5. Tekoäly ja tieteellisen tiedon hakeminen

Tekoälyä voi käyttää apuna tieteellisenkin tiedon hakemisessa monella eri tavalla ja monessa eri vaiheessa. Se voi auttaa esimerkiksi seuraavasti:

  • Käsitteiden ja ilmiöiden selittäminen. Tekoälysovellukselta voit kysyä esim. ”Mitä tarkoittaa mikroaggressio” tai ”Mitkä ovat tyypillisiä piirteitä bildungsromaanissa?”. Vastaus voi olla helpommin hahmotettavissa kuin esim. Googlen avulla, joka ei koosta yhteenvetoa, vaan tarjoaa yksittäisiä hakutuloksia. Toisaalta: yhteenvedon oikeellisuus ei ole varmaa, vaan tulkinta jää aina sinun eli lukijan vastuulle.
  • Hakusanojen ja vaihtoehtoisten termien miettiminen. Voit pyytää tekoälyä miettimään hakusanoja – myös eri kielillä. Esimerkiksi: ”Voisitko miettiä minulle vaihtoehtoisia hakusanoja aiheesta inklusiivinen korkeakouluopetus?”. Hakusanalistat ovat harvoin kattavia, ainakaan ensimmäisellä kerralla kysyttäessä. Sovellusta voi pyytää antamaan lisää sanoja ja ohjata siihen, millaisia sanoja toivoo, esim. ”Käytä näiden hakusanojen ideoinnin apuna yleistä suomalaista ontologiaa”, ”Mieti hakusanoja erityisesti englanniksi” jne.
  • Ideointiin ja aiheen kartoitukseen sopii esim. UEFilla käytössä oleva Microsoft Copilot Chat , johon kirjaudutaan omilla UEF-tunnuksilla (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Tietokantoihin integroituneet tekoälytyökalut

Tekoälytyökaluja on integroitu myös perinteisiin artikkelitietokantoihin ja uusimpana kirjaston hakupalvelu UEF-Primoon. Tietokannan sisälle integroitu tekoäly poikkeaa muista tekoälysovelluksista siinä, että se hakee lähteitä ainoastaan kyseisen tietokannan aineistoista, jotka ovat yleensä kansainvälisiä tutkimusartikkeleita. Nämä tekoälytyökalut myös kertovat selkeästi, mitä lähteitä ne ovat käyttäneet yhteenvedon luomiseen. Tietokantojen sisällä toimivilla tekoälytyökaluilla on samankaltaisuuksia:

  • Haku tapahtuu luonnollisella kielellä, eli voit kirjoittaa aiheesi kysymyksen muotoon. Sinun ei tarvitse miettiä esim. Boolen operaattoreita tai vaihtoehtoisia hakusanoja.
  • Haun voi tehdä eri kielillä, myös suomeksi. Haku käännetään tekoälyn avulla ensin englanniksi ja sitten takaisin esim. suomeksi.
  • Ohjelma hakee muutaman sopivan lähteen tietokannan omista aineistoista (yleensä kansainvälisistä artikkeleista) ja muodostaa niiden avulla vastauksen eli yhteenvedon kysymykseesi.
  • Vastauksessa on näkyvillä viittaukset käytettyihin lähteisiin.
  • Hakua voi jatkaa valmiiksi muotoilluilla, tarkentavilla kysymyksillä.

UEF-Primon tekoälytyöavustaja löytyy UEF-Primon ylävalikosta (linkki avautuu uuteen välilehteen). Jotta pääset käyttämään tekoälyavustajaa, kirjaudu ensin sisään UEF-Primoon omilla UEF-tunnuksillasi. Aluksi kannattaa lukea aloitussivulta löytyvät lyhyet käyttöohjeet. Tekoälyavustaja muistaa aiemmat hakusi, ja voit palata niihin myöhemmin. UEF-Primon tekoälyavustajaa käyttäessäsi on hyvä muistaa, että se hakee lähteitä ainoastaan hakuryhmästä Kansainväliset artikkelit. Se ei siis löydä sinulle esim. kirjaston kokoelmissa olevia painettuja kirjoja.

UEF-Primon tekoälyavustajan aloitusnäkymä.

Tekoälyn rajoitteita tiedonhaussa

Tekoälysovellukset (myös tietokantojen sisälle integroituneet) voivat tuottaa virheellisiä tai vinoutuneita vastauksia. Vastaus ei myöskään ole aina täsmälleen samanlainen, vaikka asiaa kysyisi samalla tavalla. Tämä voi tuntua hämmentävältä, mutta on tyypillinen ominaisuus laajoihin kielimalleihin perustuville tekoälytyökaluille.

Erilaiset tekoälyavustajat helpottavat erityisesti uuteen aiheeseen tutustumista ja antavat nopeita vastauksia yksittäisiin kysymyksiin. Vastauksen sisällön oikeellisuuden ja käytettyjen lähteiden arviointi jää kuitenkin aina sinun vastuullesi. Kuten kaikessa muussakin oppimisessa, oman näkemyksen ja asiantuntijuuden muotoutumiselle kannattaa antaa aikaa ja nähdä vaivaa. Hyvä malli voisikin olla sellainen, jossa aloitat tiedonhaun UEF-Primon tekoälyavustajan kanssa ja tutustut aiheeseesi sen tarjoaman yhteenvedon ja muutaman artikkelin tiivistelmän avulla. Tämän jälkeen voit tehdä hakuja itse UEF-Primon tarkennetussa haussa hakusanojen ja hakulauseiden avulla. Kun teet haut itse, voit myös vaihdella UEF-Primon hakuryhmää ja löytää lähteeksesi enemmän myös kirjamuotoista (sekä kotimaista) aineistoa.

Tutustuttuasi osioon tee Moodlessa oleva tehtävä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Vinkki: UEFilla on käytössään UEF-Primo tekoälyavustajan lisäksi myös kaksi kansainvälistä artikkelitietokantaa, joiden sisältä löytyy tekoälytyökalu. Molemmat tietokannat, Scopus ja Web of Science, löytyvät UEF-Primon tietokantahaulla (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Päivitetty: 1/2025

Siirry osioon 6 Tutkimusetiikka