Uutiskirje, toukokuu 2025
Huhtikuu oli karjalan elvytyksen näkökulmasta toimelias, ja blogissa on julkaistu niin karjalankielisen materiaalityön tuloksia kuin kuulumisia karjalaisista tapahtumistakin. Hyvä tohina jatkuu, kun alamme perehtyä meille ehdotettuihin yhteistyöprojekteihin, kiitos kaikista ehdotuksista! Toukokuussa myös Itä-Suomen yliopiston järjestämät karjalankieliset keskustelukerhot kokoontuvat viimeisen kerran ennen kesätaukoa.
Yhteistyöprojektien hakulomake on sulkeutunut
Itä-Suomen yliopisto keräsi huhtikuussa Webropol-lomakkeella ehdotuksia Suomessa toteutettaviksi karjalan kieleen liittyviksi yhteistyöprojekteiksi. Lomakkeelle jätettiin lähes 30 projektiehdotusta. Tahdomme vilpittömästi kiittää monipuolisista, innostavista ehdotuksista – passibo suuri!
Seuraavaksi käymme huolella läpi kaikki ehdotukset ja päätämme yhteistyössä humanistisen osaston johdon kanssa, mihin projekteihin meidän on vuosina 2025–2026 mahdollista osallistua. Päätöksentekoon vaikuttavat muun muassa eri kielimuotojen ja kohderyhmien tarpeet, kohderyhmän laajuus sekä suunnitelman ja sen toteuttamisaikataulun realistisuus. Valittujen projektien ehdottajien tai työryhmien kanssa neuvotellaan kustannuksista sekä tehdään tarkennettu kustannusarvio ja kirjallinen sopimus.
Aikataulu tarkentuu vasta ehdotusten käsittelyn myötä, mutta aiemmilla rahoituskausilla päätöksistä päästiin ilmoittamaan elokuussa. Valittujen projektien ehdottajiin ja työryhmien yhteyshenkilöihin tullaan olemaan yhteydessä sähköpostitse.
Paavo Harakan lehtikirjoituskorpus julkaistu elvytyksen blogissa
Elvytyksen blogissa julkaistiin huhtikuun lopussa Suojärven Pitäjäseuran kokoama Paavo Harakan lehtikirjoitusten korpus, johon on kerätty Harakan kaikki Oma Suojärvi -lehdessä vuosina 1994–2009 julkaisemat karjalankieliset kirjoitukset. Projektin aikana kirjoitusten murreasua tarkennettiin Suojärvellä puhutulle karjalalle tyypilliseksi.
Aineisto on tarkasteltavissa ja ladattavissa pdf-muodossa. Jokainen kirjoitus alkaa omalta sivultaan, ja kunkin kirjoituksen kohdalla on annettu siihen liittyvä karjala-suomi-sanasto. Lisäksi tiedostossa on sisällysluettelo, jonka otsikoita klikkaamalla voi nopeasti siirtyä eri kohtiin tiedostossa.
Aineiston ja sen tarkemman kuvauksen löydät sen omalta alasivulta.
Linkki aineiston omalle sivulle elvytyksen blogissa.
Museoviraston Perintöhyrrä-työkalu karjalaksi
Museoviraston Aineeton kulttuuriperintö -sivulla on huhtikuussa julkaistu Perintöhyrrä-työkalu karjalan kolmella päämurteella. Perintöhyrrän tekstit ovat kääntäneet karjalaksi Olga Karlova (vienankarjala), Katerina Paalamo (eteläkarjala) ja Niko Tynnyrinen ja Natalia Giloeva (livvinkarjala).
Perintöhyrrän on tarkoitus innostaa mutkattomaan keskusteluun kulttuuriperinnöstä. Se pyrkii vahvistamaan etenkin lasten ja nuorten osallisuutta ja kannustaa pohtimaan aineetonta kulttuuriperintöä oppimisen, vuorovaikutuksen, kulttuurin, talouden ja ympäristön näkökulmista. Perintöhyrrä on suunnattu opettajille, kasvattajille, harrastusryhmien ohjaajille ja kaikille muille kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille.
Voit ladata ja tulostaa pdf-muotoisen perintöhyrrän karjalaksi ja 19 muulla kielellä Museoviraston Aineeton kulttuuriperintö -sivulta. Linkit karjalankielisiin pdf-tiedostoihin löytyvät sivun tekstikentän alalaidasta.
