Pyhä vezi -runo karjalakse Ylel: rahvahanopiston opastujien kiännösruavon tulos

5.5.2021

Myö hyväl mielel da rakkahal ruammo yhtesruaduo kaikkien karjalazienke da otammo vastah jullattavakse karjalankielisty materjualua. Tässäh olemmo jullannuh blogas  Päivännouzu-Suomen yliopiston karjalan opastujien luajittuu da kerättyy uskondosanastuo sego Lapinlahten rahvahanopiston karjalan opastajan da opastujien työttyy autosanastuo, kuduat lövvät täs: https://blogs.uef.fi/karjalanelvytys/muita-sanastoja/

Täl nedälil olemmo suannuh jullattavakse Pyhä vezi -nimizen runon, kuduan ollah kiännetty suomespäi karjalakse Kaukamečän rahvahanopiston opastujat Kajuanispäi. Runon voit kuulta täs https://areena.yle.fi/audio/1-50799937, se zavodih kohtas 19.30.

Täs se runo karjalakse da suomekse:

Pagizen, hengiän sinule, salvattu vezi Hiizkoski, pyhä vezi

Ezimuamoloin kielel pagizen sinule, Koitajogi salvattu vezi

Kielel, kudamua malta en

Ammuzien sanoin kaiguloi virralles Koitajogi

Kodoilan sanoin kaiguloi Kokkokallivon ruskieloile kuvile

Tuttavien sanoin karieloi hobjazile taimenile

Salvatun vien edeh da tuakse

pyhän kosken piäle da alle

Hiizkosken pinnale

Koitajoven pohjale

Rajoin yliči rajoin alači kulgiele ezimuamoloin kielele.

***

Puhun, puhun sinulle, padottu vesi Hiiskoski, pyhä vesi

Esiäitien kielellä puhun sinulle, Koitajoki padottu vesi

Kielellä, jota en osaa

Kaukaisten sanojen kaikuja virrallesi Koitajoki

Kotoisten sanojen kaikuja Kokkokallion värikuville

Tuttujen sanojen väreitä hopeisille taimenille

Padotun veden eteen ja taakse

pyhän kosken ylle ja alle

Hiiskosken pinnalle

Koitajoen pohjalle

Rajojen yli rajojen ali kulkevalle esiäitien kielelle. 

Karjalan kielen opastai Elena Junttila on sanelluh kiännöksen idejah da sen todevuttamizeh näh nenga:

Minuh otti yhtevytty Outi Rossi, yksi Joven iäni -projektan ruadajis, da sanoi, gu hänelleh pidäs suaja  runon kiännös karjalakse. Projektal oli kiireh. Iänikniigale pidi piäsä ilmah  Ylen hantuzis oraskuul. Minä sanoin, gu ičelleni eule aigua, ga meil on karjalan kielen kursu Kajuanin linnas 6. – 7.3., kus voizin ottua kiännösruavon harjaituksekse opastujile. Mugai luajiimmo.  Opastujat oldih ihastuksis. Runon kiändämine jäi heile kodiruavokse, gu olis enämbi aigua sanoin ečittäväkse da duumaittavakse, mit niilöis päitäh parahite. Sil kerdua piimmö meijän enzimäzet urokat Teamsan kauti. Meidy oli 5 opastujua da minä opastai. Sit pyhänpiän yhtes kačoimmo kiännöksen da valličimmo parahat variantat. Outile minun yhtevystiijot andoi Olga Gokkoeva. Outil on ičel yhtevys karjalažuoh. Iänitevokses on toiziigi kielii ven´an, suomen da karjalan ližäkse – on vengrien, udmurtoin, hantoin da anglien kielet. Ezmäi Outile pidi ičele lugie kiännös, ga häi tahtoi kuulta, kui sanat sanotah. Minä koppain telefonan da iänitin runot. Outile se rodih ylen mieldy myöte. Muga sit se terväh tallendettu iäniteh puuttuigi tevokseh.

Kuva: Elena Junttila

Jäätyvä vedenpinta