Tapahtumat ja koulutukset
Tutustu tarjontaamme ja ilmoittaudu mukaan! Tapahtumamme ovat ilmaisia.
Jos haluat tutustua aikaisempiin tapahtumiimme, vieraile täällä: Menneet tapahtumat.
- 17.3.–30.5.2025 Digi- ja kansainvälisyyskypsyyden kehittämispalvelu
- 26.3.–9.4.2025 CUDIS on the Road: Laboratoriovierailut
- 24.4.2025 North Karelia Future Skills Forumin kevätseminaari: Kansainvälistyvän Pohjois-Karjalan vastuulliset ratkaisut



17.3.–30.5.2025 Digi- ja kansainvälisyyskypsyyden kehittämispalvelu
Kehittämispalvelussa tietojenkäsittelytieteen ja humanististen alojen opiskelijat ja vastavalmistuneet tekevät tiimeissä kartoituksen yritysten digi- ja kansainvälisyysvalmiuksista. Arvioinnin kohteina ovat esimerkiksi yrityksen nykyiset digivalmiudet ja kyky viestiä erikielisten asiakkaiden kanssa. Tiimit laativat yrityksille yksilöidyn, konkreettisille toimenpiteille perustuvan kehittämissuunnitelman.
Palvelu parantaa yritysten digi- ja kansainvälisyysvalmiuksia nyt ja tulevaisuudessa. Palvelu vahvistaa opiskelijoiden, vastavalmistuneiden ja yritysten verkostoja. Valmiuksien kehittäminen voi jatkua ohjatusti opinnäytteinä, harjoitteluina tai yhteistyönä asiantuntijoiden kanssa.
Kenelle? 1) Pohjois-Karjalan yrityksille, 2) humanististen alojen ja tietojenkäsittelytieteen maisteri- tai jatkotutkintoa tekeville opiskelijoille ja 3) näiden alojen vastavalmistuneille työnhakijoille. Myös kandidaattiopintojen loppuvaiheessa olevat opiskelijat ovat tervetulleita mukaan.
Missä? Joensuun kampuksella (UEF) ja yritysten tiloissa
Kieli? Englanti (Suomi)
Hinta? Osallistuminen on maksutonta. Edellytämme osallistujilta kuitenkin EURA 2021 -tietojärjestelmään kirjautumista. Ohjeet saatte ilmoittautumisen ohessa.
Millaista on osallistua kehittämispalveluun? Lue juttu kehittämispalvelun pilotista.
Tietojenkäsittelytieteen ja kieli- ja kulttuurialojen osaaminen ovat tärkeässä roolissa työelämän muutoksessa. Hyödynnä vahvuuksiasi ja sovella taitojasi todellisissa työelämätilanteissa – osallistu digi- ja kansainvälisyysosaamisen kehittämispalveluun. Saat suoria yhteyksiä alueen yrityksiin ja kokemusta monikielisestä ja -alaisesta tiimityöstä.
Ilmoittaudu mukaan täyttämällä tämä lomake. Ehdit vielä ilmoittautua! Lomake sulkeutuu 24.3.
Huomioi, että palvelun toteutus edellyttää orientaatioihin osallistumista ja tiimityöhön sitoutumista.
Ohjelma
17.3.2025 klo 9.00–11.30 Aloitustapaaminen, sali AG102
– Pohjois-Karjalan yritykset ja suomalainen yrityskulttuuri
24.3.2025 klo 9.00–11.30 Digitaaliset työkalut, sali AG102
– Miten yrityksen digikypsyyttä arvioidaan?
– VTT:n digityökalut
31.3.2025 klo 9.00–11.30 Kansainvälisyyskysely, sali AG102
– Miten yrityksen kansainvälisyyskypsyyttä arvioidaan?
– Kansainvälisyyskysely
4.4.2025 klo 9.00–11.00 Yritykset ja tiimit, sali AG102
– Tiimien muodostus
11.4.2025 klo 9.00–12.00 Ohjeet, sali AG102
– Ohjeet yritysten haastatteluun ja kehittämisuunnitelman tekoon
Huhti–toukokuu 2025 Kenttätyö tiimeissä
– Yrityshaastattelut ja kehittämissuunnitelmat
19.5.2025 klo 9.00–12.00 Lopputapaaminen, sali AG102
– Tulokset ja palaute
30.5.2025 Valmiit kehittämissuunnitelmat yrityksille
Opintosuoritukset
Opiskelijat ja vastavalmistuneet voivat osallistua koulutukseen. Työnhakijat voivat sisällyttää koulutuksen osaksi sivutoimisia opintojaan. Työnhakijoiden tulee tarkistaa koulutuksen mahdolliset vaikutukset työttömyysetuuteen TE-palvelujen kanssa etukäteen.
