Kurssiohje 2022

Kulttuuritieteiden tiedonhaun kurssi (1 op) on osa Itä-Suomen yliopiston opintoja. Kurssi suoritetaan kandiseminaarin yhteydessä.

Kurssi koostuu videoluennoista ja niihin liittyvistä ennakkotehtävistä, sekä lähiopetuskerrasta, jossa harjoittelemme oman alan tietokantojen käyttöä. Kurssin lopuksi tehdään itsenäinen lopputehtävä omasta kandiseminaariaiheesta. Videoiden lisäksi kurssilla on kaksi tekstikappaletta, ”Oman alan tietokannat” sekä ”viitteidenhallintaohjelmat” – ne ovat vinkiksi, avuksi ja hyödyksi, kun etsit lähteitä omaan opinnäytteeseesi.

Suorita kurssi näin:

suoritusohje kurssille: katso ensin videot ja tee ennakkotehtävät. Osallistu sen jälkeen tietokantaharjoituksiin. Kurssin lopuksi tee lopputehtävä.

  1. Katso videoluennot ENNEN yhteistä harjoituskertaa. Tee videoiden yhteydessä olevat ennakkotehtävät Moodlessa (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Aloita tämä työ hyvissä ajoin ennen tietokantaharjoituksia! Kurssiavaimen Moodleen saat sähköpostiisi maanantaina 5.9.2022
  2. Palauta ennakkotehtävät Moodleen VIIMEISTÄÄN sunnuntaina 18.9.2022
  3. Osallistu tietokantaharjoituksiin joko tiistaina 20.9. klo 14-16 tai keskiviikkona 21.9. klo 10-12 hyvin valmistautuneena, ennakkotehtävät ajoissa palauttaneena. Opetusluokan näet Pepistä. Tietokantaharjoituksissa emme palaa enää videoluentojen teoriaan, vaan sovellamme opittua käytäntöön. HUOM! Tietokantaharjoituksiin ei voi osallistua, ellei ennakkotehtäviä ole tehty.
  4. Jos olet estynyt tulemaan paikalle tietokantaharjoituksiin, ota yhteyttä kurssin opettajaan korvaavaa tehtävää varten.
    5. Kurssin lopputehtävä on tiedonhaku omasta kandiseminaariaiheesta. Lopputehtävä palautetaan opettajalle sähköpostitse 30.10.2022 mennessä. Myöhempikin ajankohta käy – sovi siitä opettajan kanssa.

OHJE LOPPUTEHTÄVÄN SUORITTAMISEEN:

  1. Kerro kandiseminaarityösi aihe. Avaa aihetta niin, että ulkopuolinenkin ymmärtää, mitä aiot tutkia.
  2. Kerro, mitkä ovat työsi keskeisimmät käsitteet: millä sanoilla aiot aiheestasi hakea? Voit käyttää apuna Yleistä Suomalaista Ontologiaa YSOa (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Mieti hakusanoja tarvittaessa muillakin kielillä kuin suomeksi (esim. englanniksi).
  3. Valitse aiheeseesi sopiva tietokanta – joko kotimainen tai kansainvälinen. Tietokanta tässä tehtävässä EI SAA OLLA Google tai Google Scholar – näitä sinä jo osaat käyttää! Tietokantoja löydät esim. UEF-Primon tietokantahaulla (esim. EBSCOhost Academic Search Premier, Arts & Humanities Citation Index… jne.). Voit käyttää halutessasi myös UEF-Primon hakua kansainvälisistä artikkeleista, joka etsii useammasta kansainvälisestä tietokannasta yhtäaikaa, tai UEF-Primon hakua kirjaston kokoelmista tai hakuryhmästä ”kaikki”. Myös kansallinen Finna osoitteessa finna.fi on erittäin käyttökelpoinen! Apua tietokannan valitsemiseen saat kappaleesta ”Oman alan tietokannat” (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Kerro, miksi valitsit kyseisen tietokannan?
  4. Kopioi tekemiesi hakujen HAKUHISTORIA esim. snipping toolin tai ruutukaappauksen avulla. Jokaisesta tietokannasta löytyy hakuhistoria, jonka takana tekemäsi haut ovat tallessa. Jos hakuhistoria on pitkä, voit liittää vain olennaisimmat haut. Kerro myös omin sanoin, miten muokkasit hakuja? Esimerkki Finnan hakuhistoriasta:

Finna-hakupalvelun hakuhistoria, jossa näkyy erilaisia hakutekniikoita, muun muassa sanankatkaisu, OR- ja AND-operaattoreiden käyttö ja hakusanojen kohdistaminen aihe-kenttään. Hakutulos muuttuu sen mukaan, miten hakusanoja ja -lausekkeita on muokattu.

5. Liitä muutama (2-5), hyvä löytynyt viite lopputyöhösi. Älä linkitä, vaan käytä jotain viittaustyyliä (esim. MLA, APA tmv.). Monet tietokannat tarjoavat näitä valmiiksi.

6. Kommentoi hakujasi ja löytämiäsi tuloksia. Mikä onnistui? Mikä mahdollisesti meni pieleen? Oletko tyytyväinen hakuihisi?

7. Lähetä lopputehtävä word-, txt-, PDF-muotoisena tai vaikka videona osoitteeseen riitta.s.holopainen(lisää-tähän-@-merkki)uef.fi 30.10.2022 mennessä. Saat palautetta ja tarkastetun tehtävän sähköpostiisi kolmen viikon kuluessa.

 

päivitetty: 8/2022