Aika: 28.8.2024 klo 15.00-16.30, kahvitus alkaa klo 14.30, Paikka: auditorio AT100 (Agora-rakennus), Itä-Suomen yliopisto, Yliopistokatu 4, Joensuu Hinta: 0 e Kieli: Englanti
Tervetuloa rakentamaan Pohjois-Karjalan yrityselämän tulevaisuutta yhdessä eri alojen yrittäjien, edelläkävijöiden ja asiantuntijoiden kanssa uudessa foorumissa! Foorumi perustetaan työ- ja yrityselämän muutosten tunnistamista ja osaamisen ennakointia varten. Mukaan kutsumme pohjoiskarjalaisia yrityksiä, eri alojen edelläkävijöitä ja muita työelämän kehittämisestä kiinnostuneita.
Yhä useampi työntekijä käyttää töissä vierasta kieltä päivittäin. Kielitaitotasojen vaihtelun huomioiminen edellyttää sekä työnantajilta että työntekijöiltä uusien toimintatapojen omaksumista työhön perehdyttämisessä, ohjeistamisessa ja päivittäisissä keskusteluissa. Millä tavoin kieliteknologioita hyödynnetään työpaikoilla näissä tilanteissa? Miten kieliteknologiat voisivat olla avuksi nykyistä paremmin vuorovaikutuksen ja myös kielen oppimisen tukena? Entä millaisiin käyttötarkoituksiin tarvittaisiin uusia ratkaisuja ja ideoita?
Panelistit:
Viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Hyvärinen (Porokylän Leipomo oy)
Kata Mikó (Youpret oy), puhuja vaihtunut, päivitetty 14.8.(alun perin CEO Heikki Vepsäläinen)
Yhteyspäällikkö Timo Leinonen (Pohjois-Karjalan maakuntaliitto), uusi puhuja päivitetty 14.8.
Muita työelämän asiantuntijoita.
Paneelin juontaa yrittäjä Joona Kotilainen.
Opintopisteet ja muut suoritukset?:
Voit saada 1 opintopisteen ja/tai osaamismerkin, kun osallistut ainakin kahteen foorumin tapahtumaan ja teet vaaditut tehtävät. Opintopisteet voi sisällyttää 1) humanistisilla aloilla esim. opintojaksoon Työelämään suuntaavat opinnot 1–10 op tai muut työelämäopinnot, 2) tietojenkäsittelytieteen opiskelijat vapaavalintaisiin opintoihin. Sovi pisteiden sisällyttämisestä opintojakson vastuuopettajan kanssa. Työnhakijan tulee tarkistaa koulutukseen osallistumisen mahdolliset vaikutukset työttömyysetuuteen TE-palvelujen kanssa.
Foorumin tapahtumat sopivat myös työelämätapahtumiksi osaamisportfolioihin.
Opintosuorituksen ohjeet (päivitetty):
Voit saada 1 opintopisteen, kun osallistut kahteen foorumin tapahtumaan ja laadit niitä käsittelevät tekstit. Palaute tekstit hanketyöntekijöille sovitussa aikataulussa DigiCampus-alustan kautta (linkki julkaistaan pian).
Tehtävät
Kirjoita kahdesta foorumin tapahtumasta yhteensä 4 tekstiä, jotka voit halutessasi tarjota julkaistavaksi CUDIS-hankkeen verkkosivuilla. Yhdestä tapahtumasta laaditaan siis 1 lyhyempi uutismuotoinen juttu ja 1 pidempi juttu.
lyhyempi uutismuotoinen juttu tai reportaasityyppinen kooste, vähintään 300–400 sanaa: tilaisuuden perustiedot, puhujat, tärkeimmät sisällöt, pääviestit jne. Mitä uutta tilaisuus sisälsi?
