietetään 3.12. kello 1416 osoitteessa Torikatu 74. Lisätietoja Oulun Paginpertistä saa Instagramista (@karjalazet). Helsingin Paginperti kokoontuu 27.11. kello 1719 osoitteessa Luotsikatu 9 D. Lisätietoja Helsingin Paginpertistä saa Instagramista (@paginpertipiälinnas).

Karjalankielisen Ilmu-elokuvan ensi-ilta Outokummussa

Karjalankielinen taide-elokuva Ilmu esitetään Outokummun Kino Maritassa 1.12. kello 18. Tapahtuma on kaikille avoin, ja siellä esitetään Ilmun lisäksi elokuvatrilogian aiemmat osat Veneh ja Lindu. Elokuvan työryhmä on paikan päällä kertomassa elokuvaista ja vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Linkki lisätietoihin elokuvista.

Karjalazen kruugan kieli-illačču

Karjalan kielen nedälil Karjalaine kruugu pidäy kieli-illačun muuzikkuprogrammanke Zoomas. Briegut ollah tossargen 28. kylmykuudu 18-20 aigah. – Tulgua terveh!

Linkua voi pakita Miikul Pahomovalpäi (miikul.pahomov@helsinki.fi).

Karjalankielisiä runoja Käpylän kylätilassa

Käpylän kylätilassa pidetään perjantaina 1.12. kello 19 karjalatapahtuma. Tapahtumassa kuullaan karjalankielistä runoutta, keskustellaan karjalaisuudesta, karjalaisesta kotiseudusta ja juurista ja pelataan Karjala Alias -sananselityspeliä.

Runoesityksessä runoja lukevat Mirva Haltia ja Mervi Mölsä. Suomen- ja karjalankieliset runot ovat Mirva Haltian Gruuga-teoksesta. Tapahtumassa voi keskustella ja pelata suomeksi, karjalaksi tai molemmilla kielillä.

Loimolan Voima Ylen aamussa

Loimolan Voima -bändin jäseniä haastatellaan YLE Aamussa, maanantaina 27.11. kello 8.50. Haastattelun aiheina ovat yhtyeen jäsenten suhteet karjalan kieleen, kulttuuriin ja perinteeseen.

Vas’ka kaži tigrannu -ozutelmu

Teatru Vesselät esittää Vas’ka kaži tigrannu -näytelmän Nivalan Nuorisoseuralla, Kaiken kansan pikkujoulut -tapahtumassa. Tapahtuma on 29.11. ja siihen on vapaa pääsy.