Vinkki: oman alan tietokannat
Suurin osa kansainvälisistä tietokannoista on maksullisia ja ”suljettuja”. Opiskelija pääsee käyttämään niitä tunnistauduttuaan UEF-tunnuksellaan. Yliopistoverkon ulkopuolella (esim. kotona) tunnistautuminen tapahtuu kirjautumalla UEF-Primoon ja etsimällä tietokannat Primosta. Älä siis Googlaa tietokantoja. Tietokannat löytyvät UEF-Primon tietokantahaulla (linkki avautuu uuteen ikkunaan): kirjoita hakuikkunaan etsimäsi tietokannan nimi. Jos et tiedä tietokannan nimeä, voit hakea tietokantoja aiheittain.
Tietokannan omaan käyttöliittymään pääset ”Saatavilla verkossa” linkistä.
Alakohtaiset tietokannat
Mitä löydät UEF-Primon avulla?
- UEF-kirjaston painetut ja elektroniset kirjat
- elektroniset lehdet, viitteet painetuista lehdistä
- kansainväliset, tieteelliset artikkelit
- kauttakulun maksullisiin, kansainvälisiin tietokantoihin
- UEFissa julkaistut opinnäytteet pro graduista väitöskirjoihin
- paljon tieteellistä Open Access -aineistoa
Vinkki: UEF-Primon haussa kirjaston kokoelmista kannattaa käyttää hakukielenä suomea ja englantia, kansainvälisten artikkelien haussa englantia. Kotoa käsin muista aina kirjautua UEF-Primoon, niin maksulliset aineistot toimivat.
Ota UEF-Primo haltuun käyttöohjeiden avulla (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
Mitä löydät kansallisen Finnan avulla?
- suomalaisten korkeakoulukirjastojen kokoelmat, monien yleisten kirjastojen kokoelmat. Jos siis asut toisella paikkakunnalla, näet Finnasta, onko etsimääsi kirjaa lähikirjastossasi.
- suomalaisten korkeakoulujen opinnäytteet kandintutkielmista väitöskirjoihin. Osa opinnäytteistä löytyy kokoteksteinä, osa vain viitteinä. Jos haluat kartoittaa onko tutkimusaiheestasi julkaistu vaikkapa graduja, on Finna oikea paikka etsiä.
- kotimaiset artikkeliviitteet ja linkkejä kotimaisiin kokotekstiartikkeleihin.
- avoimia oppimateriaaleja sekä kuva- ja elokuva-aineistoja.
Hakukielenä kannattaa käyttää suomea ja englantia rinnakkain.
Katso video Finnan hakutekniikoista ja hakutuloksen rajaamisen vaihtoehdoista (linkki avautuu uuteen välilehteen Youtubeen). Videon kesto 8:08, tekijä CC BY SA Itä-Suomen yliopiston kirjasto.
Linguistics and Language Behavior Abstracts eli LLBA (linkki avautuu uuteen välilehteen) on kansainvälinen kielitieteellinen tietokanta, jonka aihealueina ovat mm. soveltava kielitiede, psykolingvistiikka, sosiolingvistiikka, viestintä, erityiskasvatus, kielen omaksuminen, kielten opetus ja kääntäminen. Tietokannasta löytyy sekä kokotekstiartikkeleita että artikkeliviitteitä. Tietokannalla on oma asiasanasto eli tesaurus.
Katso video tietokannan hakuominaisuuksista, haun muokkaamisesta ja hakutulosten tallentamisesta (linkki avautuu uuteen välilehteen Youtubeen). Videon kesto on 5:02, tekijä Newcstle University Library.
MLA International Bibliography (linkki avautuu uuteen välilehteen) keskittyy erityisesti (englanninkielisen) kirjallisuuden tutkimukseen sekä folkloristiikkaan ja nykykieliin. Jos tutkit tietyn kirjailijan tiettyä teosta, kannattaa tästä tietokannastä käydä kurkistamassa, mitä kirjailijan ja teoksen nimellä tehty haku tuo tullessaan. Tietokanta sisältää sekä kokotekstiartikkeleita että artikkeliviitteitä.
Voi tutustua tietokantaan videon What is the MLA International Bibliography? avulla (video avautuu uuteen välilehteen Vimeoon). Videon kesto on 3:04.
Videolla Keyword Search vs. Subject Search in the MLA International Bibliography kerrotaan tietokannan sana- ja asiasanahausta (video avautuu uuteen välilehteen Vimeoon). Videon kesto on 4:33.
Translation Studies Bibliography (linkki avautuu uuteen välilehteen) eli TSB on tietokanta, joka keskittyy nimenomaa käännöstieteeseen. Tästä syystä voit huoletta jättää hauista pois sanat ”translation” tai ”translate” – kaikki tulokset käsittelevät joka tapauksessa kääntämistä.
Tietokannan käyttöliittymä poikkeaa useista suuremmista tietokannoista ja on käyttöominaisuuksiltaan hieman jäykempi. Esimerkiksi operaattoria OR ei kirjoiteta vaihtoehtoisten hakusanojen väliin, vaan valitaan hakukentän viereisestä pudostusvalikosta vaihtoehto ”Matches (any)”. Parhaiten tietokanta toimii käytettäessä yksinkertaisia hakulauseita ja nk. Advanced Search Filters-hakulomaketta.
