Liikuntalääketiede 30-v – lämpimiä tunnelmia ja historian havinaa terveystieteilijöiden juhlassa

Hyvin suuri osa 1980-luvulla liikuntalääketieteen erillisarvosanan opiskelleista oli kuntohoitajan, lääkintävoimistelijan tai erikoislääkintävoimistelijan tutkinnon suorittaneita ja heidän keskuudestaan nousi toive, että opiskeluja voisi jatkaa vielä yliopistossa terveydenhuollon maisteriksi asti (nykyään terveystieteiden maisteri). Tämä ottikin tuulta siipiensä alle ja vuonna 1991 perustettiin työryhmä, johon Kuopion yliopiston tiedekuntaneuvosto nimesi muun muassa professori Osmo Hännisen ja dosentti Heikki Pekkarisen Kuopion yliopistosta ja apulaisprofessori Esko Mälkiän Jyväskylän yliopistosta sekä erikoislääkintävoimistelija Maritta Vaaran Kansaneläkelaitoksen Kuntoutuskeskuksesta Turusta. Tämän työryhmän suunnittelutyön tuloksena aloittivat ensimmäiset opiskelijat liikuntalääketieteen maisteriopinnot Kuopion yliopistossa vuonna 1992.

Ensimmäinen opetussuunnitelma vuodela 1991.
Ensimmäinen opetussuunnitelma 1991

Tätä jo 30-vuotista taivalta olikin hyvä juhlistaa normaalia isommin ja tarkastella, mitä kaikkea vuosien varrella on tapahtunut. Alkusyksystä päätimme oppiaineessa, että nyt on hyvä hetki muistella menneitä ja tuoda yhteen oppiaineen väki ja opiskelijat. Moni on viettänyt paljon aikaa etäillen ja yhteiset kohtaamiset ovat tapahtuneet pääoisin ruudun välityksellä. Niinpä perustimme suunnitteluryhmän (Mika, Julia, Tuula-Riitta ja Niina).

Hommat lähtivät hapuillen liikkeelle. Mitä, missä ja milloin ja kenelle tämä juhlapäivä suunnitellaan. Alusta asti oli selvää, että niin nykyisten kuin entisten opiskelijoiden tulee olla osa tätä liikuntalääketiede 30-v -juhlaa. Tämä asettikin hieman haasteita sen suhteen, missä olisi sellainen tila, jonne mahtuisi 40–60 henkeä. Mutta tuurilla ne laivatkin seilaavat ja sopiva paikka löytyi, illan juhlapuhuja Sami Jauhojärvi saatiin Puhujatorin avulla ja trubaduurien valinnassa vakka kääntyi Laulumies Yrjö Matsiin kattavan ja oppineen porukkaan innostaneen biisilistan ansiota. Illan menuun ja koristelun suunnitteli tutkimushoitajamme Tuula-Riitta.

Liikuntalääketiede 30-v juhlapäivä koittaa

Vihdoin perjantai 18.11.2022 koitti. Kaikki oli valmiina. Enää puuttui juhlavieraat. Ennen illan juhlia pidettiin opiskelijoiden opinnäytetöiden seminaari, jossa kuultiin yksi toisensa jälkeen loistavampia esityksiä. On aina ilo kerta toisensa jälkeen huomata se innostus ja tietotaito, joka opiskelijoiden esityksistä välittyy. Kiitos siitä.

Illalla pitkään odotetut juhlat saivat lopulta ansaitsemansa huipennuksen Tuonelassa Kuopion lääketieteen opiskelijoiden kerhotalolla. Tosin onnistuin samaan hälytykset päälle avatessasi ovia Koivumäen kartanon pitopalvelulle. Muiden saapuessa tekemään vielä juhlien viime hetken valmisteluja sireenit soivat täysillä. Onneksi ne saatiin hiljenemään ennen kuin vieraat tulivat.  Jo tässä vaiheessa oma ajantaju hämärtyi, kun kaiken kiireen keskellä olin onnistunut hukkaamaan kännykän. Tästä huolimatta kaikki oli jiirissä, kun ensimmäiset juhlavieraat saapuivat. Paikalla oli kertynyt oppiaineen henkilökuntaa, suurin osa väitöskirjatyöntekijöistä, oppiaineen dosentteja, avoimen yliopiston suunnittelijoita ja tietysti suuri joukko nykyisiä ja entisiä opiskelijoita.

Illan ohjelma alkaa

Illan avasi oppiaineemme ensimmäinen professori, Heikki Tikkanen. Kaksikymmentäviisi vuotta siihen meni ennen kuin oppiaineessamme oli professori. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nostettiin alkumaljat ja syötiin cocktailpaloja. Tilaisuus sai arvokkaan alkupuheen, jossa Heikki palasi historiassa aina 1940-luulle asti. Tällöin ei ollut tietoakaan maisterikoulutuksesta, mutta liikuntalääketiede oppiaineena alkoi pikkuhiljaa kehkeytyä. Onneksemme Osmo Hänninen siirtyi Turusta Kuopioon 1972. Turun ajan työkavereilta olen kuullut monen monta tarinaa Oskusta. Oskun ansoista/edesauttamana syntyi Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuskeskus (Kultu), erikoislääkärikoulutus ja terveystieteiden maisterikoulutus. Loppusanat lämmittivät tulevien maisterien ja jo valmistuneiden maisterien mieltä. Yhdessä olemme enemmän.  

