Uutiskirje, lokakuu 2024

Syksy on elvytyshankkeen väelle kiireistä aikaa: kalenteri rakentuu karjalan kielen ja kulttuurin kurssien ympärille, ja marraskuussa vietettävä karjalan kielen viikko lähestyy kovaa vauhtia.

Karjalan kielen viikko

Karjalan kielen viikkoa vietetään tänä vuonna viidettä kertaa, 25.11.–5.12. Tämän vuoden teemaksi on valittu karjalakši joka päivä/karjalaksi joga päiviä/karjalakse joga päiviä. Teema on tarkoituksella aiempia hieman tulkinnanvaraisempi: se kutsuu jokaista pohtimaan karjalan kielen roolia omassa elämässään, mutta tarkemman tulokulman saa kukin valita itse. Aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan otamme vastaan teemaa käsitteleviä kuvia, lyhyitä tekstejä (noin puoli sivua), videoita (noin yksi minuutti) ja muita aineistoja. Vain mielikuvitus on rajana! Aineistot julkaistaan elvytyshankkeen blogissa, Karjalan Sivistysseuran Uudisčuppu-ajankohtaiskanavalla ja Facebookin Karjalan kieli eläy -ryhmässä. Koska tekstejä voidaan käyttää myös karjalan opetuksessa, tehdään niille kielenhuoltoa. Murteellisuus ja kirjoittajan oma tyyli saavat kuitenkin näkyä. Muita aineistoja, kuten videoita, ei välttämättä kielenhuolleta.

Aineistoja voit lähettää sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi) 17.11.2024 saakka.

Linkki tarkempiin osallistumisohjeisiin ja ideoihin elvytyshankkeen blogissa.

Otamme sähköpostitse vastaan tietoa myös karjalan kielen viikolla järjestettävistä tapahtumista ja tempauksista. Näitä mainostetaan elvytyshankkeen blogissa ja tapauskohtaisesti myös sähköpostilistalla.

Henna Hyvärisen videoteossarjan esitys Joensuussa

Karjalan kielen elvytyshanke järjestää 9.10. kaikille avoimen tapahtuman, jossa esitetään videotaiteilija Henna Hyvärisen kolmiosainen, karjalaisuutta käsittelevä videosarja. Tapahtuma pidetään Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella, Agora-rakennuksen salissa AG100 kello 16–18. Videoteosten yhteenlaskettu pituus on 45 minuuttia, ja niiden katsomisen lisäksi ohjelmassa on Hennan puheenvuoro ja vapaata keskustelua. Tapahtuman kielet ovat suomi ja karjala.

Hyvärisen autobiografinen videosarja käsittelee ortodoksikarjalaista kulttuuritaustaa ensimmäisen, toisen ja kolmannen sodanjälkeisen sukupolven näkökulmista. Teossarjan ensimmäinen osa Misukeitto (2022) käsittelee muun muassa äiti-tytärsuhdetta, traumaa, rakkautta ja kielen kääntämisen vaikeutta. Sarjan toinen osa Zuaharivetty (2023) perustuu Hyvärisen ja hänen Laatokan Karjalassa syntyneen, livvinkarjalaa puhuvan sukulaisensa välisiin keskusteluihin. Kolmas ja viimeinen osa Minuška (2023) pohjautuu kaksikieliseen haastatteluun Natalia Giloevan kanssa.

Suosittelemme ilmoittautumaan tapahtumaan etukäteen. Ennakkoilmoittautuminen ei ole välttämätöntä, mutta helpottaa meitä tapahtuman suunnittelussa. Ilmoittautua voit Webropol-lomakkeella.

Linkki ilmoittautumislomakkeelle.

Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksen virtuaaliset aamukahvit, aiheena karjalan ja saamen kielten asema Suomessa

Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus järjestää keväisin ja syksyisin virtuaalisia #SmartForGoodLIVE-aamukahveja. Kahvien ohjelmaan kuuluu asiantuntijavierailuja, verkostoitumista ja avointa keskustelua muiden osallistujien kanssa. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Lokakuussa aamukahvien aiheena on karjalan ja saamen kielten asema ja tulevaisuus Suomessa. Kahvit pidetään 31.10. kello 8.30–9.15. Vajaan tunnin aikana keskustellaan siitä, mitä vähemmistökielten puhujat tekevät kieltensä kehittämiseksi, ja selvitetään, miten enemmistökielten puhujat voivat tukea vähemmistökielten elinvoimaisuutta. Mukana keskustelemassa ovat Niko Tynnyrinen ja Annika Pasanen.

Tapahtumaan tulee ilmoittautua etukäteen. Ilmoittautuneille laitetaan tapahtumaa edeltävänä päivänä osallistumislinkki sähköpostitse.

Linkki lisätietoihin ja ilmoittautumislomakkeelle.

Kasvissanasto elvytyshankkeen blogissa

Elvytyshankkeen blogissa on julkaistu Katerina Paalamon laatima kasvissanasto eteläkarjalaksi. Sanastosta löytyvät yleisimpien kasvisten nimet taivutusesimerkkeineen.

Linkki sanastoon.

Lapsien čuppu -sivu ja Paavo Harakan satukäännökset elvytyshankkeen blogissa

Elvytyshankkeen blogiin on avattu uusi Lapsien čuppu -sivu. Sivulle on kerätty lapsille ja vanhemmille suunnattuja materiaaleja niin elvytyshankkeen blogista kuin muualta internetistäkin. Kaikki sivulla jaetut materiaalit ovat käytettävissä ilmaiseksi. Suurin osa materiaaleista on sähköisiä, mutta sivulle on listattu myös yleisesti kirjastoista löytyvää lastenkirjallisuutta. Varsinaisten kielimateriaalien lisäksi sivulle on kerätty linkkejä aineistoihin, jotka voivat toimia apuna tai esimerkkinä karjalan lapsen kanssa puhumisesta kiinnostuneille henkilöille.