pidempi, uutista täydentävä juttu em. tilaisuudesta, vähintään 750–850 sanaa: juttu voi olla haastattelu tai näkökulmajuttu, jossa keskityt rajattuun teemaan analyyttisellä otteella. Jutussa voi käyttää lähteitä. Juttu voi sisältää omakohtaista pohdintaa ja persoonallista otetta.
molempiin juttuihin voi sisällyttää kuvia tapahtumasta (huom. kuvausluvat)
Jos olet kiinnostunut opintosuorituksesta, ota yhteyttä hanketyöntekijöihin mielellään ennen tapahtumaa (anna.logren(at)uef.fi tai oona.jarvinen(at)uef.fi). Sovi tekstien tarkemmasta sisällöstä ja rajauksesta heidän kanssaan. Huomaathan, että yhtä tapahtumaa koskevat 2 tekstiä julkaistaan mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen. Tekstien lopullinen julkaisupäätös on hankkeella.
Merkitse tekstien kansilehdelle (ei lasketa sivumäärään) nimesi, opiskelijanumerosi ja kurssi, jolle haluat 1 op suoritusmerkinnän, ja kurssin vastuuopettajan tiedot. Huom! Sinun tulee varmistaa kurssin vastuuopettajalta etukäteen, sopivatko tekstit korvaavaksi suoritukseksi kurssille. Hanketyöntekijät vastaavat tekstien tarkistamisesta ja suorituksen tallentamisesta opintorekisteriin.
AG108 (Yliopistokatu 4, 80100 Joensuu) klo 12.00 – 13.00.
Digi- ja kansainvälisyyskypsyyden kehittämispalvelu,12.3.–24.5.2024
Pohjois-Karjalan yrityksissä tarvitaan tukea digi- ja kansainvälistymisloikkaan. Tietojenkäsittelytieteen ja kieli- ja kulttuurialojen osaaminen on tärkeä osa muutosta. Hyödynnä vahvuuksiasi ja sovella taitojasi todellisissa työelämätilanteissa – Osallistu digi- ja kansainvälisyysosaamisen kehittämispalvelun pilottiin. Saat suoria yhteyksiä alueen yrityksiin ja kokemusta monikielisestä ja -alaisesta tiimityöstä.
Kenelle? 1) Pohjois-Karjalan yritykset (etenkin pk-yritykset), 2) humanististen alojen ja tietojenkäsittelytieteen maisteri- tai jatkotutkintoa tekevät opiskelijat 3) näiden alojen vastavalmistuneet työnhakijat. Myös kandidaattiopintojen loppuvaiheessa olevat opiskelijat ovat tervetulleita koulutukseen.
Voit saada 5 opintopistettä ja/tai osaamismerkin, kun osallistut kehittämispalvelun orientaatioon ja muihin tilaisuuksiin (19 h), yrityshaastatteluun ja luot kehittämissuunnitelman (ryhmätyö, 50–80 h). Opintopisteet voi sisällyttää 1) humanistisilla aloilla opintojaksoon Työelämään suuntaavat opinnot 1–10 op tai muut työelämäopinnot, 2) tietojenkäsittelytieteen opiskelijat vapaavalintaisiin opintoihin. Sovi opintosuorituksesta opintojakson vastuuopettajan kanssa. Työnhakijan tulee tarkistaa koulutukseen osallistumisen mahdolliset vaikutukset työttömyysetuuteen TE-palvelujen kanssa.
Kehittämispalvelun toteutus
Kehittämispalvelussa arvioidaan yritysten nykyisiä digivalmiuksia, kykyä rekrytoida ja johtaa kansainvälisiä osaajia ja viestiä erikielisten asiakkaiden kanssa. Arvioinnin jälkeen työryhmät laativat yrityksille kehittämissuunnitelmat.
Pilottiin osallistuminen edellyttää orientaatioihin osallistumista ja tiimityöhön sitoutumista. Orientaation jälkeen työryhmät tekevät yrityksissä digi- ja kansainvälisyysvalmiuksien kartoituksen haastatteluna, joka perustuu VTT:n Digimaturity-työkaluun ja Business Finlandin Talent Boost -mittariin. Yrityksille laaditaan yksilöllinen kehittämissuunnitelma tulosten perusteella.