Linkki Perintöhyrrään Museoviraston Aineettoman kulttuuriperinnön sivulla.
Olga ta Jelena paissah -videot nyt myös elvytyksen blogissa
Itä-Suomen yliopiston vienankarjalan asiantuntija Olga Karlova ja Elena Rapa ovat jo vuoden ajan julkaisseet Olga ta Jelena paissah -videoita. Karjalaksi puhutuissa ja tekstitetyissä videoissa keskustellaan vapaasti ja luontevasti ajankohtaisista asioista, ja ne sopivat hyvin kielenopiskelun tueksi.
Aiemmin vain Instagramissa julkaistu videosarja löytyy nyt kokonaisuudessaan elvytyksen blogista. Myös uudet videot ladataan jatkossa Instagramin lisäksi blogiin.
Linkki Olga ta Jelena paissah -videoihin elvytyksen blogissa.
Vienankarjalan opiskelijoiden tekstit elvytyksen blogissa: kutsutekstit, ostoslistat, reseptit…
Elvytyksen blogissa pitkin kevättalvea julkaistut vienankarjalan opiskelijoiden kurssitehtävät on nyt kerätty yhteen paikkaan omalle alasivulleen. Sivulle on kerätty lyhyitä tekstejä, joita voi hyvin käyttää esimerkkinä siitä, miten karjalaa voi tuoda osaksi arkeaan: voisitko vaikkapa kirjoittaa kauppalistan tai kutsua ystävän kylään karjalaksi?
Linkki kutsuteksteihin, ostoslistoihin ja resepteihin elvytyksen blogissa.
Opiskelijoiden karjalaksi kirjoittamat ruokareseptit on julkaistu myös elvytyksen blogin Karjalankielizet reseptat -sivulla. Sivulla on kevään aikana julkaistu 14 uutta reseptiä, minkä lisäksi sinne on kerätty muut vuosien varrella elvytyksen blogissa julkaistut reseptit.
Linkki karjalankielisten reseptien sivulle elvytyksen blogissa.
Kieliasiantuntijoiden vierailut kouluissa ja karjalaisuutta koskevissa tapahtumissa
Huhtikuussa karjalan opettajia ja kieliasiantuntijoita ovat ilahduttaneet rutiininomaista työtä tauottaneet tapahtumat ja vierailut. Kuun alussa Niko Tynnyrinen ja Olga Karlova kutsuttiin kiteeläiselle Arppen koululle. Niko ja Olga pitivät koululla karjalan kielen työpajan kolmas-, neljäs- ja viidesluokkalaisille. Aamupäivä vierähti vilauksessa, ja oppilaat ihmettelivät ja arvailivat karjalan sanoja ilahduttavan aktiivisesti. Lisää kouluvierailun tunnelmia voit lukea Nikon ja Olgan kirjoittamasta kirjoituksesta karjalan elvytyksen blogissa.
Linkki kouluvierailun kuulumisiin elvytyksen blogissa.
Huhtikuun lopussa Niko Tynnyrinen ja Natalia Giloeva pääsivät kertomaan karjalan kielestä Helsingissä. Niko piti esitelmän karjalan kielen nuorista puhujista ja tulevaisuudesta Karjalan Liiton 85-vuotisjuhlaseminaarissa, ja Natalia puhui karjalan kielestä karjalankielisen elokuvanäytöksen yhteydessä. Elvytyksen blogissa julkaistussa tekstissä Niko ja Natalia kertovat lisää esiintymisistään.
Linkki Nikon ja Natalian kirjoitukseen elvytyksen blogissa.
Karjalankieliset keskustelukerhot Joensuussa
Nuorille suunnattu Nuorien Paginperti kokoontuu 8.5. kello 16.30–18.30 ja kaikille avoin Kaikkien Paginperti kokoontuu 22.5. kello 16–18. Molemmat keskustelukerhot pidetään tuttuun tapaan Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen Aurora-rakennuksen takkahuoneella. Tulgua terveh keskustelemaan karjalaksi, myös vain kuunteleminen on sallittua! Lisätietoja Nuorien Paginpertistä antaa Niko Tynnyrinen (niko.tynnyrinen@uef.fi) ja Kaikkien Paginpertistä Natalia Giloeva (natalia.giloeva@uef.fi).
