Uutiskirje, marraskuu 2024

Aivan pian vietetään karjalan kielen viikkoa ja juhlistetaan kehittyvää ja elinvoimaista karjalaa. Elvytyshankkeen ja kieliyhteisön julkaisemat kielimateriaalit ovat tärkeä osa karjalan kehittämis- ja elinvoimaistamistyötä, ja niitä on julkaistu myös sopivasti kieliviikon kynnyksellä.

Karjalan kielen viikko

Karjalan kielen viikkoa vietetään tänä vuonna viidettä kertaa, 25.11.–1.12. Viikon teemaksi on valittu karjalakši joka päivä/karjalaksi joga päiviä/karjalakse joga päiviä, ja muistutamme, että osallistua voi lähettämällä osoitteeseen karjalanelvytys@uef.fi joko kirjoituksen (maksimipituus noin puoli sivua), lyhyen videon (maksimipituus noin yksi minuutti) tai muuta aiheeseen sopivaa materiaalia. Jos lähetät kirjoituksen, liitä sen tueksi myös kuva.

Odotamme tärkeitä, yllättäviä, hauskoja ja muunkinlaisia kirjoituksia, videoita ja kuvia siitä, miten karjala käyttäjiensä jokapäiväisissä elämissä näkyy. Jos et vielä käytä karjalaa joka päivä, voit heittäytyä haaveilemaan ja kertoa, millaisen roolin toivoisit karjalan myöhemmin elämässäsi ottavan. Voit osallistua oman kielitaitosi puitteissa, sillä elvytyshankkeen kieliasiantuntijat tarkistavat tekstien kieliasun. Muita materiaaleja (esim. videoita) ei tarkisteta vaan ne julkaistaan sellaisinaan.

Lähetä materiaalisi viimeistään 17.11. Tarkemmat osallistumisohjeet on julkaistu elvytyshankkeen blogissa.

Linkki osallistumisohjeisiin elvytyshankkeen blogissa.

Lisäksi elvytyshankkeen blogiin on luotu päivitettävä sivu, jolle kerätään karjalan kielen viikon aikana ympäri Suomea ja somessa järjestettäviä tapahtumia ja tempauksia. Samalle sivulle tullaan myöhemmin lisäämään myös karjalan kielen viikon kirjoitukset, kuvat ja videot. Jos sinulla on tiedossasi tapahtuma, jota ei ole vielä mainittu karjalan kielen viikon sivulla, lähetä tapahtuman tiedot meille sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi). Tapahtumia voidaan tapauskohtaisesti mainostaa myös elvytyshankkeen sähköpostilistalla.

Linkki karjalan kielen viikon 2024 sivulle.

Itkuvirsiä sisältävät eteläkarjalan arkistonauhoitteet elvytyshankkeen blogissa

Elvytyshankkeen blogissa on julkaistu joukko arkistonauhoitteita, joissa käytetään varsinaiskarjalan etelämurteita. Kaikki nauhoitteet sisältävät joko itkuvirttä tai itkuvirren tai itkukielen kuvailua, ja osan nauhoitteista yhteydessä on annettu itkukieltä selittävä sanasto. Itkut on valikoinut ja litteroinut Lea Tajakka ja litteraatit ja sanastot tarkistanut Eila Stepanova.

Nauhoitteet ovat peräisin Kotimaisten kielten keskuksen ja Kansanperinteen arkiston aineistoista. Nauhoitteet ovat vapaasti kuunneltavissa karjalan kielen elvytyshankkeen blogissa, mutta niitä ei saa ladata tai muuntaa. Nauhoitteisiin liittyvät metatiedot löytyvät kunkin litteraattitiedoston lopusta.

Nauhoitteet, litteraatit ja pidemmän kuvauksen projektista löydät projektin omalta sivulta elvytyshankkeen blogista.

Linkki varsinaiskarjalan etelämurteiden arkistonauhoitteisiin.

Vuokkiniemessä tehtyjä haastatteluja sisältävä videosarja tulossa julki

Karjalan kielen elvytyshanke ja Vuokkiniemi-seura ovat toteuttaneet yhdessä 11-osaisen videosarjan, joka esittelee Pertti Virtarannan Vuokkiniemessä vuonna 1968 tekemiä haastatteluita. Haastattelunauhoitteita säilytetään Kotimaisten kielten keskuksessa, ja niillä kuullaan Outi Lipkinää (Köykän Outi). Videosarja tullaan julkaisemaan 12.11. Vuokkiniemi-seuran Youtube-kanavalla. Linkki videoihin julkaistaan elvytyshankkeen blogissa ja sähköpostilistalla 12.11.

