Uutiskirje, helmikuu 2025

Päivä pitenee ja karjalan kielen elvytystyö jatkuu. Poimi uutiskirjeestä uusimmat aineistot ja tutustu karjalankielisten keskustelukerhojen aikatauluun. Kannattaa piipahtaa paikalle, pagin paginua jatkau!

Karjalan opiskelusanasto kaikilla päämurteilla

Karjalan elvyttämisen blogissa on julkaistu karjalan kielen opiskeluun liittyvä sanasto karjalan kaikilla päämurteilla (vienankarjala, eteläkarjala, livvinkarjala). Sanaston sanat koskevat yliopistokurssien rakennetta ja opetusmuotoja sekä karjalan kielen ja kulttuurin kurssien sisältöjä ja oppimistavoitteita.

Sanasto perustuu syksyllä 2024 pidetyn karjalan käännösseminaarikurssin opiskelijoiden käännöksiin. Opiskelijat käänsivät karjalaksi Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen ja kulttuurin kurssien kuvauksia, joita karjalan kieliasiantuntijat Olga Karlova, Katerina Paalamo ja Natalia Giloeva sekä elvytyskoordinaattori Niko Tynnyrinen ovat korjailleet ja täydentäneet esimerkiksi kursseilla ja karjalankielisissä uutisissa jo käytetyllä sanastolla.

Linkki sanastoon elvytyksen blogissa.

Uusi Olga ta Jelena paissah -video Instagramissa

Karjalan elvytyksen Instagram-käyttäjillä on julkaistu uusi Olga ta Jelena paissah -video, joka käsittelee talvea ja pimeyttä. Olga Karlova ja Elena Rapa puhuvat yli 10 minuuttia pitkällä videolla sekakarjalaa. Video on tekstitetty vienankarjalaksi, mikä tekee sen seuraamisesta ja opiskelun tukena käyttämisestä helppoa. Alla olevan linkin kautta videon voi katsoa myös ilman Instagram-käyttäjää.

Linkki uusimpaan Olga ta Jelena paissah -videoon.

Olga ta Jelena paissah -videoita julkaistaan aika ajoin elvytyksen Instagramissa. Edellinen video julkaistiin joulun alla. Tuolloin teemana oli joulunodotus. Olga ta Jelena paissah -videot tuotetaan yhteistyössä Karjalan Sivistysseuran kanssa.

Natalia Giloevan haastattelu Arctic Polyglots -Youtube-kanavalla

Arctic Polyglots -Youtube-kanavalla on julkaistu Polyglot Podcastin jakso, jossa Kristian Muthugalage haastattelee Natalia Giloevaa. Tunnin mittaisessa haastattelussa keskustellaan muun muassa Natalian lapsuudesta karjalankielisessä kylässä, karjalan opiskelusta ja kehittämisestä sekä uusien sanojen luomisesta karjalan kieleen. Kristian käyttää haastattelussa suomea, Natalia livvinkarjalaa.

Linkki haastatteluun Youtubessa.

Muistutamme myös, että karjalan elvytyksen blogiin on koottu kattavia linkkilistoja karjalaisia ja karjalan kieltä käsittelevistä kirjoituksista ja tv- ja radio-ohjelmista. Listoja päivitetään, ja niiden ensimmäiset jutut ovat vuodelta 2016. Blogissa on viisi erillistä linkkilistaa: lista suomenkielisistä artikkeleista, lista karjalankielisistä artikkeleista, lista podcasteista ja radio-ohjelmista, lista videoista ja tv-ohjelmista sekä lista karjalankielisen musiikin esittäjistä. Kaikkia listoja päivitetään, ja meille voi ilmoittaa niihin sopivista materiaaleista sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi).

Linkki listoihin elvytyksen blogissa.

Karjalankieliset lintujen nimet Avionary.info-palvelussa

Välitämme tietoa Ruurd Jorritsman ylläpitämästä Avionary.info-palvelusta, johon on kerätty lintujen nimiä yli 60 kielellä. Palveluun on vastikään lisätty lintujen nimiä myös vienan- ja livvinkarjalaksi. Lintujen nimet on kerännyt eri lähteistä Ruurd Jorritsma, ja hänen luetteloitaan ovat korjailleet ja täydentäneet Itä-Suomen yliopiston karjalan kieliasiantuntijat ja opettajat.

