Kurssiohje 2024

Kulttuuritieteiden tiedonhaun kurssi (1 op) on osa Itä-Suomen yliopiston opintoja. Kurssi suoritetaan kandiseminaarin yhteydessä.

Kurssi koostuu videoluennoista ja niihin liittyvistä ennakkotehtävistä, sekä lähiopetuskerrasta, jossa harjoittelemme oman alan tietokantojen käyttöä. Kurssin lopuksi tehdään itsenäinen lopputehtävä omasta kandiseminaariaiheesta. Videoiden lisäksi kurssilla on kaksi tekstikappaletta, ”Oman alan tietokannat” sekä ”viitteidenhallintaohjelmat” – ne ovat vinkiksi, avuksi ja hyödyksi, kun etsit lähteitä omaan opinnäytteeseesi.

Suorita kurssi näin:

suoritusohje kurssille: katso ensin videot ja tee ennakkotehtävät. Osallistu sen jälkeen tietokantaharjoituksiin. Kurssin lopuksi tee lopputehtävä.

1. Katso videoluennot ja lue tekstimateriaalit ENNEN tietokantaharjoituskertaa. Tee videoiden yhteydessä olevat ennakkotehtävät Moodlessa. Aloita tämä työ hyvissä ajoin ennen tapaamista – katso vaikka yksi video ja tee yksi ennakkotehtävä päivässä. ENNAKKOTEHTÄVÄT PALAUTETAAN MOODLEEN VIIMEISTÄÄN 21.1.2024.

2. Tule tietokantaharjoituksiin Pepissä ilmoittautumaasi ryhmään hyvin valmistautuneena, ennakkotehtävät ajoissa palauttaneena. Tietokantaharjoituksissa emme palaa enää videoluentojen teoriaan, vaan sovellamme opittua käytäntöön omaa tutkimusaihettasi käyttäen. Ellet pääse tietokantaharjoituksiin, ota yhteyttä kurssin opettajaan korvaavaa, kirjallista tehtävää varten.

3. Kurssin lopputehtävä on tiedonhaku omasta kandiseminaariaiheestasi. Lopputehtävä palautetaan opettajalle sähköpostitse 10.3.2024 mennessä. Myöhempikin ajankohta käy – ota siinä tapauksessa yhteyttä kurssin opettajaan.

OHJE LOPPUTEHTÄVÄN SUORITTAMISEEN:

1. Kerro kandiseminaarityösi (tai gradusi) aihe. Avaa aihetta niin, että ulkopuolinenkin ymmärtää, mitä aiot tutkia.

2. Kerro, mitkä ovat työsi keskeisimmät käsitteet: millä sanoilla aiot aiheestasi hakea? Voit käyttää apuna Yleistä Suomalaista Ontologiaa YSOa (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Mieti hakusanoja tarvittaessa muillakin kielillä kuin suomeksi (esim. englanniksi).

3. Valitse aiheeseesi sopiva tietokanta – joko kotimainen tai kansainvälinen. Tietokanta tässä tehtävässä EI SAA OLLA Google tai Google Scholar – näitä sinä jo osaat käyttää! Tietokantoja löydät esim. UEF-Primon tietokantahaulla (esim. EBSCOhost Academic Search Premier, Arts & Humanities Citation Index… jne.). Voit käyttää halutessasi myös UEF-Primon hakua kansainvälisistä artikkeleista, joka etsii useammasta kansainvälisestä tietokannasta yhtäaikaa, tai UEF-Primon hakua kirjaston kokoelmista tai hakuryhmästä ”kaikki”. Myös kansallinen Finna osoitteessa finna.fi on erittäin käyttökelpoinen! Apua tietokannan valitsemiseen saat kappaleesta ”Oman alan tietokannat” (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Kerro, miksi valitsit kyseisen tietokannan?

4. Kopioi tekemiesi hakujen HAKUHISTORIA esim. snipping toolin tai ruutukaappauksen avulla. Lähes jokaisesta tietokannasta löytyy hakuhistoria, jonka takana tekemäsi haut ovat tallessa. Jos hakuhistoria on pitkä, voit liittää vain olennaisimmat haut. Kerro myös omin sanoin, miten muokkasit hakuja? Jos et saa hakuhistoriasta kuvaa tai sitä ei löydy, kerro omin sanoin, millaisilla hakulauseille hait. Esimerkki kansallisen Finnan hakuhistoriasta:

Finna.fi-hakupalvelun hakuhistoria. Hakuhistoriassa näkyyy, miten hakua on muokattu lisäämällä vaihtoehtoisia hakusanoja ja katkaisemalla niitä. Esimerkkinä on hakulauseke (vähemmistöstres* OR "minority stress") AND (seksuaalivähemmis* OR "sexual minorities")

5. Liitä muutama (2-5), hyvä löytynyt viite lopputyöhösi. Älä linkitä viitteitä, vaan käytä jotain viittaustyyliä (esim. MLA, APA tmv.). Tässä voit käyttää apuna tietokantojen viittaus- /cite-painikkeita.

6. Kommentoi hakujasi ja löytämiäsi tuloksia. Mikä onnistui? Mikä mahdollisesti meni pieleen? Oletko tyytyväinen hakuihisi? Tässä osiossa reflektoit siis sitä, miten tiedonhakusi onnistui. Voit myös pohtia, opitko tai oivalsitko jotain uutta.

7. Lähetä lopputehtävä word-, txt-, PDF-muotoisena tai vaikka videona osoitteeseen riitta.s.holopainen(lisää-tähän-@-merkki)uef.fi 10.3.2024 mennessä. Jos aikataulu tuottaa ongelmia, ota yhteyttä, niin mietitään sopivampi. Saat henkilökohtaista palautetta ja tarkastetun tehtävän sähköpostiisi kolmen viikon kuluessa. Hyväksytysti suoritettuun lopputehtävään vaaditaan kaikkiin kysymyksiin vastaamista ja oman tiedonhaun prosessin pohdintaa ja huomioita.

Lopputehtävän ei tarvitse olla pitkä; pari sivua riittää. Toki se saa olla, jos innostut aiheesta! Voit vastata tiiviistikin, mutta muista kuitenkin vastata jokaiseen kohtaan. Erityisesti omat huomiosi tekemistäsi hauista ovat tärkeitä.

MUISTA TÄMÄ: Jos käytät lopputehtävässä apunasi jotain tekoälyyn pohjautuvaa kielimallia, esim. ChatGPTa, tulee se mainita tehtävässä. Kerro, miten ja missä kohtaa käytit tekoälyä apuna. Muista myös, ettei tekoälyä ole tehty tiedon hakemiseen, vaan asioiden koostamiseen. Sillä ei siis kannata etsiä tutkimuskirjallisuutta – sen antamat viitteet eivät ole yleensä oikein. Tekoälyä voi kuitenkin käyttää apuna esim. hakusanojen ideoinnissa tai tutkimuskysymysten hahmottelussa.

päivitetty: 1/2024