Uusi Karjalažus tänäpäi -sivu ja Meidy on olemas -valokuvakirja julkaistu

Elvytyshankkeen blogiin on avattu uusi Karjalažus tänäpäi -sivu. Sivun nimi viittaa moderniin ja nykyaikaiseen karjalaisuuteen, ja sivulle onkin koottu muualla elvytyshankkeen blogissa julkaistuja aineistoja, jotka kuvastavat modernia, elävää ja kehittyvää karjalaisuutta.

Linkki Karjalažus tänäpäi -sivulle.

Karjalažus tänäpäi -sivulla on tänään julkaistu Anne Kalliolan toteuttama Meidy on olemas -valokuvakirja, joka käsittelee karjalaisia nuoria. Kirja on luettavissa pdf-muodossa. Tiedostossa on 120 sivua, ja sen tekstit ovat suomeksi ja livvinkarjalaksi. Valokuvakirja on toteutettu samanaikaisesti Karjalaine iäni -videoprojektin kanssa, joten videoilla ja kirjassa esiintyy osittain samoja henkilöitä.

Meidy on olemas -kirjan kansi. Kuva: Anne Kalliola

Itä-Suomen elvytysprojektin karjalan kielen elvytyshanke on ollut yksi Meidy on olemas -kirjan yhteistyökumppaneista. Anne Kalliola sanoittaa kirjan syntyprosessia ja muita yhteistyökumppaneitaan seuraavanlaisesti:

“Alunperin hain tähän projektiin apurahoja useasta paikasta. Tarkoituksenani oli valokuvata henkilökuvia karjalaisista nuorista ja saada näin kasvot karjalaisuudelle, joka alkaa viimeinkin näkyä muutenkin kuin sotatraumoina ja menneiden sukupolvien kaihona.

Minua kiinnosti vahva sitoutuminen kulttuurinelvytykseen nuorten parissa. Kun aloin kuvaamaan, huomasin, että nuorilla on myös kiinnostavia tarinoita omasta karjalaisuudestaan, sukunsa taustoista ja tulevaisuudesta ja siitä, millaista on elää karjalaisena. Nauhotin haastattelut kuvausten ohessa ja kirjoitin myöhemmin puhutun tekstin pohjalta tekstit.

Apurahaa sain valokuvaamiseen Jokes – Journalistisen kulttuurin edistämissäätiötä, Patricia Seppälän säätiöltä ja Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry:tä.”

Linkki kirjaan (avautuu Google Drivessä, ei vaadi kirjautumista).

Meidy on olemas -kirjan kuvitusta. Kuvat: Anne Kalliola