Tietoja blogista
Tervetuloa karjalan kielen elvytyshankkeen blogiin!
Karjalan kielen elvytyshanke on helmikuusta 2021 alkaen toiminut Itä-Suomen yliopistossa. Elvytyshanke toimii Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä valtionavustuksella.
Elvytyshanke pyrkii tukemaan ennen kaikkea karjalan kielen puhumista ja kirjoittamista. Elvytyshankkeen keskeisimmät tavoitteet ovat karjalan kielen elvyttäminen ja kehittäminen, uusien karjalankielisten materiaalien tuottaminen ja tietoisuuden lisääminen. Näiden lisäksi elvytyshanke voi toimia yhteistyössä esimerkiksi yksityishenkilöiden ja yhteisöjen kanssa. Aiempien tehtävien lisäksi elvytyshanke tulee vuosina 2023–2024 olemaan mukana karjalan kielen toimenpideohjelman laatimisessa.
Elvytyshankkeen johtajana toimii suomen ja karjalan kielten professori Helka Riionheimo. Lisäksi hankkeessa työskentelevät kieliasiantuntijat Natalia Giloeva (livvinkarjala), Katerina Paalamo (eteläkarjala) ja Olga Karlova (vienankarjala) sekä koordinaattori Niko Tynnyrinen. Kieliasiantuntijat muodostavat lisäksi sanastoryhmän, jonka tehtäviä ovat esimerkiksi karjalan kielen uudissanoista huolehtiminen ja niiden kokoaminen verkkoon kaikkien ulottuville.
Tässä blogissa julkaistaan elvytyshankkeen ja sen yhteistyökumppaneiden tuottamia karjalankielisiä materiaaleja ja viestitään elvytyshankkeen toiminnasta. Blogissa on mahdollista julkaista myös kieliyhteisön jäsenten tuottamia kirjoituksia tai sanastoja. Jos haluat kirjoittaa blogiin, ota yhteyttä!
Yhteystiedot
Sähköposti: karjalanelvytys@uef.fi
Instagram: @karjalan_elvytys. Linkki Instagramiin.
Facebook: Karjalan kieli eläy. Linkki Facebookiin.
Kieliperiaatteet
Kieliperiaatteisiin on kerätty vastauksia elvytyshankkeen useimmin saamiin kieliaiheisiin kysymyksiin. Periaatteissa kerrotaan esimerkiksi, millä perustein elvytyshankkeen viestinnässä käytetään eri kieliä ja murteita ja mitä nimityksiä elvytyshanke eri kielimuodoista käyttää. Lisäksi periaatteissa kerrotaan, millaista kieliapua elvytyshankkeen työntekijät voivat kieliyhteisön jäsenille tarjota ja millaisia materiaaleja elvytyshankkeen blogiin voi lähettää julkaistavaksi.