Vienankarjalainen pakinaklupi-keskustelukerho kokoontuu 8.5. kello 16–17 Zoomin välityksellä. Ohjelmassa on vapaata keskustelua karjalaksi. Linkin tapahtumaan saat sen vetäjältä Olga Karlovalta (olga.karlova@uef.fi).
Myös karjalankielinen lukupiiri kokoontuu viimeistä kertaa 6.5. kello 17–18. Lukupiiri kokoontuu Aurora-rakennuksen takkahuoneella. Piirissä on kevään aikana luettu yhdessä pala kerrallaan Leena Lehtolaisen Häi eli pajol -dekkari, jonka on kääntänyt livvinkarjalaksi Maria Kuismin. Viimeisellä kerralla keskustellaan kirjan tapahtumista ja yleisellä tasolla karjalaksi lukemisesta. Myös uudet keskustelijat ovat tervetulleita, jos eivät hätkähdä juonipaljastuksia! Lisätietoja antaa lukupiirin vetäjä Niko Tynnyrinen.
Karjalankieliset keskustelukerhot muissa kaupungeissa
Aktiiviset karjalankieliset järjestävät karjalankielistä toimintaa Suomen eri paikkakunnilla. Poimi tästä lähimmän kerhon tiedot ja poikkea paginalle.
Keskustelukerhot:
- Helsinki: 26.5. kello 17–19 osoitteessa Luotsikatu 9 D, lisätietoja Instagramista (@paginpertipialinnas)
- Tampere: 6.5. kello 17–19 osoitteessa Koulukatu 12, lisätietoja Instagramista (@tamberenpaginperti)
- Oulu: 4.5. kello 14–16 osoitteessa Torikatu 74, lisätietoja Facebookista (Oulun pakinapirtti – paginapertti – paginperti -ryhmä)
- Jyväskylä: 22.5. kello 17.30–19.00 osoitteessa Paperitehtaankatu 1, lisätietoja Instagramista (@paginpertijyvaskylas)
- Kuopio: 10.5. kello 10–12 osoitteessa Kauppakatu 40–42, lisätietoja Instagramista (@paginpertikuopios)
- Rovaniemi: 14.5. kello 17.30–19.30 osoitteessa Pohjolankatu 4, lisätietoja Instagramista (@rovaniemenpakinapirtti)
- Nurmes: 5.5. kello 18–19.30 osoitteessa Salmenkatu 5, lisätietoja Instagramista (@suojarvelazet)
- Lieksa: 7.5. kello 18–19.30 osoitteessa Saavankatu 2, lisätietoja Instagramista (@suojarvelazet)
Muut kerhot:
- Oulu, vienankarjalan kerho aikuisille: 21.5. kello 17–18.30 osoitteessa Torikatu 74, lisätietoja Pohjois-Viena -seuran puheenjohtajalta (puheenjohtaja@pohjoisvienaseura.fi)
- Siilinjärvi, karjalan kielen kerho perheille: 17.5. kello 10 alkaen, lisätietoja ja ilmoittautumiset Tuula Iljinille (tuula.iljin@gmail.com)
Nuorille suunnattu Bes’odu-tanssitapahtuma Joensuussa
Välitämme tietoa Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen järjestämästä Bes’odu-tapahtumasta. Bes’odu on karjalainen nuorisotapahtuma, jossa tanssitaan, leikitään ja tutustutaan muihin karjalaisiin nuoriin. Tapahtuma on suunnattu noin 15–40-vuotiaille, ja se järjestetään Joensuun ortodoksisella seurakuntasalilla 7.6.
Tapahtuma on osallistujille ilmainen. Bes’odaan on mahdollista valmistautua osallistumalla Joensuussa järjestettäviin tanssiharjoituksiin. Harjoitukset pidetään Motoran tiloissa (Papinkatu 5) 4.5., 11.5., 18.5. ja 25.5. ja 1.6. kello 15–17.
Lisätietoja ja ilmoittautumislinkin tapahtumaan löydät Karjalazet Nuoret Suomes -yhdistyksen sosiaalisen median kanavista.