Ohjelma
12.3.2024 klo 9.00 – 12.00 Orientaatio 1, AG109
18.3.2024 klo 10.30 – 14.30 Orientaatio 2, AG102
22.3.2024 klo 9.00 – 14.30 Orientaatio 3, AG102
25.3.2024 klo 9.15 – 13.00 Match making -tapaaminen, AG108
Huhti-toukokuu: Haastattelut yrityksissä ja kehittämissuunnitelmat
24.5.2024 klo 9.00 – 12.00 Lopputapaaminen, AG102
Koulutus: Yritysten digiteknologia- ja kansainvälisyysosaaminen, helmikuu 2024
Mitä? Työelämäkoulutus, joka vahvistaa yritysten digiteknologia- ja kansainvälisyysosaamista sisäisten toimintaympäristöjen kehittämiseksi. Yritysten toimintaympäristöt muuttuvat nopeasti niin paikallisesti kuin globaalistikin. Kommunikointi työntekijöiden kanssa tapahtuu yhä useammin vieraalla kielellä. Uusien teknologisten ratkaisujen tarjonta on runsasta. Näihin muutoksiin valmistautuminen edellyttää yrityksiltä hyvää ennakointia.
Koulutuksen ensimmäinen osio tarjoaa tutkittua tietoa yritysten digiteknologioista ja tekoälyn mahdollisuuksista työn tehostamisessa ja organisaation sisäisessä vuorovaikutuksessa. Toisessa osiossa käsitellään kansainvälistä rekrytointia ja monimuotoisten työyhteisöjen viestintää. Koulutukseen sisältyy työelämän asiantuntijoiden alustuksia ja tapausesimerkkejä yrittäjien kertomana.
Kenelle? 1) Pohjois-Karjalan yritykset (etenkin pk-yritykset), 2) humanististen alojen ja tietojenkäsittelytieteen maisteri- tai jatkotutkintoa tekevät opiskelijat 3) näiden alojen vastavalmistuneet työnhakijat. Myös kandidaattiopintojen loppuvaiheessa olevat opiskelijat ovat tervetulleita koulutukseen.
Opiskelijat ja vastavalmistuneet voivat osallistua koulutuksen yksittäisiin koulutustilaisuuksiin ja hyödyntää niitä osaamisportfolioissaan. Kaikkiin koulutuksen tilaisuuksiin osallistumisesta voi saada 2 opintopistettä ja osaamismerkin raporttia/opintopäiväkirjaa vastaan koulutusohjelman sisältämiin työelämäopintoihin. Työnhakijan tulee tarkistaa koulutukseen osallistumisen mahdolliset vaikutukset työttömyysetuuteen TE-palvelujen kanssa. Työnhakijat voivat saada koulutuksen tilaisuuksiin osallistumisesta osaamismerkin raporttia/opintopäiväkirjaa vastaan.
5.2.2024 klo 8.30-12.45 Tulevaisuuden avainteknologiat työn tehostamisessa
Kahvitarjoilu 8.30-9.00
Tekoälyn mahdollisuudet ja riskit, mitä on tekoäly?
