On välittämisen ja kuuntelun aika

Kuopiossa tiistaina (1.10.2019) Savon ammattiopistossa tapahtunut väkivallanteko koskettaa ja puhututtaa yhteisöä ja yhteiskuntaa vielä pitkään. Haluamme UEFin opiskeluhyvinvointityön nimissä vielä muistuttaa, ettei kenenkään tarvitse jäädä yksin kokemustensa kanssa.

On normaalia, että äkilliset järkyttävät tapahtumat voivat synnyttää ihmisissä erilaisia ajatuksia, tunteita ja kehontuntemuksia. Ihmiset voivat reagoida eri tavoin – kukin omalla tavallaan. On hyvä ymmärtää, että omat tai toisen reaktiot voivat olla voimakkaitakin, vaikka itse olisi ollut fyysisesti turvassa. Ajatus siitä, mitä olisi voinut tapahtua, riittää tunteiden aktivoitumiseen. Tilanne voi myös virittää erilaisia omia ajatuksia ja muistoja, joista on hyvä puhua, kun ne nousevat mieleen. Tyypillisesti myös kehon uhkavalmius virittyy havainnoimaan ympäristöstä ”vaaran merkkejä” tavallista herkemmin, jolloin voi syntyä huolia ja pelkoja. Silloin on tärkeä muistuttaa itselleen omassa elämässä turvallisuutta tuovista asioista ja ihmisistä. Puhuminen asioista auttaa usein jäsentämään niitä. On myös hyvä pyrkiä muilla tavoin huolehtimaan itsestään, kuten pitämällä kiinni arjen rutiineista.

Ohessa on vielä muistutuksena keskusteluavun tahot Kuopiossa ja Joensuussa sekä valtakunnallisen kriisipäivystyksen yhteystiedot.  Myös tapahtuneesta annetun tiedon seuraaminen uutisista kohtuudella, kuten myös tiedon hankkiminen normaaleista kriisiin liittyvistä reaktioista, voivat auttaa ymmärtämään itseä tai läheisiä kriisitilanteissa. Alla myös linkkejä tiedon äärelle.

Pidetään huolta toisistamme ja yhteisömme jäsenistä!

Opintopsykologit Katri Ruth ja Mari Tirronen

***

Apua kriisitilanteissa, korkeakouluopiskelijat

Akuutti kriisipäivystys Pohjois-Savon ammattiopiston koulusurmassa: Kuopion kaupungin sosiaalipäivystys on avannut päivystysnumeron asiakkaille tämän tapahtuman johdosta, puh. 044 718 3930. Yhteydenotot vain tätä tapahtunutta varten, ei tekstiviestejä.

Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää suomen kielellä numerossa 09 2525 0111, arkisin klo 09.00–07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00.

Kuopion kriisikeskus:

Ajanvarauksemme palvelee arkisin ma-to klo 8-10. p. 017 262 7733. Kuopion kriisikeskus tarjoaa keskustelutukea vaikeasta elämäntilanteesta selviytymiseen. Kun tarvitset apua tai kuuntelijaa, ota yhteyttä. Osoitteemme on Kallanranta 9 (sisäänkäynti Sepänkatu 1), 70100 Kuopio

https://www.mielenterveysseurat.fi/kuopio/

Pohjois-Karjalan kriisikeskus:

 Ajanvarus palvelee arkipäivisin klo 10-14 p. 013-316 244.
HUOM!
 Tällä hetkellä asiakastilanne on ruuhkautunut. Ajanvaraus on suljettuna ti 8.10. saakka.

Pohjois-Karjalan kriisikeskus

Kiireetön apu:

Järkyttävät tapahtumat voivat herättää monenlaisia tunteita, mitkä ovat kuitenkin normaalia reagointia tilanteeseen. Tunteet voivat herätä tai jäädä vaivaamaan pidemmän ajan kuluessa tapahtuneesta. Kannattaa hakea apua myöhemminkin, jos siltä tuntuu:

Kuopion palvelut, opiskelijat:

YTHS  Ajanvaraus 046 710 1076,  ma-to 8-15, pe 8-14 https://www.yths.fi/yhteystiedot/toimipisteet/kuopio

Oppilaistopappi: Raimo Hakkarainen, raimo.hakkarainen@uef.fi , puh 050 590 6527

Opintopsykologi Katri Ruth:  opintopsykologi-kuopio@uef.fi

Joensuun palvelut, opiskelijat

YTHS ajanvaraus Ma-to klo 8-15, pe klo 8-14, puh. 046 710 1082. https://www.yths.fi/yhteystiedot/toimipisteet/joensuu

 

Oppilaitospappi Tiina Belov: tiina.belov@uef.fi  p. +358 50 590 6527

Uef henkilökunta: Työterveyhuolto, https://www.terveystalo.com/

Lisätietoa hyvinvoinnista huolehtimiseksi kriisitilanteessa:

SPR: https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/akilliseen-onnettomuuteen

Mieli ry: https://mieli.fi/fi

Mielenterveystalo.fi

 

Netissä apua tarjoaa muun muassa Kuopion Nuorisopalveluiden Po1nt-chat, Pelastakaa Lapset ry:n Kriisichat ja mielenterveysseuran  Sekasin-chat.