Materiaalit:
- Näin minä pärjään! on Kehitysvammaisten palvelusäätiön tuottama selkokielinen julkaisu avun ja tuen itsearviointiin. Opas sanoittaa ihmisille tärkeitä asioita, vahvuuksia, tarpeita, toiveita ja omaa käsitystä hyvästä elämästä. Kehitysvammaisten palvelusäätiö, 2013.
- Opas päätöksenteon tuesta henkilökohtaisessa avussa. Kynnys ry – Assistentti.info ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö, 2015.
- Minun suunnitelmani. Selkokielisen vihkon tarkoitus on auttaa kehitysvammaista tai muuten tukea tarvitsevaa ihmistä suunnittelemaan omaa elämäänsä. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja Kehitysvammaliitto, 2011.
- Vammaisen lapsen näkemysten selvittäminen – Opas sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Lastensuojelun Keskusliitto, 2016.
- Toimimalla osallisuuteen. Oppaan tarkoituksena on auttaa lähihenkilöitä aktivoimaan vaikeimmin kehitysvammaisten ihmisten toimintaa ja vuorovaikutusta. Opas sisältää tietoa kehitysvammaisuuden vaikutuksesta kykyyn ymmärtää ja jäsentää ympäröivää maailmaa. Oppaassa kerrotaan myös osallisuuden ja aistikokemuksien merkityksestä sekä esitellään aisteja aktivoivia materiaaleja. Oppaan ideoita voidaan hyödyntää päivittäisessä toiminnassa. Papunet / Maiju Mäki 2008.
- Papunetin kuvapankki. Kuvia saa käyttää vapaasti kaikkiin epäkaupallisiin tarkoituksiin, kunhan kuvien alkuperäinen lähde on mainittu. Kuvilla CC-lisenssi (Creative Commons). Papunet, 2019.
- Papunetin kuvatyökalu. Papunetin kuvatyökalu on ilmainen kuvapankki- ja työkaluohjelma, jolla voi tehdä omiin tarpeisiin sopivia kuvallisia materiaaleja. Kuvatyökalu toimii myös tableteissa. Kuvilla CC-lisenssi (Creative Commons). Papunet, 2019.
- Viittomat kommunikoinnissa. Oppaaseen on koottu tietoa tukiviittomista ja esimerkkejä niiden käytöstä erilaisissa elämäntilanteissa. Oppaassa on myös vinkkejä tukiviittomien opetteluun. Tikoteekki, 2018.
- Kuvat kommunikoinnissa. Oppaassa kerrotaan, miten kuvia voidaan käyttää ilmaisun välineenä, ymmärtämisen tukena, arjen jäsentämisessä ja kommunikoinnin apuvälineenä. Tikoteekki, 2014.
- Huomioivan yhdessäolon malli HYP (alkup. Hanging Out Program HOP). Huomioiva yhdessäolo (HYP) on tapa olla vuorovaikutuksessa paljon tukea tarvitsevien ihmisten kanssa. Tikoteekki 2014.
Kirjallisuus:
- Pulli, T. (2010). Totta ja unta : draama puhe- ja kehitysvammaisten ihmisten yhteisöllisenä kuntoutuksena ja kokemuksena. Jyväskylä studies in education, psychology and social research. 385.
- Äikäs, A. (2012). Toiselta asteelta eteenpäin: Narratiivinen tutkimus vaikeavammaisen nuoren aikuisen koulutuksesta ja työllistymisestä. Joensuu: University of Eastern Finland.
- Väestöliitto, Korhonen, E. & Mäkinen, I. (2011). Ilman esteitä: Vammaisten seksuaalioikeudet ja kehitys. [Helsinki]: Väestöliitto.
- Villberg, V. (2017). Tuetun työllistymisen erityistarpeet kehitysvammaisilla työnhakijoilla. [Espoo]: Rinnekoti-Säätiö.
- Vehkakoski, T. (2006). Leimattu lapsuus?: Vammaisuuden rakentuminen ammatti-ihmisten puheessa ja teksteissä. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.
Verkkosivut:
- Lastensuojelun Keskusliitto
- Jaatistietopankki. Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry:n ylläpitämä vammaisten lasten ja nuorten asioiden tietopankki.
- Invalidiliitto
- Invalidiliiton listaus vammaisista naisista kertovasta kirjallisuudesta ja opinnäytetöistä.
- Datero. Datero jakaa tietoa erityispedagogisista tietokoneohjelmista ja sovelluksista, teknisistä lukiapuvälineistä ja erityispedagogisista menetelmistä.