Karjalaksi kirjoittaminen tietokoneella ja puhelimella

Karjalaksi tietokoneella tai puhelimella kirjoittamista hankaloittaa usein se, ettei esimerkiksi oman puhelimen oletusnäppäimistöllä voi käyttää kaikkia karjalan kirjaimia (č, š ja ž).

Näiden ohjeiden avulla voit laitteestasi riippuen joko asentaa juuri karjalaa ajatellen luodun näppäimistön tai muuten saada käyttöösi myös č-, š- ja ž-kirjaimet.

 

Windows-tietokoneet

1. Avaa Asetukset.

2. Valitse Aika ja kieli ja sitten vasemmalta puolelta uudestaan Kieli.

3. Valitse Ensisijaiset kielet -kohdasta Lisää kieli.

4. Tietokoneelle ei saa karjalan näppäimistöä, mutta saamen kielten näppäimistöillä voi käyttää kaikkia karjalaksi kirjoittaessa tarvittavia ”erikoiskirjaimia”. Valitse siis valikosta pohjoissaame (Suomi), sitten Seuraava ja viimeiseksi Asenna kieli.

5. Nyt kellonajan vieressä näytön oikeassa alakulmassa lukee FIN (tai jotain muuta, jos oletusnäppäimistösi ei ole suomenkielinen). Klikkaa sitä ja valitse avautuvasta valikosta SME pohjoissaame (Suomi).

6. Nyt voit kirjoittaa aivan tavallisesti ja lisäksi käyttää č-, š- ja ž-kirjaimia. Niitä voit käyttää painamalla Alt Gr ja samaan aikaan S, Z tai C.

 

Mac-tietokoneet

1. Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset ja klikkaa ensin Näppäimistö ja sen jälkeen Syöttölähteet.

2. Klikkaa Lisää ja etsi haluamasi kieli. Karjalan kielen erityiskirjaimet löytyvät ainakin pohjoissaamen näppäimistöstä, mutta myös esimerkiksi tšekki toiminee. Valitse kielelle syöttölähde eli näppäimistöasettelu.

3. Klikkaa uudestaan Lisää.

4. Voit nyt valita toisen kielen valikkoriviltä klikkaamalla nyt käytössä olevan kielen nimeä.

Jos tahdot vaihtaa kielestä toiseen nopeasti ja mahdollisimman vähillä klikkauksilla, voit vaiheessa 2 syöttölähdettä valitessasi asettaa niin, että voit vaihtaa kielestä toiseen painamalla esimerkiksi Fn-näppäintä.

Lisäohjeita liittyen esimerkiksi eri syöttölähteisiin löydät täältä: Linkki virallisiin ohjeisiin koskien Mac-tietokoneiden kieliasetuksia.

 

Android-puhelimet

Joissakin Android-puhelimissa karjalankieliset erikoiskirjaimet löytyvät suomenkielisestä perusnäppäimistöstä. Kokeile ensimmäisenä, onnistuuko niiden kirjoittaminen omalla näppäimistölläsi. Paina pitkään kirjaimia S, C ja Z. Aukeaa pieni valikko, josta voit valita erikoiskirjaimia.

Jos et yllä kuvatulla tavalla saa tarvittavia erikoiskirjaimia toimimaan, seuraa näitä ohjeita:

1. Etsi puhelimeesi Gboard-sovellus esimerkiksi Play-kaupasta, jos sinulla ei vielä ole sitä.

2. Valitse Asetukset, Järjestelmä ja Kielet.

3. Valitse Kielet ja syöttötapa -sivulla Näppäimistöt-otsikon kohdalta Gboard.

4. Gboardin omista asetuksista valitse Kielet ja Lisää näppäimistö. Etsi karjala tai livvinkarjala ja valitse Valmis.

Nyt voit käyttää puhelimella karjalan erikoiskirjaimia. Voit vaihtaa suomen- tai muunkielisestä oletusnäppäimistöstä karjalan näppäimistöön kahdella tavalla.

A. Paina pitkään välilyönti-painiketta ja valitse haluttu kieli.

B. Välilyönnin vieressä on maapallokuvake. Sitä klikkailemalla voit siirtyä näppäimistöstä toiseen.

 

iPhonet:

1. Avaa Asetukset ja valitse ensin Yleiset ja sitten Näppäimistö.

2. Valitse Näppäimistöt ja sen jälkeen Lisää näppäimistö.

3. Valitse luettelosta sopiva näppäimistö. Apple-puhelimiin ei ole saatavissa karjalankielistä näppäimistöä, eikä saamenkaan näppäimistöä välttämättä löydy. Varma vaihtoehto on tšekki, sillä siitä löytyvät kaikki karjalaksi kirjoittaessa tarvittavat erikoiskirjaimet.

4. Vaihda näppäimistöstä toiseen painamalla maapallo– tai hymynaamanäppäintä pohjassa.