Yhteistyöprojektihaku 2025

Olemme jälleen avanneet sähköisen lomakkeen, jolla Itä-Suomen yliopisto hakee karjalankieliseltä yhteisöltä ehdotuksia Suomessa toteutettaviksi karjalan kieleen liittyviksi yhteistyöprojekteiksi. Kannustamme jakamaan tätä tiedotetta eteenpäin kaikille karjalan kielen elvyttämisestä ja kehittämisestä kiinnostuneille.
Olemme erityisen kiinnostuneita projekteista, jotka edistävät karjalan suullista tai kirjallista käyttöä ja oppimista. Etenkin lapsille ja nuorille soveltuvista materiaaleista on pulaa. Otamme vastaan ehdotuksia sekä yhdistyksiltä ja yhteisöiltä että yksityishenkilöiltä ja työryhmiltä. Jos mahdollista, kannattaa hakemus jättää yhdistyksen tai yrityksen nimissä, sillä y-tunnus helpottaa mahdollisen rahoituksen maksamista.
Lomake on avoinna 30.4.2025 saakka. Hakuajan päätyttyä käymme läpi kaikki ehdotukset ja päätämme, mihin projekteihin voimme osallistua vuosina 2025–2026. Päätöksentekoon vaikuttavat mm. eri kielimuotojen tai kohderyhmien tarpeet, kohderyhmän laajuus ja suunnitelman toteuttamiskelpoisuus. Hakemus kannattaa laatia siis mahdollisimman huolellisesti. Alustavasti tuettaviksi valittujen projektien ehdottajien kanssa neuvotellaan erillinen kirjallinen sopimus yhteistyöstä, jossa sovitaan myös tuetun aineiston käyttöoikeuksista. Tavanomaisesti aineiston täydet käyttöoikeudet jäävät sekä sen tekijälle että Itä-Suomen yliopistolle.
Avustusten jakamisessa ja käytössä noudatetaan yliopiston talousasioiden ohjeita. Itä-Suomen yliopisto ei voi myöntää työskentelyapurahoja tai luovuttaa rahaa muiden tahojen käyttöön. Sen sijaan voimme vastata joistakin projektissa syntyvistä kuluista, toimia projektiin kuuluvien palveluiden tilaajana tai maksaa projektin tekijöille palkkioita. Tuettavan toiminnan tulee lähtökohtaisesti olla kaikille avointa ja maksutonta.
Projektiehdotuksia koskeviin kysymyksiin vastaavat koordinaattori Niko Tynnyrinen (niko.tynnyrinen@uef.fi), yliopistonlehtori Ilja Moshnikov (ilja.moshnikov@uef.fi) ja etenkin talousasioiden osalta humanistisen osaston johtaja Esa Penttilä (esa.penttila@uef.fi).
Seuraavassa kuvataan lyhyesti, millaisia projektit voivat olla, ja annetaan esimerkkejä aiemmilla rahoituskausilla toteutetuista projekteista. Kattavammin aiempaa toimintaa kuvataan blogissa julkaistuissa kaksivuotiskatsauksissa.
Linkki vuosien 2021–2022 kaksivuotiskatsaukseen.
Linkki vuosien 2023–2024 kaksivuotiskatsaukseen.
Karjalankielinen ryhmätoiminta
Kannustamme ideoimaan projekteja, jotka tuovat yhteen karjalan kielen puhujia ja tarjoavat mahdollisuuksia kielitaidon harjaannuttamiseen. Aiempien hakujen puitteissa on tuettu esimerkiksi kielikerhoja, opintopiirejä, harrastusryhmiä ja lasten kielikerhoja tai -leirejä. Myös eri paikkakunnilla pidettävien Paginperti-keskustelukerhojen järjestäjät voivat osallistua hakuun, mutta heidän kannattaa huomioida myös se, että Karjalan Sivistysseura tukee Paginpertejä ilman erillistä projektihakua. Karjalan Sivistysseuran avustuksen suuruus on 300 euroa Paginpertiä kohden ja sen maksatuksesta sovitaan Eila Stepanovan (toiminnanjohtaja@karjalansivistysseura.fi) kanssa.