Heikin puhe

Tämän jälkeen puheenvuoro siirtyi minulle. Kertasin oppiaineen historiaa. Miten tähän on tultu ja muistelin oppiaineemme pitkäaikaisinta vaikuttajaa, dosentti Heikki Pekkarista. Heikki oli monesti palkittu, sydämellinen liikuntalääketieteen puolesta puhuja, verkko-opintojen pioneeri ja opetuksen kehittäjänä ennakkoluuloton. Yksikkömme, biolääketieteen, tervehdyksen toi dosentti Mustafa Atalay, joka muisteli samalla aikaa, jolloin Pekkarisen Heikki oli vielä vastuussa oppiaineesta. Tätä ennen saimme vielä kukat avoimen yliopiston puolesta Leilalta ja Merjalta. Avoimen yliopiston (silloisen korkeakoulun) opinnoistahan tämä kaikki on aikanaan liikkeelle lähtenyt ja edelleen iso osa opiskelijoita tulee tätä polkua pitkin tutkinto-opiskelijoiksi. Yhteistyö on heidän kanssaan jatkunut jo pitkään ja aina toiminut erinomaisesti.

Mikan esitys
Mikan esitys

Odotetuin puhuja: Sami Jauhojärvi

Mutta kaikki odottivat jo illan juhlapuhujaa Sami Jauhojärveä. Olympiavoittaja ja 31 kertainen Suomen mestari. Nykysukupolville hiihto ei ole ehkä siinä mielessä ”The laji”, mutta minulle se on yksi niistä lajeista, josta lapsuuden idolit tulivat.  Vaikka sisimmiltään palloilija olenkin vielä edelleenkin, siitä huolimatta, että vauhti on jo aika lailla hiipunut.

Ja tästä alkoikin Sami Jauhojärvi -show. Esityksen teemana oli ”Yhdessä onnistumme”. Esitys osui ja upposi. Ei kerrota siitä sen enempää, vaan kaikki, joilla mahdollisuus, niin kutsukaan Sami puhumaan!!! Onnistumiseen tarvitaan aina tiimi, rehellistä palautetta, onnea, joka pitää ansaita kovalla työllä, sitoutumisella ja yhteistyöllä.  Luennoilla harvemmin kuulee yhtä paljon kysymyksiä kuin Samin esityksen aikana. Jos Sami oli ajatellut, että esityksensä jälkeen hän voisi heittää vapaalle niin turha luulo. Ensin alkoi fanikuvasessio. Kännykkäkuvat räpsyivät, kun fuksit samoin kuin kaikki muutkin halusivat samaan kuvaan Samin kanssa. Eikä se tähän jäänyt, Sami sai vastailla vielä hyvän tovin kysymyksiin ja kommentteihin, ennen kuin pääsi jatkamaan matkaansa.

Sami Jauhojärvi aloittamassa luentoaan.
Sami aloittamassa luentoaan

Ilta ei loppunut kuitenkaan vielä tähän. Illan biisilista koostui (Kimin, Mikan, Niinan, Sannan ja Tuula-Riitan) valitsemista biiseistä ja loppui vielä encoreen ja Laulumies Matsi saikin porukalta päivän kovimmat aplodit.

Laulumies Matsi
Illan biisilista.
Illan biisit

Verkostoitumista ja jutustelua

Loppuillan aikana juhlavieraat saivat kerääntyä verkostoitumaan, tapamaan vanhoja tuttuja ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Pöydät oli katettu ja tarjolla oli hyvää ruokaa ja juomaa. Iloista puheensorinaa. Vanhoja tuttuja, uusia tuttavuuksia ja musiikkia. Myös uusia ideoita tutkimuksiin ja opetukseen syntyi ja jo seuraaviakin juhlia alettiin mietiskelemään yhdessä opiskelijoiden kanssa. Tässä muodossa ja mittakaavassa ne ei tule olemaan heti ensi vuonna, mutta monia ideoita siihenkin syntyi.

Lopuksi on ilo kiittää osallistujia, sillä ilman teitä juhlatunnelmaa ei olisi syntynyt ja tietysti myös juhlapäivän tukijoita.

Oppiaine kiittää

Oppiaine kiittää hienoista juhlista!

Juhlien järjestämistä ovat tukeneet biolääketieteen yksikön ja Jatkuvan oppimisen keskuksen lisäksi myös Immuno Diagnostic, Fysioline, Medikro, Nordic Health Academy, Sunset TL ja VK-kustannus.

Mika, liikuntalääketieteen yliopistonlehtori

Lisää tapahtumamuisteloita täältä!