Voit saada 5 opintopistettä ja/tai osaamismerkin, kun osallistut kehittämispalvelun orientaatioihin ja muihin tilaisuuksiin (16 h), yrityshaastatteluun ja luot kehittämissuunnitelman (ryhmätyö, 50–80 h). Opintopisteet voi sisällyttää 1) humanistisilla aloilla opintojaksoon Työelämään suuntaavat opinnot 1–10 op tai muut työelämäopinnot, 2) tietojenkäsittelytieteen opiskelijat vapaavalintaisiin opintoihin.
Huom. Jos osallistuit viime vuonna Digi- ja kansainvälisyyskypsyyden kehittämispalveluun (12.3.–24.5.2024), et voi saada toteutuksesta opintopisteitä.
Haluatko yrityksellesi arvokasta tietoa digi- ja kansainvälisyystaitojen tasosta? Voit kysyä lisätietoa kehittämispalvelusta ja hakea mukaan ottamalla yhteyttä projektipäällikkö Anna Logréniin: anna.logren(at)uef.fi
Miksi osallistua? Saat yrityksellesi yksilöidyn, konkreettisille toimenpiteille perustuvan kehittämissuunnitelman, joka auttaa ohjaamaan yrityksen toimintaa nyt ja tulevaisuudessa. Toteutuksessa muodostuu vahvat yhteydet yritysten sekä kansainvälisyyteen että digitalisaation erikoistuneiden opiskelijoiden kesken. Palveluun osallistuminen myös vahvistaa yhteyksiä yliopistoon ja sen tutkijaverkostoon.
Ohjelma:
- 4.4.2025 9.00–11.00 Yritykset esittäytyvät opiskelijoille (vapaaehtoinen) Joensuun kampuksella/etänä
- 11.4.–18.5.2025 Opiskelijat toteuttavat kartoitukset yrityksissä ja luovat kehittämissuunnitelmat
- 19.5.2025 klo 9.00–12.00 Kehittämispalvelun päätöstapaaminen (vapaaehtoinen) Joensuun kampuksella
- 30.5.2025 Valmiit kehittämissuunnitelmat yrityksille
26.3.–9.4.2025 CUDIS on the Road: Laboratoriovierailut
Miten ihmistä tutkitaan Itä-Suomen yliopiston laboratorioissa? Millaisia uusia teknologioita niissä on käytössä? Millaisia monitieteisiä yhteistyömahdollisuuksia laboratorioympäristöissä on opiskelijoille tarjolla?
Tervetuloa mukaan CUDIS on the Road -laboratoriokiertueelle! Vierailemme HUMEA Labissa, SmartSleep Labissa, XR Labissa, SenseLabissa ja LogoLabissa. Niissä eri tieteenalat kohtaavat innovatiivisesti. Vierailulla kuulet, miten laboratoriot voivat tukea opintoja, tutkimusta ja työelämäyhteyksiä, sekä pääset näkemään käytännössä, millaisia ilmiöitä niissä tutkitaan.
Hinta? Vierailu laboratorioissa on ilmaista. Me tarjoamme opiskelijoille myös ilmaisen bussikuljetuksen kohteisiin Joensuun ulkopuolella.
Kenelle? Etenkin tietojenkäsittelytieteen ja humanististen tieteiden opiskelijoille
Kieli? Englanti
Ilmoittaudu reissuille täältä. Paikkoja on rajoitetusti! (Ohjelmaa päivitetään.)
KUOPIO:
26.3.2025 klo 8.30–17.15 Human Measurement and Analysis (HUMEA) ja SmartSleep Lab: Ilmoittaudu mukaan viimeistään 24.3. (Täynnä/Suljettu)
HUMEA on monitieteinen tutkimusympäristö, jossa tutkitaan ja kehitetään ihmisen fysiologisten, psykologisten ja käyttäytymiseen liittyvien ilmiöiden mittausmenetelmiä. Laboratoriossa käytetään mm. silmänliiketunnistusta, biosignaalien mittausta ja virtuaalitodellisuutta ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen tutkimukseen.
SmartSleep Lab on unen ja terveysteknologian tutkimuslaboratorio, jossa kehitetään ja testataan uusia mittausmenetelmiä unen laadun, fysiologisten signaalien ja vireystilan arviointiin. Laboratoriossa on käytössä mm. unen ja muiden fysiologisten signaalien seurantalaitteet sekä silmänliiketunnistus.
