3.1. Oma tutkimusaihe hakusanoiksi

Tietokantojen tekninen käyttö onnistuu keneltä tahansa, joka tuntee tietokannoissa käytettävät hakutekniikat ja -säännöt. Usein hankalampaa onkin oikeiden hakusanojen keksiminen: millä sanoilla omaa tutkimusaihettani voisi kuvailla? Mitä asioita oman aiheeni ympärillä on, mihin kontekstiin tutkimukseni liittyy, onko se osa jotain suurempaa kokonaisuutta? Oman tutkimusaiheen pilkkominen hakusanoiksi ei aina ole helppoa. Hyviä vinkkejä hakusanojen ideointiin löytyy Lehmanlibraryn tekemältä videolta (kesto 3:13, CC BY).

Hakusanoille on tarvittaessa mietittävä myös vieraskieliset vastineet, etenkin etsittäessä aineistoa kansainvälisistä tietokannoista. Monen kansainvälisen tietokannan hakukieli on englanti, jolloin myös hakusanat tulee miettiä englanniksi. Kotimaisissa tietokannoissa (esim. oman kirjastosi UEF-Primo, kansallinen Finna.fi jne.) kannattaa hakukielenä käyttää englannin lisäksi myös suomea, sillä suurin osa kirja-aineistosta kuvaillaan tietokantoihin suomen kielellä – myös ne englanninkieliset kirjat!

Tekoäly apuna hakusanojen ideoinnissa: Myös tekoälysovelluksia voi käyttää hyödykseen oman aiheen sanoittamisessa. Tekoälysovellukset osaavat jo melko hyvin ehdottaa hakusanoja tiedonhakua varten, parhaiten englanniksi, mutta myös suomeksi. Sovellukset pystyvät löytämään erikielisiä sanavastineita ja synonyymejä. Voit kysyä sovellukselta esim. “Löydätkö synonyymejä sanalle erityisherkkyys?” ja poimia vastauksesta sinulle relevanteimmat.

Tällaiseen tarkoitukseen soveltuu hyvin esim. UEFilla käytössä oleva Microsoftin Copilot Enterprise -versio, johon kirjaudutaan UEF Microsoft-tilin kautta (Kirjaudu osoitteessa: https://copilot.cloud.microsoft avautuu uuteen välilehteen.)

Katsottuasi videon, tee Moodlessa oleva ennakkotehtävä (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Päivitetty 12/2024

Siirry seuraavaan osioon 3.2. Sanahaku vai asiasanahaku