Uusimmat tekoälysovellukset ja niiden käyttömahdollisuudet
Käännösteknologiat yrityksen sisäisen vuorovaikutuksen ja työn tehostamisen tukena
Konenäkö ja kuvantunnistus
Kouluttajat: Professori Matti Tedre (UEF), professori Maarit Koponen (UEF), yliopisto-opettaja Harri Karhu (UEF) ja projektikoordinaattori Veikko Miettinen (UEF)
9.2.2024klo 8.30-14.00Uudet avainteknologiat, käyttäjäkokemus ja sen mittaaminen
Kahvitarjoilu 8.30-9.00
Virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden sovellukset (VR/XR) ja Metaversumi etäkokouksissa ja työryhmäkäytössä
Lounastauko (omakustanteinen)
Katseenseuranta, BCI (Brain Computer Interface) ja uusimmat käyttäjäanalytiikkaohjelmistot käyttäjäkokemuksen mittaamisessa
Kouluttajat: Koulutuspäällikkö Olli Tiilikainen (UEF) ja projektikoordinaattori Veikko Miettinen (UEF)
16.2.2024 klo 8.30-12.45Kansainvälisten osaajien rekrytointi
Kahvitarjoilu 8.30-9.00
Kulttuurinen monimuotoisuus yritysten voimavaraksi
Kansainvälisten osaajien rekrytointi Suomesta, rekrytoinnin kynnyksen madaltamisen keinot
Kotoutumisen tukeminen
Kouluttajat: Tutkija Veikko Ikonen (VTT), kouluttaja Virpi Moilanen (Talent Hub Eastern Finland), toimitusjohtaja Yasmin Ayyoubi ja operatiivinen johtaja Remo Vilkko (Premissi Creative oy)
23.2.2024klo 8.30-12.45Monikielisten työyhteisöjen vuorovaikutus ja viestintä
Kahvitarjoilu 8.30-9.00
Yritysten kielistrategia ja kielitietoisuuden vahvistaminen
Suomen kielen oppiminen työympäristössä
Menetelmiä monikielisen työyhteisön sujuvaan viestintään ja vuorovaikutukseen
Kouluttajat: Professori Minna Suni (Jyväskylän yliopisto), projektitutkija Alicja Fajfer (UEF) ja kouluttaja Virpi Moilanen (Talent Hub Eastern Finland)
Vieraileva yritys: Arbonaut Oy Ltd, toimitusjohtaja Tuomo Kauranne
CUDIS Pop-up 25.1.2024
Agora (Yliopistokatu 4, 80100 Joensuu) klo 11.00-13.00
Työelämäkoulutus: Asiakaslähtöinen yrittäjyys ja itsensä työllistäminen kansainvälistyvässä ja digitalisoituvassa maailmassa
Haluatko parantaa työllistymisen edellytyksiäsi jo opintojesi aikana? Oletko juuri valmistunut, mutta tarvitset täydennystä osaamiseesi? Itsensä työllistämisen eri muotojen tuntemus on työelämän perusvalmiuksia asiantuntijatehtävissä toimialasta riippumatta. Itsensä työllistäjälle laadukas asiakaspalvelu- ja viestintä ovat keskeisiä taitoja. Asiakkaiden kohtaamisessa tarvitaan sujuvaa monikielisen ja -kulttuurisen vuorovaikutuksen osaamista riippumatta siitä, suuntautuuko liiketoiminta kotimaahan tai ulkomaille. Tässä onnistuminen edellyttää digiteknologian tarjoamien mahdollisuuksien tuntemusta ja käyttötaitoa.
Mitä? Työelämäkoulutus (19 h), jossa perehdytään itsensä työllistämisen perusteisiin asiakaslähtöisestä näkökulmasta.
Kenelle? Humanististen alojen ja tietojenkäsittelytieteen maisteri- tai jatkotutkintoa tekevät opiskelijat ja näiden alojen vastavalmistuneet työnhakijat. Myös kandidaattiopintojen loppuvaiheessa olevat opiskelijat ovat tervetulleita koulutukseen.
Opiskelijat ja vastavalmistuneet voivat osallistua koulutuksen yksittäisiin koulutustilaisuuksiin ja hyödyntää niitä osaamisportfolioissaan. Kaikkiin koulutuksen tilaisuuksiin osallistumalla ja tehtävät suorittamalla voi saada 3 opintopistettä.
Tehtävät: opintopäiväkirja (12 – 14 sivua), yksittäiset teemakohtaiset tehtävät, liikeidean hahmottelu.