Miksi kannattaa lähteä mukaan ainejärjestötoimintaan?
Tänään päästään pureutumaan ainejärjestötoimintaan! Ainakin minulle ainejärjestötoiminta on ollut iso ja tärkeä osa opiskeluaikaa, joten jaan tänään sen parhaat palat sekä syyt siihen, miksi ainejärjestötoimintaan kannattaa todellakin lähteä opiskeluaikana. Itse olen mukana nyt kolmatta vuotta, ja sinä aikana olen ehtinyt olla kolmessa eri hallituspestissä. Myös vertaistuutorit tekevät paljon yhteistyötä ainejärjestön hallituksen kanssa, joten vaihtoehtoja löytyy jokaiselle joka haluaa mukaan lähteä!
Mikä se ainejärjestö sitten on?
Ainejärjestö tarkoittaa tietyssä kaupungissa tiettyä alaa (tai muutamaa lähialaa) opiskelevien yhdistystä, jonka tehtävä on yhdistää opiskelijoita, tuoda jäsentensä ääntä kuuluviin sekä järjestää tapahtumia ja muuta vapaa-ajan ohjelmaa. Ainejärjestön kautta saadaan myös esimerkiksi opiskelijahaalarit. Ainejärjestön toiminnasta huolehtii sen hallitus, joka koostuu ainejärjestön jäsenistä eli ihan tavallisista opiskelijoista. Kuka vain ainejärjestön jäsen voi siis hakea hallitukseen.
Hallituksen lisäksi ainejärjestön toimintaa voi olla järjestämässä erilaiset tiimit ja toimikunnat, joita yleensä johtaa joku hallituksen jäsenistä. Toimikuntien jäsenet eivät ole hallituksen jäseniä, mutta he pääsevät osallistumaan vahvasti ainejärjestön toimintaan omalla osa-alueellaan ja vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan. Ainejärjestötoimintaan voi siis lähteä mukaan eri lähtökohdista eikä kokemusta yleensä tarvita: sopivaan hallitus- tai toimikuntapestiin hakemalla voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon ainejärjestötoimintaan menee aikaa opiskeluiden ohella.
1. Uusiin ihmisiin tutustuminen
EHDOTTOMASTI paras puoli ainejärjestötoimintaa on uusiin ihmisiin tutustuminen. Hallitus ja toimikunnat tekevät paljon tiivistä yhteistyötä toimikauden aikana, joten toiminnan ohessa tutustuu aivan uusiin ihmisiin ja jo olemassa olevat kaveruussuhteet pääsevät syventymään. Mukana on yleensä opiskelijoita monilta eri vuosikursseilta, ja eri ainejärjestöjen hallitukset samassa kaupungissa tekevät yhteistyötä keskenään, joten uusia kavereita voi saada myös poikkitieteellisesti yli vuosikurssi- ja alarajojen. Ainakin minä olen saanut läheisimmät opiskeluajan ystävät nimenomaan ainejärjestötoiminnan kautta.
2. Uuden oppiminen
Hallitustoiminnassa oppii paljon uutta: tiimityöskentely, tiimien vetäminen, tapahtumien järjestäminen ja markkinoiminen sekä yhdistyksen varainkeruu ja tilinhoito ovat kaikki työelämässä tärkeitä ja arvostettavia taitoja.
3. Vaikuttaminen
Hallituksessa pääset vaikuttamaan konkreettisesti ainejärjestösi ja mahdollisesti myös koko yliopiston tai opiskelukaupungin asioihin. Hallitus voi tietyissä raameissa järjestää hyvin vapaasti tapahtumia, ideoida ja järjestää uusia tapahtumia tai vaikka tuoda uusia tuotteita ainejärjestön merch-valikoimaan. Hallitusta lähestytään yleensä myös tilanteissa, kun yliopisto tai ylioppilaskunta haluaa opiskelijoiden mielipiteen ajankohtaisiin asioihin, esimerkiksi kampuskehittämiseen liittyen.
Itse esimerkiksi halusin ainejärjestölleni oman laulukirjan, joten päätimme parin kaverin kanssa tehdä sellaisen. Lisäksi olen päässyt suunnittelemaan uusia haalarimerkkejä myyntiin sekä ollut mukana järjestämässä aivan uutta tapahtumakonseptia ensimmäistä kertaa. Asioihin siis todellakin pääsee vaikuttamaan konkreettisesti!
4. Verkostoituminen
Kohtaan 1 viitaten: tutustumalla muihin opiskelijoihin sekä omalta alalta että muilta aloilta tutustut samalla myös tuleviin kollegoihin ja muihin työelämän kannalta tärkeisiin kontakteihin. Opiskelijajärjestöt tekevät usein yhteistyötä alan yritysten kanssa, mikä voi antaa etumatkaa harjoittelu- tai työpaikkojen haussa. Hallitustoiminta tarjoaa yllättäviäkin mahdollisuuksia päästä verkostoitumaan myös alan tunnettujen konkareiden kanssa, ja nämä mahdollisuudet kannattaa todellakin hyödyntää: niiden luomat työelämämahdollisuudet voivat yllättää vuosienkin päästä.
5. CV
Vaikka ainejärjestötoimintaan lähdetään yleensä tahdosta tehdä töitä yhteisen hyvän eteen, ei kannata unohtaa, että järjestötoiminta näyttää hyvältä ansioluettelossa ja rekrytoijien silmissä. Se voikin olla juuri se tekijä, joka erottaa sinut muista työnhakijoista!
6. Vuosijuhlat ja VIP-liput
Ainejärjestön hallituslaiset saavat usein VIP-lippuja opiskelijatapahtumiin, joten saatat päästä bileisiin tai approille maksutta ja jonon ohi. Yleensä myös vuosijuhlille kutsutaan saman kaupungin ainejärjestöistä edustusta, joten hallitustoiminnan kautta voit päästä osallistumaan muidenkin ainejärjestöjen vuosijuhlille (eli “synttäreille”) kuin vain oman ainejärjestösi. Nämä ovat olleet ikimuistoisia kokemuksia, ja niistä on saanut – jälleen kerran – uusia ystäviä.
Lisää tietoa UEFin ainejärjestöistä löytyy täältä.