3. video: Hakusanojen ideointi
Alla oleva video (kesto 10:00) kertoo hakusanojen ideoinnista. Mitä tulee ottaa huomioon, kun miettii hakusanoja omaan tutkimusaiheeseensa? Miksi luonnollisen kielen lauseet eivät toimi kirjallisuustietokannoissa? Millaista on koneen ymmärtämä kieli? Videolla puhutaan myös vaihtoehtoisten hakusanojen merkityksestä sekä mietitään apuneuvoja niiden löytämiseen.
Hyvä tietää: Myös tekoälysovelluksia voi käyttää hyödykseen oman aiheen sanoittamisessa. Tekoälysovellukset osaavat jo melko hyvin ehdottaa hakusanoja tiedonhakua varten, parhaiten englanniksi, mutta myös suomeksi. Sovellukset pystyvät löytämään erikielisiä sanavastineita ja synonyymejä. Voit kysyä sovellukselta esim. “Löydätkö synonyymejä sanalle erityisherkkyys?” ja poimia vastauksesta sinulle relevanteimmat.
Tällaiseen ideointitarkoitukseen soveltuu hyvin esim. UEFilla käytössä oleva Microsoftin Copilot Chat -versio, johon kirjaudutaan UEF Microsoft-tilin kautta (Kirjaudu osoitteessa: https://copilot.cloud.microsoft, avautuu uuteen välilehteen.)
Katsottuasi videon, tee Moodlessa oleva ennakkotehtävä (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
Vinkki: Video kannattaa katsoa koko ruudun kokoisena. Jotta videon laatu pysyy hyvänä, valitse videon oikesta alalaidasta rattaan kuva ja sieltä ”laatu / quality” 720pHD tai 1080pHD. Jos haluat videoon tekstityksen, paina videon alavalikosta löytyvää CC-tekstitysnappia.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Päivitetty 1/2025
Siirry 4. videoon ”Asiasanat ja sanahaku”