Karjalankieliset verkkojulkaisut
Toivomme ehdotuksia karjalankielisiksi (verkko)julkaisuiksi, jotka tukevat karjalan kirjakieliä ja/tai kielen oppimista. Kirjalliset projektit voivat olla myös käännöksiä, mutta tällöin hakijan toivotaan esittävän konkreettinen ehdotus käännettävästä materiaalista, sen vaatimista käännösluvista ja valmiin käännöksen julkaisuoikeudesta. Itä-Suomen yliopisto voi kerätä allekirjoitukset käännösoikeussopimukseen, mutta projektin ehdottajalla on hyvä olla alustava tieto siitä, että materiaalin kääntäminen sopii sen alkuperäiselle kirjoittajalle ja/tai julkaisijalle.
Yhteistyön tuloksena syntyvät materiaalit julkaistaan ensisijaisesti verkossa ja niin, että ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Aiemmilla rahoituskausilla on julkaistu pdf-muodossa muun muassa Anne Kalliolan nuoria karjalaisia käsittelevä Meidy on olemas -kirja, Suojärven Pitäjäseuran kokoama näytelmätekstikorpus, Milan perehen päivä -oppimateriaalikokonaisuus, karjalankielinen lorukorttipakka ja Helsingin Suojärvi-Seuran kirjoittama Omah kieleh -tekstikokoelma.
Jos materiaaleja halutaan julkaista myös painettuna, on neuvoteltava yhteistyöstä jonkin julkaisijan kanssa. Jos yliopisto osallistuu julkaisun painatuskustannuksiin, tulee myös painettujen tuotteiden olla ilmaisia kaikille kieliyhteisön jäsenille. On myös mahdollista, että materiaali julkaistaan pdf-muodossa elvytyshankkeen blogissa ja että sen tekijä kustantaa painattamisen itse.
Ääni- ja videomateriaalit
Elvytyshankkeen aiemmin toteuttamat kyselyt osoittivat, että kielenoppijat kaipaavat kirjallisen oppimateriaalin lisäksi audiovisuaalista aineistoa, joka auttaa harjoittelemaan karjalan kielen ääntämistä ja kielen suullisia käyttötapoja. Siksi toivomme ehdotuksia projekteista, joissa tuotetaan karjalankielisiä ääni- tai videomateriaaleja.
Aiemmilla rahoituskausilla audiovisuaalista materiaalia julkaistiin runsaasti. Blogissa ja muualla internetissä on julkaistu useita videosarjoja (Karjalaine iäni, Karjalan kieli eläy -opetusvideot, Katerina da Miša opassetah suvikarjalua -kielikurssivideot, Köykän Outin starinoja Vuokkiniemeššä vuotena 1968 -videot) ja ääniaineistoja (karjalankieliset podcastit, Suistamon paginua -arkistoäänitteet, Lea Tajakan kokoamat arkistonauhoitekokonaisuudet).
Jos projektissa hyödynnetään arkistomateriaaleja, on ehdottajalla hyvä olla selkeä käsitys niiden käyttöön vaadittavista luvista ja niihin liittyvistä mahdollisista kuluista.
Muut hankkeet
Edellä kuvattuihin projektityyppeihin yliopistolla on rutinoituneita toimintatapoja, mutta lomakkeella voi ehdottaa myös muunlaisia ideoita. Mitä kattavampi ja konkreettisempi hakemus on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä projektiin voidaan tarttua.
Haun piiriin ei kuulu taiteellinen työskentely, vaan sitä varten rahoitusta on etsittävä muista lähteistä. Myöskään taiteellisten tapahtumien tai konferenssien järjestämistä emme voi tukea rahallisesti. Yhteistyö on kuitenkin mahdollista silloin, jos on kyse isomman tapahtuman jostain osasta, joka on yleisölle maksuton ja joka liittyy karjalan kieleen. Esimerkkinä voidaan mainita karjalan kieleen liittyvät yleisöluennot tai keskustelutilaisuudet.
Yliopisto voi olla mukana myös projekteissa, jotka eivät vaadi rahallista tukea. Panoksemme tällaisissa projekteissa voi olla esimerkiksi asiantuntija-avun tarjoaminen tai kielentarkistus.
*
Toivomme, että saamme monenlaisia yhteistyöehdotuksia. Kielen elpyminen on koko kieliyhteisön asia, ja nyt kannattaa esittää kaikenlaisia pienempiä tai suurempia omaa kieltä tukevia ideoita!