Sivua päivitetään. Jos tiedät ilmaisesta lapsille suunnatusta materiaalista, jota luettelossa ei ole, voit olla elvytyshankkeeseen yhteydessä sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi).

Linkki Lapsien čuppuun.

Lapsien čupusta löytyy myös uutta materiaalia, sillä elvytyshankkeen blogissa julkaistiin syyskuussa Paavo Harakan kääntämiä ja Perttu Tuomisen kuvittamia klassikkosatuja. Käännettyjä satuja on 12, ja niiden kuvitus ottaa hienosti huomioon karjalaisen kulttuurikontekstin – esimerkiksi Punahilkan isoäidin huoneessa voit nähdä käspaikan ja lampukan.

Linkki Paavo Harakan satukäännöksiin.

Kiännösseminuaran čuppu

Elvytyshankkeen blogin Kiännösseminuaran čuppu -sivu on aktivoitunut karjalan käännösseminaarikurssin käynnistymisen myötä. Käännösseminaarikurssilla käännetään tekstejä suomesta kaikille karjalan päämurteille ja tavoitteena on, että mahdollisimman iso osa teksteistä pääsee käyttöön ja siten edistää karjalan elpymistä, kehitystä ja näkyvyyttä. Kurssin aikana laadittuja käännöksiä tullaan käyttämään esimerkiksi erilaisilla verkkosivuilla, mutta lisäksi niistä lähes kaikki julkaistaan blogin Kiännöseminuaran čuppu -sivulla.

Tähän saakka opiskelijat ovat kääntäneet omia opiskelu- ja työpäiviään käsitteleviä tekstejä ja laatineet uudissanastoa. Kiännösseminuaran čuppua tullaan päivittämään koko kurssin ajan eli marraskuun loppuun saakka.

Linkki Kiännösseminuaran čuppu -sivulle.

Karjalankielinen lastenkerho Kägözet Helsingissä

Helsingissä toimiva karjalankielinen lastenkerho Kägözet kokoontui ensimmäistä kertaa syyskuun lopulla. Tutustumiskerta oli suurmenestys, ja osallistujia oli niin paljon, että tapahtumaa varten valmistellut tilat jouduttiin tuplaamaan.

Kerho jatkaa kokoontumistaan lauantaisin kello 11–12 Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Kerho on maksuton, eikä osallistuminen vaadi aiempaa karjalan kielen osaamista. Kerhoon voi saapua vapaasti, mutta järjestäjät toivovat ennakkoilmoittautumista toiminnan suunnittelemiseksi.

Linkki lisätietoihin ja ilmoittautumislomakkeelle Oodin sivuilla.

Karjalan kielen elvytyshanke ei ole kerhon järjestäjä, mutta olemme olleet mukana sen toiminnan suunnittelussa. Lisäksi Katerina Paalamo on tarjonnut kerhon järjestäjille käännösapua ja kielenhuoltoa.

Kaupunkisuunnistuksen kuulumiset

Syyskuun alussa karjalan kielen elvytyshanke osallistui uusille joensuulaisopiskelijoille suunnattuun kaupunkisuunnistustapahtumaan. Elvytyshankkeen koordinaattori Niko Tynnyrinen ja Miikku Häkki kävivät tapahtumassa esittelemässä karjalan kielen elvytyshanketta ja oppiainetta ja laittoivat opiskelijat arvuuttelemaan karjalankielisten virkkeiden merkityksiä. Niko ja Miikku kirjoittivat tapahtumasta lyhyen raportin, joka on luettavissa elvytyshankkeen blogissa.

Linkki kaupunkisuunnistusta käsittelevään tekstiin.

Syksyn Paginpertit Joensuussa

Joensuun molemmat Paginpertit kokoontuvat läpi syksyn. Joensuun Paginpertit kokoontuvat Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen uusissa tiloissa osoitteessa Torikatu 9 A 7. Tarkka tapaamispaikka on kokoustila Salli, joka sijaitsee kolmannessa kerroksessa. Paginpertiin saapuessasi soita summeria, jossa lukee PK Sotu. Odota rauhassa, sillä ovi tullaan avaamaan pohjakerrokseen.

Joensuun kaikille avoin Paginperti kokoontuu syyskaudella 27.10., 24.11. ja 15.12. kello 16–18. Vetäjänä toimii Natalia Giloeva. Nuorille suunnattu Paginperti kokoontuu 13.10., 10.11. ja 8.12. kello 15–17. Vetäjänä toimii tuttuun tapaan Niko Tynnyrinen.

Paginpertien kuulumiset ja tapaamisten tarkemmat tiedot löydät jatkossakin elvytyshankkeen blogin Paginapertti-sivulta.

Linkki Paginapertti-sivulle.

Lokakuun Paginpertit muissa kaupungeissa

Paginpertit kokoontuvat lokakuussa myös muissa kaupungeissa. Etsi tästä luettelosta lähin Paginperti ja piipahda paginalle:

  • Tampere: 1.10. kello 17–19 osoitteessa Koulukatu 12
  • Helsinki: 21.10. kello 17–19 osoitteessa Luotsikatu 9 D
  • Kuopio: 12.10. kello 10–12 osoitteessa Kauppakatu 40–42
  • Jyväskylä: 20.10. kello 15–17 osoitteessa Vapaudenkatu 48–50
  • Lieksa: 9.10. kello 18–19.30 osoitteessa Saavankatu 2
  • Oulu: 13.10. kello 14–16 osoitteessa Torikatu 74