Projektista tiedotetaan etukäteen, koska tahdomme hyvissä ajoin levittää tietoa sen julkaisutilaisuudesta, jota vietetään Helsingissä 22.11. kello 17. Tapahtuma järjestetään Karjalan Sivistysseuran tiloissa (Luotsikatu 9 D) ja siihen on vapaa pääsy. Tapahtumassa Olga Karlova kertoo Outi Lipkinän taustasta ja hankkeen toteutuksesta, minkä lisäksi yhdessä katsotaan muutama julkaistuista videoista.

Hedelmäsanasto eteläkarjalaksi

Elvytyshankkeen blogissa on julkaistu Katerina Paalamon laatima hedelmäsanasto eteläkarjalaksi. Sanastosta löydät yleisimpien hedelmien ja pähkinöiden nimet ja muuta hedelmiin liittyvää sanastoa.

Linkki hedelmäsanastoon.

Uusi kielenopiskelusovellus

Elvytyshanke on avustanut Norjassa toimivaa työryhmää karjalan sisällyttämisessä Kieli-kielenopiskelusovelluksen kielivalikoimaan. Sovellusta ovat olleet suunnittelemassa Mona-Lise Pedersen ja Kirsti Suongir.

Sovelluksen avulla voit vertailla perussanastoa ja -fraaseja kveeniksi, meänkielellä, vienankarjalaksi, eteläkarjalaksi, livvinkarjalaksi, norjaksi, ruotsiksi, tanskaksi, suomeksi ja englanniksi. Karjalaksi, kveeniksi ja meänkielellä annetut lauseet voi myös kuunnella kielenpuhujien lukemina. Elvytyshankkeen tehtäviä ovat olleet karjalankielisten virkkeiden kääntäminen ja äänittäminen. Vienankarjalaksi työtä ovat tehneet Olga Karlova ja Irma Aleksejeva, eteläkarjalaksi Katerina Paalamo ja livvinkarjalaksi Natalia Giloeva ja Niko Tynnyrinen.

Sovelluksen voi ladata Applen ja Androidin laitteille sovelluskaupoista. Sovelluksen lataamisesta veloitetaan kertamaksu (n. 5 euroa), jonka jälkeen sen käyttäminen on ilmaista.

Lisätietoja sovelluksesta löydät sen omilta norjankielisiltä verkkosivuilta. Verkkosivujen tekstit käännetään myöhemmin myös suomeksi ja englanniksi. Sovelluksen Android-version valikot ovat ainakin toistaiseksi vain norjaksi, mutta tekstiä tai alavalikoita ei ole paljoa.

Linkki sovelluksen verkkosivuille.

Linkki sovellukseen Googlen sovelluskaupassa.

Linkki sovellukseen Applen sovelluskaupassa.

Huomautamme, että elvytyshanke ainoastaan jakaa tietoa sovelluksesta. Sovellus ei siis ole elvytyshankkeen oma projekti, ja kaikki mahdolliset kysymykset tulee ohjata suoraan sovelluksen kehittäjille (finniclanguages@gmail.com).

Käännösseminaarin kuulumiset

Karjalan käännösseminaarikurssi kokoontuu vielä marraskuun ajan, ja opiskelijoiden käännöksiä julkaistaan säännöllisesti elvytyshankkeen blogin Kiännösseminuaran čuppu -sivulla. Lokakuun aikana sivulla on julkaistu muun muassa karjalankielisiä Wikipedia-kirjoituksia, Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen ja kulttuurin kurssien kuvauksia ja suomenkielisten sanontojen karjalannoksia.

Linkki Kiännösseminuaran čuppuun.

Marraskuun Paginpertit

Paginperti-keskustelukerhot kokoontuvat marraskuussa niin Joensuussa kuin muillakin paikkakunnilla. Joensuun Paginpertit kokoontuvat tuttuun tapaan osoitteessa Torikatu 9 A 7 (3. kerros). Nuorille suunnattu Paginperti, jota vetää Niko Tynnyrinen, kokoontuu 10.11. kello 15–17. Kaikille avoin Paginperti, jota vetää Natalia Giloeva, kokoontuu 24.11. kello 16–18.

Tarkista tästä muiden kaupunkien Paginpertien tiedot:

  • Helsinki: 27.11. kello 17–19 osoitteessa Luotsikatu 9 D
  • Tampere: 5.11. kello 17–19 osoitteessa Koulukatu 12
  • Kuopio: 9.11. kello 10–12 osoitteessa Kauppakatu 40–42
  • Jyväskylä: 17.11. kello 15–17 osoitteessa Vapaudenkatu 48–50
  • Nurmes: 13.11. kello 18–19.30 osoitteessa Salmenkatu 5
  • Lieksa 6.11. kello 18–19.30 osoitteessa Saavankatu 2
  • Oulu: 17.11. kello 14–16 osoitteessa Torikatu 74