HUOM. Matkalle ilmoittautuessasi sitoudut päivän koko ohjelmaan: päivän vierailukohteisiin, matka-aikaan ja taukoihin. Minibussin nouto- ja jättöpaikka on Itä-Suomen yliopiston parkkipaikalla Carelian edestä (Yliopistokatu 2).
Aikataulu 8.30–17.15
- 8.15 Lähtö Joensuun kampus (Carelia-salin edestä parkkipaikalta, Yliopistokatu 2)
- 10.30–11.30 Lounas
- 12.00–13.30 HUMEA-laboratorio
- 14.00–15.00 SmartSleep Lab
- 15.15 paluu Joensuun kampukselle
- 17.15 arvioitu saapumisaika
JOENSUU
JOENSUU
2.4.2025 klo 9.30–11.00 ja 11.30–12.30 XR Lab ja SenseLab: Ilmoittaudu tästä viimeistään 1.4.2025 (Täynnä)
XR LAB on virtuaalitodellisuuden sovelluksien ja erilaisten digitaalisten visualisointien tuottamiseen erikoistunut laboratorio, joka tarjoaa opiskelijoille laitteistoja ja ohjausta omien tutkimusaiheiden toteuttamiseen. XR LAB toimii läheisessä yhteistyössä samassa tilassa sijaitsevan värilaboratorion kanssa esimerkiksi hyperspektrikuvantamisen alalla. Laboratorio on hyvin varustettu erilaisin virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden laitteistoilla sekä erilaisilla 3D-skannaukseen liittyvillä kamerajärjestelmillä.
SenseLab on moniaistillinen tutkimustila. Laboratoriossa tutkitaan eri menetelmin tuoksujen, äänten ja valaistuksen vaikutuksia kuluttajien käyttäytymisessä. Laboratoriossa on käytössä mm. XR- ja VR-teknologiaa ja audiovisuaalisen tallentamisen teknologioita.
9.4.2025 klo 9.00–10.00. LogoLab: Ilmoittaudu tästä viimeistään 8.4.
LogoLab on puheentutkimuksen laboratorio, jossa tutkitaan monitieteisesti puheen tuottamista ja prosessointia eri menetelmin. Laboratoriossa käytetään muun muassa silmänliikekameroita, aivosähkökäyrän (EEG) mittauslaitteita, korva- ja suusimulaattoreita ja äänityslaitteistoa.
Vierailuihin osallistumisesta on mahdollista saada digitaalinen osaamismerkki (0 op). Edellytyksenä on, että opiskelija osallistuu kaikille vierailuille.
Humanisti: Vierailut sopivat työelämätapahtumiksi portfolioosi.
24.4.2025 North Karelia Future Skills Forumin kevätseminaari: Kansainvälistyvän Pohjois-Karjalan vastuulliset ratkaisut
North Karelia Future Skills Forumin tilaisuuksissa kartoitetaan maakunnan uusia osaamistarpeita erityisesti kansainvälistymisen ja digitaalisen teknologian osa-alueilla. Kevätseminaarissa pureudutaan kansainvälisten osaajien alueelliseen sitouttamiseen:
- Pohjois-Karjala kansainvälistyy – alueen houkuttelevuus kansainvälisille työntekijöille ja heidän perheilleen.
- Uusien pohjoiskarjalaisten kotoutuminen ja kestävät työelämäyhteydet.
- Kulttuurinen muutos ja työelämän vaatimukset.
Tilaisuus tarjoaa asiantuntijatietoa, keskustelua ja verkostoitumismahdollisuuksia kaikille, jotka haluavat rakentaa tulevaisuuden Pohjois-Karjalaa.
Tapahtuman järjestää Itä-Suomen yliopiston CUDIS-hanke (ESR+) yhteistyössä Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton kanssa.
Missä? Tiedepuisto (Orange Hall, 4. kerros), Länsikatu 15, Joensuu
Milloin? 24.4.2025 klo 12.00–15.30
Kenelle? 1) Pohjois-Karjalan yrityksille ja työelämäkehittäjille, 2) humanististen alojen ja tietojenkäsittelytieteen maisteri- tai jatkotutkintoa tekeville opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Myös muut kiinnostuneet ovat tervetulleita.
Kieli? Suomi
Hinta? Osallistuminen on maksutonta. Edellytämme osallistujilta kuitenkin EURA 2021 -tietojärjestelmään kirjautumista. Ohjeet saatte ilmoittautumisen ohessa.
Tapahtuman tarkemman ohjelman näet alta. Ilmoittaudu viimeistään 16.4.2025 täyttämällä tämä lomake.
