Käyntikortteja, kahvia ja parsaa – kokemuksia vieraanvaraisuudesta UpTechin Saksan opintomatkalla

Tekniikan alan houkuttelevuutta ja korkeasti koulutetun työvoiman saamista Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon edistävän UpTech-hankkeen väki vieraili Hannoverin teollisuusmessuilla keväällä 2022.

Monta käyntikorttia ja vierailukutsua vaihdettiin. Kohteliaisuus on tärkeää, vaikka se tuntuisi pintapuoliselta. Matkalla mukana ollut aiemmin koulutusvientiä tehnyt henkilö kertoi UpTech-hankkeen väen bussissa, että paikallisen kulttuurin tunteminen on avainasemassa, kun yhteistyötä tehdään. Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa kulttuuriin kuuluu, että vieraat tuovat isännille lahjoja. Kohteliaan vieraan seurassa keskustelu viriää jouhevammin ja jatkoaskeleet yhteistyöhön on otettavissa helpommin.

Koimme matkalla monenlaista vieraanvaraisuutta – yleisimpinä esimerkkeinä käyntikortit, kahvittelut ja lounaat, joiden ohessa keskusteltiin yhteistyöstä.

Käyntikortteja

Tunnetusti Japanissa käyntikorttien antaminen on taidetta. Korttia pidetään kahdella kädellä ja se ojennetaan vastaanottajalle kahdella kädellä oikein päin käännettynä. Vastaanottaja ottaa käyntikortin kahdella kädellä, lukee sen sisällön innostuneena ja laittaa kortin hyvään talteen. Kortti kertoo antajansa asemasta ja saavutuksista ja sitä tulee arvostaa.

Myös messuilla käyntikortit ovat kätevä ja arvokas tapa jakaa yhteystietoja, vaikkakin niitä vaihdetaan arkisemmin. Näin ollen UpTech-hankkeen väki jakoi omien koulutusorganisaatioiden käyntikortteja ja sai monta käyntikorttia vastineeksi.

Tapasimme luontevasti myös suomalaisia yrityksiä Hannoverin teollisuusmessuilla. Esittelypisteellä on mainiota jutella näytteillä olevista tuotteista sekä koulutustarpeista. Messuilla kohtaaminen onnistuu helposti – kotona Suomessa hektisen arjen keskellä yhteisen ajan ja paikan löytäminen on ajoittain haastavaa.

Vieraanvaraisia näytteilleasettajia juhlavuoden messuilla

Koronarajoituksia Saksassa oli melko vähän. Kasvomaskin käyttöpakko oli tiukin junassa. Ennen erästä tehdasvierailua tehtiin aulassa koronatestit. Kyseisen tehtaan ei kannata ottaa riskiä, että rauhallinen tehokkaan työskentelyn kesä menisi hukkaan koronalingon vuoksi.
Koronatilanne oli melko hyvä.

Keväällä 2020 Hannoverin messut peruttiin ja seuraavana vuonna niitä vietettiin etänä. Koronatilanteen hellitettyä kevään 2022 messut voitiin järjestää puolella laajuudella: 27 hallista oli käytössä kymmenen. Kymmenen hehtaarin laajuisella messualueella kävi arviolta 75000 vierailijaa. Kyseessä oli messujen 75-vuotisjuhlavuosi.

Hannoverin messujen 2022 kartta. Numeroiduista 27 hallista käytössä oli kymmenkunta.

Hannoverin messujen 2022 kartta. Numeroiduista 27 hallista käytössä oli kymmenkunta.

Isossa tapahtumassa on tärkeää, että huolto pelaa. Isoimmat näytteilleasettajat tarjoavat esittelyn päätteeksi syötävää ja juotavaa. Toki ruokaa sai myös ostamalla kojuista. Baristat loihtivat kahvijuomia pitkää päivää piristämään.

Kokoonpanorobottien esittelyä, Lenze-esittelypiste.

Kokoonpanorobottien esittelyä, Lenze-esittelypiste.

Vireä Bielefeld

Bielefelt (lue ”Biilefelt”) on vireä 320 000 asukkaan kaupunki Hannoverista lounaaseen. Myös Bielefeldissä saimme lämpimän vastaanoton. UpTech-hanke ja paikalliset oppilaitokset esittäytyivät toisilleen diaesityksiä tukena käyttäen. Kahvi ja voileipätauon jälkeen keskustelimme mahdollisista yhteistyömuodoista. Suomalaiset eivät koskaan kieltäydy kahvista – näin meille sanottiin.

Savonia-ammattikorkeakoulu esittäytyy Bielefeldissä.

Savonia-ammattikorkeakoulu esittäytyy Bielefeldissä.

Korkeakoulun jälkeen vierailimme Bielefeldin Open Innovation City -tilassa. Kaikille avoimessa tilassa voi keskustella innovaatioista. Tilan väki auttaa verkostoitumisessa ja sopivan yhteistyökumppanin löytämisessä.

Joskus kontakti voi auttaa ratkaisemaan hyvin konkreettisia teknisiä ongelmia, kuten eräs matkan aikana kuultu esimerkki muistuttaa: tarvittiin leikkuri kumiosalle ja sopiva ratkaisu löytyi eräästä juustoleikkurista.

Open Innovation City Bielefeld, kaikille avoin verkostoitumistila. Tilan väki auttaa verkostoitumisessa ja kävijöille tarjotaan kahvit.

Open Innovation City Bielefeld, kaikille avoin verkostoitumistila. Tilan väki auttaa verkostoitumisessa ja kävijöille tarjotaan kahvit.

Open Innovation City -tila sijaitsee Bielefeldin vanhan torin vieressä. Lähellä on myös puisto, jossa Leineweberdenkmal – pellavankutojan patsas muistuttaa entisaikojen teollisuudesta. ”Voisiko ryhmänne siirtyä, kuvaamme mainosvideota” -kehottivat kameramies ja juontaja vanhalla torilla. Bielefeldin väki tarjosi meille lounaan torin vieressä olevassa tavernassa. Meille suositeltiin parsaa ja alkoholitonta vehnäolutta – moni otti neuvosta vaarin.

Bielefeldissa vieraillessamme kuulimme, että paikalliset ovat tulossa pian Suomeen Tampere Smart City Week -tapahtumaan. UpTech-hankkeessa mukana olevat oppilaitokset tapasivatkin uudelleen tuttuja kasvoja tapahtumassa ja vaihtoivat uusimmat kuulumiset.

Open Innovation City Bielefeld, Tampere SIX -tapahtumassa 14.6.2022.

Open Innovation City Bielefeld, Tampere SIX -tapahtumassa 14.6.2022.

Tämä julkaisu on osa julkaisusarjaa, joka ilmestyy UpTech-hankkeen verkkosivuilla. Lue myös muut jutut UpTech-hankkeen vierailusta Saksassa. #uptechsaksassa2022

Kirjoittajat

Atte Enwald, Karelia-ammattikorkeakoulu

Henri Juntunen, Savonia-ammattikorkeakoulu

Jari Lipponen, Savonia-ammattikorkeakoulu

Juha-Matti Huusko, Itä-Suomen yliopisto

Markus Kauppinen, Savonia-ammattikorkeakoulu

Pasi Heiskanen, Savonia-ammattikorkeakoulu

Ville Nivalainen, Itä-Suomen yliopisto

Kuvien lähteet: Ensimmäinen kuva: https://www.hannovermesse.de/files/files/001/media/bilder/fuer-besucher/hallenplan/hallenplan-2.jpg, muut kuvat: Juha-Matti Huusko.