Energiakriisien voittajat – ja häviäjät
Suomea uhkasi energiakriisi talvella 2022–23. Lauhan ja tuulisen talven sekä onnistuneiden energiansäästötoimien ansiosta pahimmilta uhkakuvilta vältyttiin, mutta energian hinnat kävivät loppuvuodesta 2022 huippulukemissa. Energiakriisit ovat taustoiltaan monisyisiä; tässä tekstissä valotetaan joitakin noiden kriisien perusominaisuuksia.
Energiakriisien taustat
Ensimmäiseksi on syytä tiedostaa, että kriisit ovat endeemisiä fossiilisiin polttoaineisiin perustuvissa järjestelmissä. Öljy-yhtiöiden voitot ovat rikkoneet ennätyksiä energiakriisin aikana niin Suomessa, muissa länsimaissa kuin Lähi-idässäkin. Energian hinnat ovat nousseet, vaikka tuotantoa on riittänyt ja Euroopan maakaasuvarastot ovat olleet täydemmät kuin vuosiin. Energiapolitiikassa on globaalisti monia ongelmia, joiden havaittavimpia seurauksia ovat toistuvat energiakriisit ja eskaloituva ympäristökriisi.
Energiakriisien syiden ja seurausten ymmärtämisessä auttaa katsaus ihmiskunnan historiassa eniten energiaa kuluttaneeseen valtakuntaan, modernin ajan Yhdysvaltoihin. Vuodesta 1973 alkaen Yhdysvalloissa on koettu viisi eritasoista energiakriisiä (nykyinen on kuudes). Yhdysvalloissa energiakriisit noudattavat lineaarista kaavaa: öljyntuotantoa leikataan, hinnat nousevat, yhtiöiden voitot kasvavat, kansa kritisoi nousevia hintoja ja lopulta poliitikot reagoivat tilanteeseen. Eri intressiryhmät pyrkivät hyötymään akuutista kriisistä, jolloin vastakkain asetetaan talous ja ympäristö. Voittojen kasvattamisen lisäksi energiayhtiöt ajavat kriisin varjolla heikennyksiä ympäristölainsäädäntöön sekä energia-alan sääntelyyn.
Kaikki energiaongelmat ovat lähtöisin energiajärjestelmän esihistoriallisuudesta. Tämä koskee käytettyjä polttoaineita, mutta myös energiaan liittyviä älyllisiä oletuksia. Ihmiset ovat moraalisesti kykenemättömiä käsittelemään ilmastonmuutoksen kaltaisia energiajärjestelmän aiheuttamia valtavia kriisejä, koska he ovat osasyyllisiä ongelmaan. Miljoonia vuosia sitten fossiloituneet polttoaineet ovat tarjonneet helppoa energiaa metsästäjä-keräilijä-heimolle, joka on kuvitellut juhlien jatkuvan loputtomiin. Tämä usko jatkuvaan energiankulutuksen kasvuun on vastoin fysiikan, termodynamiikan, ekologian ja biologian perusoppeja.
Voittoja kriisien varjoissa
Viimeisin energiakriisi alkoi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan keväällä 2022, mutta korkeat hinnat eivät suoranaisesti johdu sodasta. Sota pikemminkin tarjosi tekosyyn hintojen nostamiseen, mikä on johtanut kiihtyvään inflaatioon länsimaissa. Öljyn maailmanmarkkinahinta laski hiukan vuoden 2023 alussa, johon öljynviejämaat reagoivat leikkaamalla tuotantoaan toukokuusta alkaen 1,1 miljoonalla barrelilla päivässä. Tuotantopuolen kiristäminen nostaa öljyn hintaa ja parantaa yhtiöiden katetta, mutta kiihdyttää inflaatiota.
Voittojen maksimointi ei rajoitu ainoastaan energiateollisuuteen. Britanniassa tehdyn selvityksen mukaan vuodesta 2019 vuoden 2022 alkupuoliskolle maan suurimpien yhtiöiden voitot kasvoivat keskimäärin 89 %. Suuryhtiöt ja sijoittajat ovat rikastuneet korottamalla kuluttajahintoja selvästi enemmän verrattuna raaka-aineiden ja jakeluketjujen kulujen kasvuun. Kyseessä on rakenteellinen ongelma, jota valtioiden hallitukset auttavat ylläpitämään.
Fossiiliteollisuudelle on kriittistä, ettei vaihtoehtoisia energiamuotoja päästetä yleistymään. Tästä syystä öljy-yhtiöt ovat johtaneet ilmastonmuutosdenialismin kampanjaa, jonka pääosassa ovat antroposeenin ilmastonmuutoksen kieltäminen ja uusiutuvien energiamuotojen vähättely. Yhtiöt tavoittelevat öljyntuotannon ylläpitämistä ja laajentamista mahdollisimman pitkälle. Tavanomaisten öljylähteiden ehtyessä yhtiöt laajentavat toimintaansa vaikeammille alueille kuten öljyhiekkoihin sekä Arktikselle. Tämä kasvattaa tuotantokustannuksia, mutta veronmaksajilta saatavat tuet ja nouseva öljyn hinta pitävät yhtiöiden katteet riittävinä.
Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi turvata Euroopan kaasunsaannin, mikä on johtanut tuotannon laajentamiseen kaikkialla Alaskasta Meksikonlahdelle. Alaskan poliitikot suhtautuvat positiivisesti osavaltion fossiilisiin energiavaroihin ja tukevat mielellään tuotantoa taloudellisesti. Yhdysvalloissa energiapolitiikka ja kansallinen turvallisuus ovat erottamattomia. Alaskan energiantuotannon potentiaali on poliittisesti asemoitu houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi kuin esimerkiksi Lähi-idän tuontiöljy. Öljyn tuotanto ja kuljetus arktisella alueella eivät kuitenkaan ole vailla riskejä.
Tunnetuin arktisen öljynporauksen aiheuttama katastrofi on öljytankkeri Exxon Valdezin karilleajo Alaskassa vuonna 1989, jolloin Prinssi Williamin lahteen vuosi 240 000 barrelia raakaöljyä. Tankkerin omistanut Exxon yritti siirtää turman jälkeen vastuun aluksen juopottelevalle kapteenille. Todellisuudessa syyt ovat syvemmällä yhtiökulttuurissa sekä alan sääntelyn vaillinaisuudessa.
Edellinen on vain yksi esimerkki öljy-yhtiöiden liiallisen vallan seurauksista. Kaikissa kriiseissä – niin kuvitelluissa kuin todellisissakin – on voittajia ja häviäjiä. Suuryhtiöt voittavat energiakriiseissä, mutta millä hinnalla?
Perttu Tikka
Kirjoittaja tekee Itä-Suomen yliopiston Aika, tila ja ympäristö yhteiskunnassa -tohtoriohjelmassa väitöstutkimusta länsimaisten öljy-yhtiöiden ilmastonmuutosdenialismista sekä arktisesta öljynporauksesta.
Lähteet:
‘Ukraine is a false justification’: America’s destructive new rush for natural gas. The Guardian 20.3.2023. https://www.theguardian.com/environment/2023/mar/20/ukraine-is-a-false-justification-americas-destructive-new-rush-for-natural-gas. 5.4.2023.
Alaska Governor Ready to ‘Unlock’ North Slope Natural Gas to Power LNG, Hydrogen Exports to Asia. Natural Gas Intelligence 26.1.2023. https://www.naturalgasintel.com/alaska-governor-ready-to-unlock-north-slope-natural-gas-to-power-lng-hydrogen-exports-to-asia/. 5.4.2023.
Carlisle, Juliet E.; Feezell, Jessica T.; Michaud, Kristy & Smith, Eric R. A. N. 2017. The Politics of Energy Crises. Oxford University Press, New York, United States of America.
Coll, Steve 2012. Private Empire: ExxonMobil and American Power. The Penguin Press, USA.
Ennätystuloksen tehneen Nesteen osake kovassa nousussa – osinko lähes kaksinkertaistuu. Helsingin Sanomat 8.2.2023. https://www.hs.fi/talous/art-2000009378921.html. 8.2.2023.
Euroopan kaasuvarastot ovat ennätyksellisen täynnä – riippuvuus Venäjän maakaasusta vaihtui nopeasti toiseen. Yle 20.4.2023. https://yle.fi/a/74-20027831. 21.4.2023.
Exxon posts record $56bn profit for 2022 in historic high for western oil industry. The Guardian 31.1.2023. https://www.theguardian.com/business/2023/jan/31/exxon-profits-2022-western-oil-industry-record. 3.4.2023.
Oil price surges after surprise Opec+ production cut. The Guardian 3.4.2023. https://www.theguardian.com/business/2023/apr/03/oil-price-surges-after-surprise-opec-production-cut. 3.4.2023.
Saudi Aramco’s $161bn profit is largest recorded by an oil and gas firm. The Guardian 12.3.2023.
https://www.theguardian.com/business/2023/mar/12/saudi-aramco-161bn-profit-is-largest-recorded-by-an-oil-and-gas-firm. 3.4.2023.
Sovacool, Benjamin K. & Dworkin, Michael H. 2014. Global Energy Justice: Problems, Principles, and Practices. Cambridge University Press, United Kingdom.
Unite Investigates: Profiteering across the economy – It’s systemic. Unite March 2023. https://www.unitetheunion.org/media/5442/profiteering-across-the-economy-march-2023.pdf. 13.3.2023.