Pohjoismainen hevosavusteisten terapioiden tutkijaseminaari Ruotsin Halmstadissa

Syyskuun puolessavälissä järjestettiin pohjoismainen hevosavustesten toimintoijen tutkijaseminaari Halmstadin yliopistossa (The 5th Nordic seminr on Equine-Assisted intervention).

Ensimmäinen seminaari järjestettiin 2014, joten olemme tavanneet joka toinen vuosi näissä merkeissä. Ensimmäisessä seminaarissa oli paikalla noin 15 tutkijaa, jonka jälkeen tilaisuuden osallistujamäärä on kasvanut. Tällä kertaa oli mahdollisuus osallistua sekä etänä, että paikan päällä tilaisuuteen ja ilmoittautuneita olikin 80.

Olin ratsastusterapeuttikollegani kanssa paikan päällä, molemmat esittelemässä omaa tutkimustamme. Koska kongressin esityskieli oli englanti, oli paikalla myös tutkijoita pohjoismaiden ulkopuolelta, kuten USA:sta, Belgiasta ja Portugalista. Kollegani esitteli gradusta tehtyä artikkeliaan; Young people´s experiences of Equine-Facilitated Therapy (EFT) in promoting psychological functioning. Minun esitelmäni aiheena oli väitöskijatutkimukseni osa-alue; The movement if the horse building parameters of walk for chronic low back pain patients (CLBP).

Seminaarin tarkoituksena oli mahdollistaa oman tutkimuksen esittäminen muille hevosavusteisuuden tutkijoille, kliinisen työn tekijöille ja sidosryhmille mukaan lukien poliitikot. Aiheen tiimoilta järjestettiin myös paneelikeskustelu, johon Ruotsin kansanedustaja osallistui aiheen tutkijoiden ja toimijoiden kanssa. Keskustelu lähetettiin suorana radiossa.

Linkki: Forsknings­konferens viktig plattform för hästunderstödda insatser – Samspel (hh.se) kuunteluun tai lukemiseen Forsknings­konferens viktig plattform för hästunderstödda insatser – Samspel (hh.se)

Nämä seminaarit ja tietysti isommat kongressit ovat mainioita tilaisuuksia vaihtaa kollegiaalisia kuulumisia omasta työstä, joka jokaisessa maassa poikkeaa hieman toisestaan kulttuurillisen ja lainsäädännöllisen sekä koulutuksellisen taustan vuoksi. Koska pohjoismaissa sosiaali- ja terveydenhuollon konteksti on hyvin samankaltaista, tulisi meidän kyetä paremmin hyödyntämään verkostojemme tietotaito näyttöön perustuvassa hevosavusteisuuden kentässä. Toisen päivän workshopin aiheena olikin: ”Do we need a Nordic Research Network?”, jossa mietimme tämän yhteistyöverkoston tavoitteita ja toimintatapoja.

Ruotsissa ja Norjassa psyykkisen puolen tutkimus sekä hoito hevosavusteisesti on kovasti edellä Suomea ja nivoutuu toimintatieteelliseen tutkimukseen. Useat interventiot tuloksineen ja WHO:n kansainvälinen toiminnallisuuden luokitus (ICF) kannustavat siihen, että interventiot ja niiden tavoitteet perustuisivat itselle merkityksellisten asioiden sekä mielekkäiden arjen toimintoja tukevien harjoitteiden tekemiseen.

Halmstadin yliopiston apuna seminaarin järjestämisessä oli Ruotsalainen hevosavusteisuuden yhdistys; ”Hästunderstödda Insatser”, joka vietti 30-vuotisjuhlaansa illallisen merkeissä. Suomen ratsastusterapeutit ry onnitteli juhlivaa yhdistystä, jonka kanssa meillä on pitkällinen yhteistyö.

Toki aina pitää tutustua paikkakuntaan ja sen tarjontaan näillä matkoilla- tällä kerralla hyödyntäen meren läheisyyttä uimalla siinä.

Sanna Mattila-Rautiainen, väitöstutkija liikuntalääketiede