Valmiina muutokseen: Työnantajan rooli osaamisen kehittämisessä

Työelämän nopea muutos puhuttaa. Kun muutosvauhti tuntuu vain kiihtyvän, voi olla vaikea saada selkeää käsitystä muutoksen suurista linjoista ja niiden alakohtaisista vaikutuksista eri toimialojen osaamistarpeisiin. Ilmassa on huolta ja turhautumista, mutta myös innostusta ja odotusta. Mitä työelämän muutokset vaikuttavat toimialasi kehittymiseen? Miten ne vaikuttavat työntekijöidesi päivittäiseen tekemiseen? Entä keskipitkän tai pitkän aikavälin strategiseen suunnitteluun?

Osaamisen ennakointi on keino valmistautua väistämättömiltä tuntuviin muutoksiin. Kun puhutaan osaamisen ennakoinnista, tarkoitetaan tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin varautumista ja niihin liittyvien valintojen tekemistä.1 Työpaikat, joissa pystytään kiireisen suorittavan työn rinnalla tarjoamaan työntekijöille aikaa ja mahdollisuuksia päivittää osaamistaan tai oppimaan kokonaan uusia taitoja, voivat saada merkittävää etumatkaa kilpailijoihin.2 Jos osaamisen kehittäminen lisää työn tuottavuutta esimerkiksi työn tehostumisena, uusina innovaatioina ja motivoituneina työntekijöinä, panostuksesta on hyötyä.

Vuoteen 2040 mennessä työelämässä tarvittavaa perusosaamista on muun muassa kybertuvallisuuden osaaminen, monikulttuurisuustaidot, kestävyysosaaminen, etä- ja virtuaalipalveluiden hallinta, digitalisaatio-osaaminen, teknologiaosaaminen, osaamisen jatkuvan kehittämisen osaaminen.3 Perusosaamisen päälle rakentuvat kunkin toimialan erityiset uudet osaamistarpeet. Päivitettävää riittää meillä kaikilla, mutta osaamisen ennakointityötä ei tarvitse tehdä yksin!

CUDIS-hanke tarjoaa yrityksille osaamisen ennakointiin uuden alueellisen foorumin. Sen toimintaan osallistuvat saavat uusinta tietoa työelämän muutoksiin vaikuttavista varhaisista signaaleista ja siitä, kuinka hyödyntää tätä tietoa ennakoivasti liiketoiminnan ja henkilöstöosaaminen kehittämisessä. Foorumi toimii yrityksille verkostona, jossa ne voivat oppia toisiltaan, jakaa hyviä käytäntöjä ja löytää uusia yhteistyökumppaneita. Kaikki alueen yritykset ja työelämän kehittämisestä kiinnostuneet toimijat ovat tervetulleita mukaan.

Foorumin kick-off pidetään elokuun lopussa 2024 Joensuussa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä kansainvälisen LITHME-verkoston kanssa. LITHME-verkosto (Language in the Human-Machine Era) keskittyy uudenlaisen kieliteknologian kehittymiseen, joka tuo koneet ja ihmiset yhä lähemmäksi toisiaan. Heidän tavoitteensa on auttaa kielentutkijoita valmistautumaan tulevaan ja kehittää dialogia kielentutkijoiden ja teknologian kehittäjien välille.

Tutustu LITHME-verkostoon täällä (englanniksi).

Lisätietoa kick-offista päivitetään kevään ja kesän aikana, joten pysythän kuulolla.

Aika ja paikka (tarkentuu): 28.–29.8. Itä-Suomen yliopisto, Joensuu

Kirjoittanut: Projektipäällikkö Anna Logrén

Lähteet:

1 Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus 2024. Mitä on ennakointitieto. (https://www.osaamistarvekompassi.fi/fi/mita-ennakointitieto), luettu 8.4.2024

2 Ks. Ranki, Sinimaaria 2021. Mitä seuraa, jos työntekijöiden osaamiseen ei panosteta? Teoksessa Millä hinnalla? Osaamisen kehittämisen vaihtoehtoiskustannukset (2021). Toim. Perttu Jämsén ja Sinimaaria Ranki. Sitran selvityksiä 186.

3 Opetushallitus 2023. Laaja-alaisen osaamisen muutos vuoteen 2040. (https://www.oph.fi/fi/tilastot/laaja-alaiset-osaamistarpeet-2040), luettu 8.4.2024.