TIEDOTE 15.11.2021: KARJALAN KIELI ELÄY – karjalaa juhlitaan ja tehdään tunnetuksi molemmin puolin rajaa

TIEDOTE 15.11.2021

Vapaa julkaistavaksi

KARJALAN KIELI ELÄY – karjalaa juhlitaan ja tehdään tunnetuksi molemmin puolin rajaa

Karjalan kielen viikkoa vietetään 22.–28.11.

#karjalankielielay #karjalankielennedali

 

Vuonna 2009 marraskuuna 27. päivänä Suomi myönsi ensimmäistä kertaa karjalankielisen väestönosansa olemassaolon, ja kotoperäinen ja maassamme ”aina” puhuttu karjalan kieli tunnustettiin. Tuona päivänä Tasavallan presidentti Tarja Halonen antoi asetusmuutoksen, jolla Euroopan alueellisten tai vähemmistökielten peruskirjaa sovelletaan myös karjalan kieleen. 27.11. on nykyisin Suomen karjalankielisten viettämä epävirallinen karjalan kielen päivä.

Karjalan kieli kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin, itämerensuomalaiseen kieliperheeseen. Se on oma itsenäinen kielensä, eikä sitä pidä sekoittaa suomen kielen Pohjois- tai Etelä-Karjalan maakuntien murteisiin. Karjala on suomen läheisin sukukieli, ja erityisen paljon karjala muistuttaa Itä-Suomen murteita.

Suomessa on viimeisimpien arvioiden mukaan noin 11 000 hyvin karjalaa puhuvaa asukasta ja lisäksi noin 20 000 henkilöä, jotka ymmärtävät karjalaa tai puhuvat sitä ainakin vähän. Venäjällä karjalanpuhujia on viimeisimmän väestönlaskennan mukaan noin 26 000.

Karjala on vakavasti uhanalainen kieli, ja Itä-Suomen yliopistossa toimii vuosina 2021–2022 karjalan kielen elvyttämishanke. Karjalan yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi tehdään paljon töitä, ja kieli on mukana parhaillaan valmisteilla olevassa hallituksen kielipoliittisessa ohjelmassa.

Vaikka karjalan kieli on uhanalainen, se on silti edelleen elävä kieli. Vuosi sitten joukko karjalan kielen aktivisteja ideoi spontaanisti päivän ympärille kokonaisen karjalan kielen viikon. Tapahtuma sai nimekseen Karjalan kieli eläy.  Viikkoa vietetään nyt toista kertaa; ajankohta on viikko 47 eli 22.–28. marraskuuta 2021. Viikon tarkoitus on juhlia karjalan kielen moninaisuutta ja elävyyttä ja tehdä karjalan kieltä näkyväksi monin eri tavoin. Karjalan kielestä kiinnostuneita on kutsuttu mukaan niin Suomesta, Venäjältä kuin muistakin maista.

Viikkoa vietetään erityisesti sosiaalisessa mediassa: Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja Karjalan Sivistysseuran Uutisčuppu – Uudisčuppu -ajankohtaiskanavalla. Julkaisemme lyhyitä kertomuksia, tarinoita, kuvia ja videoita. Tänä vuonna teemana on vuodenajat: millaiset työt ovat ajankohtaisia ja mieleisiä vuoden varrella, mitä eri vuodenajat merkitsevät kirjoittajalle, juhlapäivät sekä lempiruoat ja niiden reseptit. Kaikki halukkaat ovat saaneet kirjoittaa, ja myös karjalan kieltä opettelevat ovat olleet tervetulleita mukaan.

Viime vuoden tempauksen innoittamana Karjalan kieli eläy -viikko laajenee myös Internetin ja somen ulkopuolelle. Karjalan kielen opiskelijat, opettajat, karjalaisjärjestöt ja jopa yksityiset ihmiset järjestävät viikolla erilaisia tapahtumia eri puolella maata. Tiedossa on karjalaisia illatsuja, vierailuja kirjastoihin ja päiväkoteihin, karjalankielisiä esityksiä yleisölle useilla paikkakunnilla, karjalaista ruokaa, karjalankielinen pikkujoulu kaikille kiinnostuneille Zoomissa.

Karjalan kielen viikkoa toteuttavat Itä-Suomen yliopiston, Karjalan Sivistysseuran ja Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen väki sekä karjalan kieleen sitoutuneet aktivistit. Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen opiskelijat tuovat toteutukseen oman panoksensa.

Lisätietoja Karjalan kieli eläy -viikosta:

Helka Riionheimo, professori, Itä-Suomen yliopisto helka.riionheimo@uef.fi

Eeva-Kaisa Linna, puheenjohtaja, Karjalan Sivistysseura puheenjohtaja@karjalansivistysseura.fi

Tuomo Kondie, puheenjohtaja, Karjalaiset Nuoret Šuomešša karjalazetnuoretsuomes@gmail.com

https://www.facebook.com/Karjalan-kieli-el%C3%A4y-104724438093738

http://uutiscuppu.karjalansivistysseura.fi/karjalan-kieli-elay/

http://www.karjalansivistysseura.fi/karjalan-kieli/

https://www.instagram.com/karjalazet/

https://blogs.uef.fi/karjalanelvytys/karjalan-kielen-netali/