Alla olevassa haussa on haettu sanaa ”humor / humour” Otsikko-kentästä ja joko termiä ”dubbing” tai ”subtitl*” Tiivistelmä-kentästä. Eri kentät yhdistyvät automaattisesti AND-operaattorilla.
Tämän monimutkaisempia hakulauseita TSB ei valitettavasti ymmärrä. Parhaan tuloksen saamiseksi kannattaa kohdistaa hakusanat joko Abstract- eli tiivistelmäkentään, tai vaihtoehtoisesti tutustua tietokannan omaan tesaurukseen eli asiasanastoon ja käyttää sieltä löytyneitä asiasanoja.
HAKUVINKKI: TSB tietokannassa voi käyttää jokerimerkkiä korvaamaan 0-1 merkkiä. Esim. sanalla humor on kaksi kirjoitusasua, humor ja humour. Jotta tietokanta löytää nämä molemmat, käytetään haussa jokerimerkkiä: humo?r
Osa artikkeista löytyy kokoteksteinä, osa vain viitteinä. Jos TSB löytää artikkelin abstraktin tai kokotekstin, lukee viitteen perässä ”Crossref”. Tällöin tietueessa on DOI (=Digital Object Identifier), jota klikkaamalla artikkelin kokotekstin saa auki:
Jos artikkeliin ei ole Crossref-linkkiä, etsi artikkelia UEF-Primon (avautuu uuteen ikkunaan) kansainvälisten artikkeleiden haulla käyttäen esim. artikkelin nimeä. Jos kyseessä on kirjassa julkaistu artikkeli (tarkista tämä tietueen kohdasta ”Publication type”), etsi kirjaa UEF-Primosta kirjan nimellä.
Kielen kääntämiseen ja tulkkaukseen kannattaa etsiä lähdemateriaalia myös kielitieteen tietokannasta Linguistics and Language Behavior Abstracts sekä UEF-Primosta (linkit avautuvat uusiin ikkunoihin).
Myös avoimessa verkossa toimiva BITRA (Bibliography of Interpreting and Translation, avautuu uuteen ikkunaan) on tutustumisen arvoinen tietokanta.
EBSCOhost Academic Search Premier (linkki avautuu uuteen välilehteen) on laaja, monitieteinen tietokanta, jossa on materiaalia erityisesti yhteiskunta- ja humanististen tieteiden sekä kasvatus- ja kauppatieteiden aloilta. Mukana on myös luonnontieteiden, terveystieteiden, matkailun yms. aineistoa. Jos aiheesi on kovin poikkitieteinen, on tämä tietokanta hyvä valinta.
Alla olevista linkeistä pääset EBSCOn tutoriaaleihin (linkit avautuvat uusiin välilehtiin):
Advanced Search:
https://help.ebsco.com/interfaces/EBSCOhost/training_promotion/Advanced_Searching_EBSCOhost_Tutorial
Browsing subject terms:
https://help.ebsco.com/interfaces/EBSCOhost/training_promotion/Browsing_Subject_Terms_Tutorial
Reading an Article:
https://help.ebsco.com/interfaces/EBSCOhost/training_promotion/Reading_an_Article_EBSCOhost_Tutorial
Tekoälytyökaluja on integroitu myös tieteellisten tietokantojen sisälle. Tällöin tekoäly koostaa vastauksensa tietokannan sisällä olevista, usein vertaisarvioiduista artikkeleista avoimen verkon lähteiden sijaan. Tietokantojen sisälle integroidut tekoälyt sopivat erityisen hyvin tiedonhaun suunnitteluvaiheeseen ja myös varsinaiseen tiedonhakuun, jos vain pieni määrä lähteitä on riittävästi. UEF-kirjastolla on tällä hetkellä käytössään kolme tietokantaa tai hakupalvelua, joiden sisältä löytyy nk. tekoälyavustaja (AI Research Assistant).
UEF-Primon tekoälyavustaja löytyy UEF-Primon (linkki avautuu uuteen välilehteen) ylävalikosta ja vaatii sisäänkirjautumisen UEF-tunnuksilla. Avustaja tekee yhteenvedon aiheestasi käyttäen lähteitä hakuryhmästä Kansainväliset artikkelit. UEF-Primon tekoälyavustaja on tämän hetkisistä työkaluista monitieteisin, sillä se hakee artikkeleita kaikilta eri tieteenaloilta.
Web of Science -tietokannan (linkki avautuu uuteen välilehteen) Research Assistant on sama työkalu kuin UEF-Primossa oleva tekoälyavustaja, tosin muutamalla lisäosalla varustettu sellainen. Web of Science on erityisesti luonnon- ja yhteiskuntatieteisiin painottuva tietokanta, mutta sen avulla löytää myös huminististen alojen tutkimuksia.
Scopus -tietokannan (linkki avautuu uuteen välilehteen) tekoälysovellus on nimeltään Scopus AI. Scopus sisältää erityisesti bio-, lääke- ja terveystieteellistä aineistoa, mutta löytää myös yhteiskunta- ja käyttäytymistieteiden julkaisuja. Scopus AI on tällä hetkellä ainoa tekoälytyökalu, joka osaa tehdä vakuuttavia hakulausekkeita Boolen operaattoreita AND ja OR käyttäen.
(osio päivitetty 3.1.2025)
Päivitetty: 1/2025
Siirry seuraavaan osioon Avuksi ja hyödyksi: viitteidenhallintaohjelmat