Ohjelma 24.4.2025 klo 12.00–15.30 (sisältää kahvitarjoilun ja musiikkiesityksen):
- Maakuntaliiton avaussanat – Aluekehitysjohtaja Eira Varis (Pohjois-Karjalan maakuntaliitto)
- Kulttuuriset muutokset kansainvälistyvässä työelämässä – Professori Risto Turunen (Itä-Suomen yliopisto)
- Kauppakamarin terveiset – Toimitusjohtaja Antti Toivanen (Pohjois-Karjalan kauppakamari)
- Miksi jäisin tänne? Kansainvälisten opiskelijoiden kehitysedotukset maakunnan houkuttelevuuden lisäämiseksi – CUDIS-työpajan tulokset
- Yrityshaastattelut
- Järjestöjen rooli kansainvälisten työntekijöiden kotoutumisessa – Monikulttuuurisuustyön koordinaattori Katri Silvonen (Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry) ja varapuheenjohtaja Sami Tanskanen (Joensuun Monikulttuurisuusyhdistys ry)
Tapahtuman juontaa yrittäjä Joona Kotilainen.
Voit saada 1 opintopisteen ja/tai osaamismerkin, kun osallistut ainakin kahteen foorumin tapahtumaan ja teet vaaditut tehtävät. Opintopisteet voi sisällyttää 1) humanistisilla aloilla esim. opintojaksoon Työelämään suuntaavat opinnot 1–10 op tai muut työelämäopinnot, 2) tietojenkäsittelytieteen opiskelijat vapaavalintaisiin opintoihin. Sovi pisteiden sisällyttämisestä opintojakson vastuuopettajan kanssa. Työnhakijan tulee tarkistaa koulutukseen osallistumisen mahdolliset vaikutukset työttömyysetuuteen TE-palvelujen kanssa.
Humanistit: Foorumin tapahtumat sopivat myös työelämätapahtumiksi osaamisportfolioihin.
Opintosuorituksen ohjeet:
Voit saada 1 opintopisteen, kun osallistut kahteen foorumin tapahtumaan ja laadit niitä käsittelevät tekstit. Palaute tekstit hanketyöntekijöille sovitussa aikataulussa.
Tehtävät
Kirjoita kahdesta foorumin tapahtumasta yhteensä neljä tekstiä, jotka voit halutessasi tarjota julkaistavaksi CUDIS-hankkeen verkkosivuilla. Yhdestä tapahtumasta laaditaan siis yksi lyhyempi uutismuotoinen juttu ja yksi pidempi juttu.
- lyhyempi uutismuotoinen juttu tai reportaasityyppinen kooste, vähintään 300–400 sanaa: tilaisuuden perustiedot, puhujat, tärkeimmät sisällöt, pääviestit jne. Mitä uutta tilaisuus sisälsi?
- pidempi, uutista täydentävä juttu em. tilaisuudesta, vähintään 750–850 sanaa: juttu voi olla haastattelu tai näkökulmajuttu, jossa keskityt rajattuun teemaan analyyttisellä otteella. Jutussa voi käyttää lähteitä. Juttu voi sisältää omakohtaista pohdintaa ja persoonallista otetta.
- molempiin juttuihin voi sisällyttää kuvia tapahtumasta (huom. kuvausluvat)
Jos olet kiinnostunut opintosuorituksesta, ota yhteyttä hanketyöntekijöihin mielellään ennen tapahtumaa (anna.logren(at)uef.fi tai oona.jarvinen(at)uef.fi). Sovi tekstien tarkemmasta sisällöstä ja rajauksesta heidän kanssaan.
Palauttaessasi tehtävät merkitse tekstien kansilehdelle (ei lasketa sivumäärään) nimesi, opiskelijanumerosi ja kurssi, jolle haluat 1 op suoritusmerkinnän, ja kurssin vastuuopettajan tiedot. Huom! Sinun tulee varmistaa kurssin vastuuopettajalta etukäteen, sopivatko tekstit korvaavaksi suoritukseksi kurssille. Hanketyöntekijät vastaavat tekstien tarkistamisesta ja suorituksen tallentamisesta opintorekisteriin.
Huom. jos haluat tekstisi julkaistavaksi CUDIS-hankkeen blogissa: Huomaathan, että yhtä tapahtumaa koskevat kaksi tekstiä julkaistaan mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen. Tekstien lopullinen julkaisupäätös on hankkeella.
Foorumin edellinen tapahtuma oli 28.8.2024 (North Karelia Future Skills Forum -aloitustapahtuma/paneeli).