Karjalan kielen ja kulttuurin opinnot avoimessa yliopistossa keväällä 2025

Karjalan kielen ja kulttuurin perus- ja aineopinnot kuuluvat Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston tarjontaan myös lukuvuonna 2024–2025. Tässä kirjoituksessa kerrotaan kevätlukukaudella tarjottavista opintojaksoista. Lisätietoja opetustarjonnasta ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston verkkosivuilta.

Linkki perusopintojen tietoihin.

Linkki aineopintojen tietoihin.

Kurssien tarkempiin toteutusmuotoihin ja aikatauluihin voit tutustua Pepin opinto-oppaassa.

Linkki opinto-oppaaseen Pepissä.

Opinnot jakautuvat perus- ja aineopintoihin. Avoimen yliopiston kautta on mahdollista suorittaa joko yksittäisiä opintojaksoja tai laajempia opintokokonaisuuksia. Opintomaksu on 20 euroa per opintopiste. Koko perus- tai aineopintokokonaisuuden suorittajalle hinta on 15 euroa per opintopiste. Opintoihin ilmoittautumisen jälkeen saat opintojen aloitusohjeet, joissa ohjataan mm. yhteisen oppimisympäristön käyttöön.

Perusopinnot

Keväällä tarjotaan seuraavat perusopintokurssit:

  • Johdatus karjalan kieleen ja kulttuuriin (3 op), essee
  • Karjalan historia (4 op), essee tai sähköinen tentti
  • Karjalan murteet (5 op), oppimistehtävät
  • Näkökulmia karjalaiseen perinnekulttuuriin (5 op), oppimistehtävät tai sähköinen tentti
  • Karjalan kielen keskustelukurssi, vienankarjala (3 op), kontaktiopetus

Kevään perusopintokursseista kontaktiopetuksena järjestetään Karjalan kielen keskustelukurssi (vienankarjala). Kurssille voi osallistua, jos on suorittanut karjalan perus- ja jatkokurssin tai esimerkiksi itsenäisesti opiskelemalla saavuttanut vastaavan kielitaidon. Lisätietoja kielitaitovaatimuksesta antaa tarvittaessa kurssin opettaja Olga Karlova (olga.karlova@uef.fi). Kurssilla syvennetään perus- ja jatkokursseilla opittuja taitoja suulliseen kielenkäyttöön keskittyen. Tavoitteena on, että opintojakson suoritettuaan opiskelija pystyy käyttämään vienankarjalaa jokapäiväisissä viestintätilanteissa. Opetus järjestetään hybridinä eli luennoille on mahdollista osallistua joko paikan päällä Joensuussa, reaaliajassa Zoom-yhteydellä tai luentotallenteiden avulla.

Karjalan murteet ja Näkökulmia karjalaiseen perinnekulttuuriin ovat kevätlukukaudella tarjolla oppimistehtäväkursseina. Oppimistehtäväkurssi suoritetaan itsenäisesti kurssia varten perustetulla eLearn-alueella. Tehtävät voivat olla monenlaisia, ja kurssit tyypillisesti yhdistelevät lukemista, kirjoittamista ja katselemista tai kuuntelemista. Suurta lopputyötä kuten esseetä ei tarvitse tehdä, ja opiskelija voi joissain tapauksissa saada palautetta jo opintojakson aikana. Karjalan murteet on aikataulutettu eli suoritettavissa ainoastaan 17.3.–31.5.2025. Näkökulmia karjalaiseen perinnekulttuuriin on suoritettavissa koko kevätlukukauden ajan.

Johdatus karjalan kieleen ja kulttuuriin, Karjalan historia ja Näkökulmia karjalaiseen perinnekulttuuriin ovat tarjolla essee- ja/tai tenttisuorituksina. Näitä täysin itsenäisiä suorituksia varten perehdytään taustakirjallisuuteen, jonka pohjalta joko suoritetaan tentti tai kirjoitetaan essee opettajan antamien ohjeiden mukaan. Opettaja antaa suorituksesta palautetta ja tarvittaessa auttaa esimerkiksi esseeaiheen valintaan ja esseen kirjoittamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Aineopinnot

Keväällä tarjotaan seuraavat aineopintokurssit:

  • Karjalan kielen lukupiiri (5 op), verkkokurssi
  • Karjala ja venäjä (5 op), verkkokurssi
  • Vähemmistökielet ja uhanalaisuus (5 op), oppimistehtävät tai sähköinen tentti
  • Nykynäkökulmia Karjalaan ja karjalaisuuteen (5 op), sähköinen tentti tai essee
  • Rajakarjalaismurteet (5 op), verkkokurssi
  • Karjalainen rituaaliperinne (5 op), essee tai sähköinen tentti
  • Karjalainen kansanmusiikki (5 op), essee tai sähköinen tentti

Oppimistehtävinä tai verkkokursseina tarjotaan keväällä Karjalan kielen lukupiiri, Karjala ja venäjä, Vähemmistökielet ja uhanalaisuus ja Rajakarjalaismurteet. Tarkoissa suoritustavoissa voi olla vaihtelua, mutta sekä oppimistehtävä- että verkkokurssit suoritetaan itsenäisesti kurssia varten perustetulla eLearn-alueella. Tehtävät voivat olla monenlaisia, ja kurssit tyypillisesti yhdistelevät lukemista, kirjoittamista ja katselemista tai kuuntelemista. Esimerkiksi Rajakarjalaismurteet-kurssi on jaettu yhdeksään osa-alueeseen, joista jokainen sisältää opetusvideon, lukemista ja kirjoitustehtävän. Vähemmistökielet ja uhanalaisuus -kurssin oppimistehtävissä taas perehdytään useisiin uhanalaisiin kieliin ja niiden elvytykseen monipuolisen taustamateriaalin avulla. Tehtäviä varten ei tarvitse opiskella asioita ulkoa vaan niissä sovelletaan materiaaleihin perehtyessä opittua. Vaikka kurssit ovat pääpiirteittäin itsenäisiä, voi opiskelija saada palautetta ja ohjausta jo kurssin aikana. Opettajaan voi olla yhteydessä sähköpostitse kaikissa epäselvissä tilanteissa. Näistä kursseista Karjalan kielen lukupiiri on aikataulutettu eli suoritettavissa 6.1.–31.5.2025. Muut kurssit ovat suoritettavissa koko kevätlukukauden ajan.

Vähemmistökielet ja uhanalaisuus, Nykynäkökulmia Karjalaan ja karjalaisuuteen, Karjalainen rituaaliperinne ja Karjalainen kansanmusiikki ovat tarjolla essee- ja/tai tenttisuorituksina. Näitä täysin itsenäisiä suorituksia varten perehdytään taustakirjallisuuteen, jonka pohjalta joko suoritetaan tentti tai kirjoitetaan essee opettajan antamien ohjeiden mukaan. Opettaja antaa suorituksesta palautetta ja tarvittaessa auttaa esimerkiksi esseeaiheen valintaan ja esseen kirjoittamiseen liittyvissä kysymyksissä.