Palvelussa käytetään karjalan murteista useita eri nimityksiä ja lyhenteitä. Vienankarjalasta käytetään karjalankielistä nimitystä Karjala ja englanninkielisiä nimityksiä Karelian Proper ja Northern Karelian sekä lyhennettä KRL. Livvinkarjalasta käytetään karjalankielistä nimitystä Liygi ja englanninkielisiä nimityksiä Olonets Karelian ja Livvi Karelian sekä lyhennettä OLO.

Karjalankielisiä lintujen nimiä voi etsiä palvelusta kahdella tavalla: 1) käyttämällä etusivun hakutoimintoa tai 2) tarkastelemalla kaikkia palveluun karjalaksi ladattuja nimiä luettelona. Pääsivun hakukenttää voi käyttää kaikilla palvelun kielillä, myös karjalaksi. Kun linnun etsii yhdellä kielellä, antaa palvelu sen nimen myös kaikilla muilla kielillä, joilla se on palveluun tallennettu. Siispä karjalankielisiä nimiä voi etsiä esimerkiksi linnun suomenkielistä nimeä hakemalla. Hakutuloksissa kielet ja murteet on ilmoitettu lyhenteillä (karjalan tapauksessa KRL ja OLO).

Koko karjalankielisten nimien luettelon löydät valitsemalla sivun oikeasta ylälaidasta Species Lists ja siitä avautuvasta valikosta O: KARELIAN: FI-KRL-OLO-RU. Avautuvaan taulukkoon on koottu lintujen nimet suomeksi, vienankarjalaksi, livvinkarjalaksi ja venäjäksi. Karjalan puhuma-alueilla tavattavat linnut on merkitty vaaleanvihreällä taustalla.

Linkki Avionary.info-palveluun.

Linkki karjalankielisten lintujen luetteloon.

Lintu- ja luontosanastoja valmistellaan Itä-Suomen yliopistossa myös eteläkarjalaksi ja ne julkaistaan myöhemmin muiden sanastojen tapaan karjalan elvytyksen blogissa.

Helmikuun Paginpertit

Joensuun karjalankieliset Paginperti-keskustelukerhot kokoontuvat myös helmikuussa Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksen takkahuoneessa. Nuorille suunnattu Paginperti kokoontuu 13.2. kello 16.30–18.30 ja kaikille avoin Paginperti 27.2. kello 16–18. Tulgua terveh!

Elvytyksen blogin Paginapertti-sivua on uudistettu. Jatkossa sivulla julkaistaan vain jo pidettyjen tapaamisten kuulumisia, ja tiedotteet ja tapahtumakutsut julkaistaan blogin pääsivulla, uutiskirjeissä ja tapauskohtaisesti sosiaalisessa mediassa. Paginapertti-sivun ylälaidasta löydät kuitenkin Joensuun keskustelukerhojen koko kevätkauden aikataulun sekä perustiedot muiden kaupunkien keskustelukerhoista.

Linkki Paginapertti-sivulle.

Helmikuun Paginpertit muissa kaupungeissa

Paginperti-keskustelukerhot kokoontuvat helmikuussa myös muissa kaupungeissa. Nappaa tästä lähimmän keskustelukerhosi aikataulu ja käväise keskustelemaan karjalaksi:

  • Helsinki: 17.2. kello 17–19 osoitteessa Luotsikatu 9 D, lisätietoja Instagramista (@paginpertipialinnas)
  • Tampere: 4.2. kello 17–19 osoitteessa Koulukatu 12, lisätietoja Instagramista (@tamberenpaginperti)
  • Oulu: 16.2. kello 14–16 osoitteessa Torikatu 74, lisätietoja Facebookista (Oulun pakinapirtti – paginapertti – paginperti -ryhmä)
  • Jyväskylä: 20.2. kello 17.30–19 osoitteessa Paperitehtaankatu 1, lisätietoja Instagramista (@paginpertijyvaskylas)
  • Kuopio: 8.2. kello 10–12 osoitteessa Kauppakatu 40–42, lisätietoja Instagramista (@paginpertikuopios) 
  • Nurmes: 3.2. kello 18–19.30 osoitteessa Salmenkatu 5, lisätietoja Instagramista (@suojarvelazet)
  • Lieksa: 5.2. kello 18–19.30 osoitteessa Saavankatu 2, lisätietoja Instagramista (@suojarvelazet)